Αμάλ Αλαμουντίν: Σύρετε τη Βρετανία στα δικαστήρια - Τι λέει το απόρρητο σημείωμα
Μια ομάδα πέντε νομικών είχαν συντάξει το 2011 ένα απόρρητο σημείωμα με τίτλο «Η επιστροφή των Μαρμάρων, σημειώσεις για μία νομική λύση».
Πριν λίγες ημέρες, τρεις από τους συντάκτες του, η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, κλήθηκαν στην Ελλάδα.
Το δεκασέλιδο σημείωμα τότε είχε τελικά μπει στο συρτάρι. Τρία χρόνια αργότερα η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τρεις από τους πέντε συντάκτες εκείνου του σημειώματος στην Ελλάδα για να διερευνήσει τις νομικές επιλογές στη διεκδίκηση.
Το νομικό σημείωμα
Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», το δεκασέλιδο νομικό σημείωμα που συζητήθηκε στις «κεκλεισμένων των θυρών» συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, δίνει στην πραγματικότητα μια πρώτη εκτίμηση για το πώς και πού θα μπορούσε να διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα τα Μάρμαρα.
Όταν γράφτηκε, το 2011, μια δεύτερη ομάδα νομικών – από γνωστό αμερικανικό δικηγορικό γραφείο – είχε ετοιμάσει μια δεύτερη έκθεση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει σε περιφερειακό δικαστήριο της Αμερικής, ώστε να εκδικαστεί εκεί η νομιμότητα της κατοχής των Μαρμάρων από τους Άγγλους. Μια νίκη εκεί μπορεί να μην είχε δεσμευτικό χαρακτήρα για την επιστροφή, αλλά θα έπαιρνε παγκόσμια δημοσιότητα. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας στην Αμερική θα ασκούσε επιπλέον πίεση στη βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα προς την επιστροφή, σημείωναν οι Αμερικανοί.
Το αμέσως επόμενο βήμα θα ήταν μία από τις προτάσεις των δικηγόρων του αγγλικού γραφείου όπως διατυπώνεται στο απόρρητο σημείωμα: η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απορρίπτοντας την πιθανότητα προσφυγής σε κάποιο βρετανικό δικαστήριο, οι δικηγόροι εστίαζαν στη λύση αυτή, καθώς πρόκειται για ένα δικαστήριο του οποίου οι αποφάσεις ναι μεν δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Βρετανία, αλλά οι ίδιοι προσφεύγουν εκεί συχνά για υποθέσεις μεγάλης σημασίας για εκείνους.
Επομένως, μια καταδίκη τους εκεί θα τους ασκούσε ηθική αλλά και νομική πίεση να δεχθούν –αν όχι την ίδια την απόφαση– τουλάχιστον το να μπουν σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η έρευνα των δικηγόρων καταρρίπτει με νομικά επιχειρήματα όλες τις πάγιες θέσεις της βρετανικής πλευράς και εξηγεί μάλιστα πως κάποιες από αυτές θα μπορούσαν σε μια νομική διεκδίκηση να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της ελληνικής πλευράς.
Όπως για παράδειγμα η θέση της βρετανικής κυβέρνησης πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν αποτελεί θέμα δικό της, αλλά αποκλειστικά του Βρετανικού Μουσείου. Η κυβέρνηση χαίρει ενός είδους «νομικής ασυλίας» την οποία δεν έχει το μουσείο, υπογραμμίζουν οι έμπειροι νομικοί.
Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για κάθε λεπτομέρεια των συζητήσεων, αλλά και των νέων προτάσεων και έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία της κυβέρνησης με τη δικηγορική ομάδα του Λονδίνου.
Για τους επόμενους έξι μήνες – ενόσω δηλαδή αναμένεται η απάντηση της Βρετανίας στη σύσταση της UNESCO – εκείνοι θα ετοιμάζονται για όλα τα νομικά σενάρια.
Διαβάστε επίσης:
Στο μουσείο της Ακρόπολης η Αμάλ Αλαμουντίν (vid)
Αμάλ Αλαμουντίν: Στο διεθνές δικαστήριο για την επιστροφή των Γλυπτών
Το δώρο του Σαμαρά στην Αλαμουντίν