Αμφίπολη: Ο Φίλιππος ο αρματηλάτης του ψηφιδωτού;
«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που απεικονίζεται στον "τάφο της Περσεφόνης"» στις Αιγές τόνισε η κ. Μενδώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1, η οποία συνέστησε υπομονή μέχρι να «μιλήσει» από μόνο του το μνημείο.
«Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, ένας μοναδικός πίνακας», δήλωσε η κ. Μενδώνη περιγράφοντας ότι πρόκειται μόνο για το μέρος της αναπαράστασης.
«Πρόκειται για μία αναπαράσταση 15 τμ. ωστόσο το ακριβές της μέγεθος δεν μπορεί να υπολογιστεί. Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο. Ένα έργο που δεν έχει απαντηθεί σε άλλο ταφικό μνημείο πουθενά», σημείωσε.
«Η τέχνη του μοναδική, ωστόσο τα κοινά στοιχεία με τον τάφο του Φιλίππου αναγνωρίζονται. Η αρπαγή της Περσεφόνης είναι ένα από αυτά. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε «πρέπει κάθε φορά να μένουμε στα στοιχεία που έχουμε και να μη βγάζουμε συμπεράσματα, καθώς υπάρχει μία σειρά συσχετισμών που πρέπει προηγουμένως να γίνει».
Σχετικά με τα στρογγυλά κομμάτια που λείπουν από το ψηφιδωτό, είπε ότι αρκετά μέρη του έχουν βρεθεί και θα γίνει προσπάθεια να επανατοποθετηθούν, δεν μπορεί όμως να απαντήσει με ασφάλεια ποια αιτία προκάλεσε την αφαίρεσή τους.
Η κ.Μενδώνη, τέλος, σημείωσε ότι «η σπουδαιότερη ανακάλυψη έχει ήδη γίνει και είναι η μεγαλειότητα του μοναδικού μνημείου».
Αλευρά: Ίσως είναι ο Φίλιππος Β' ο οδηγός του άρματος
«Θεωρώ απίθανο ο νεκρός που έχει ταφεί στην Αμφίπολη να είναι αυτός που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό να οδηγεί το άρμα. Το πιθανότερο είναι να απεικονίζεται η απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα», δήλωσε η αρχαιολόγος Γεωργία Αλευρά.
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να απεικονίζεται στο άρμα ο Φίλιππος B'.
Μιλώντας το πρωί στο Mega, η κ.Αλευρά, επικαλούμενη τις πήγες που υπάρχουν έως τώρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να έχει ταφεί εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.
Σημειώνεται ότι ο γενειοφόρος οδηγός του άρματος είναι δαφνοστεφανωμένος, ενώ ο Ερμής, που στέκεται μπροστά του, φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.
Όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, το γεγονός ότι ο Ερμής απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ενισχύει την εικασία πως ο «ένοικος» του τάφου είναι άνδρας.
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: Το ψηφιδωτό δάπεδο δίνει στοιχεία για τον «ένοικο»
Νέες ανακοινώσεις αναμένονται για τον τύμβο της Αμφίπολης
Αμφίπολη: Το νέο 3D βίντεο από το εσωτερικό του τάφου!
Αμφίπολη: Μπαίνουν στον τέταρτο θάλαμο
Αμφίπολη: Οι εργασίες, η αγωνία και η πολιτική που καρπώνεται την επιτυχία