Αμφίπολη: «Στον τρίτο θάλαμο, πίσω από τα αγγεία, θα βρουν το νεκρό»
Οι δυο ακέφαλες Σφίγγες της εισόδου ήταν το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα, μετά τον τεράστιο ταφικό περίβολο, που βρέθηκε στον αινιγματικό λόφο Καστά. Τότε, είχε ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των αρχαιολόγων για το αν ο τάφος είναι συλημένος, καθώς τα κεφάλια που λείπουν δείχνουν ξεκάθαρα τυμβωρυχία. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αν εντοπίζονταν τα κεφάλια των Σφιγγών θα ξεκαθάριζε το τοπίο για το αν η αφαίρεση τους έγινε από ανθρώπινο χέρι.
Και ερχόμαστε στο σήμερα, το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας βρέθηκε ατόφιο σχεδόν, ωστόσο εντοπίστηκε 12 μέτρα μακριά από την είσοδο, όπου βρίσκονται τα σώματα των «φρουρών». Φυσικά, όπως είναι φανερό, το εύρημα αυτό αντί να δώσει απαντήσεις, προβλημάτισε ακόμα περισσότερο την ανασκαφική ομάδα, αφού δεν περίμεναν να το εντοπίσουν σε εκείνο το σημείο!
Στον τρίτο θάλαμο, πίσω από τα αγγεία, θα βρουν το νεκρό – Εμφανέστατες ενδείξεις τυμβωρυχίας
Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος", ανέφερε ότι για «πάρα πολλά χρόνια ο τύμβος Καστά ήταν αφημένος στις ορέξεις των αρχαιοκάπηλων, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μεγάλες καταστροφές».
«Η παρουσία τυμβωρύχων είναι εντονότατη» αναφέρει και σημειώνει ότι είναι συνεχής και αδιάλειπτη για πολλά χρόνια.
Όπως τονίζει δεν χωράει αμφιβολία ότι τυμβωρύχοι αποκόλλησαν τα κεφάλια των Σφιγγών, οι τυμβωρύχοι ήταν τόσο αποφασισμένοι να μπουν και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα κυρίως σε χρυσό, που κατέστρεφαν χωρίς αιδώ ότι μπορούσε να τους σταθεί εμπόδιο.
«Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι το επόμενο που περιμένουμε είναι να βρεθούμε μπροστά στον ταφικό θάλαμο, είμαι πεπεισμένος κατά 95% πως ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος. Εκεί πιθανόν να βρεθεί θρόνος αν ο τάφος είναι γυναίκας ή νεκρικό κρεβάτι ή μια μαρμάρινη θήκη όπου τοποθετούνταν η χρυσή λάρνακα», λέει ο κ. Τιβέριος.
«Αυτό το τελευταίο θα ήταν ευχής έργον για την αρχαιολογία, γενικά πάντως περιμένουμε να βρούμε ότι συνήθως υπάρχει σε μακεδονικούς τάφους. Επίσης, θα περιμένουμε και αγγεία που οι τυμβωρύχοι δεν αφαιρούσαν, γιατί δεν είχαν ιδιαίτερη αξία γι' αυτούς», συμπληρώνει.
Προσωρινή διακοπή στις ανασκαφές
Ο κακός καιρός δεν είναι σύμμαχος των αρχαιολόγων που εργάζονται πυρετωδώς στο λόφο Καστά.
Οι καταιγίδες που έχουν ξεσπάσει από το πρωί σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των ανασκαφικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τάφο της Αμφίπολης.
Η ισχυρή βροχόπτωση ανάγκασε τους αρχαιολόγους να διακόψουν τη δουλειά τους για σήμερα Πέμπτη (23/10/2014).
Οι πληροφορίες του seleo.gr αναφέρουν ότι αν ο καιρός το επιτρέψει θα συνεχίσουν κανονικά από αύριο Παρασκευή (24/10/2014).
Τα 7 μυστήρια του τάφου!
1. Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Πώς βρέθηκε εκεί;
Πρόκειται για το πλέον βασικό ερώτημα με βάση τα πρόσφατα ευρήματα. Πιθανότατα ευθύνονται τυμβωρύχοι. Το κεφάλι άλλωστε ζυγίζει 100 - 150 κιλά.
2. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη -τη δυτική- Σφίγγα, που λείπει επίσης;
Η τελευταία ελπίδα γι' αυτό είναι η αποκάλυψη του δαπέδου, όταν φύγουν και από εκεί τα χώματα.
3. Το πώρινο δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι "αναστατωμένο". Γιατί;
Η καθίζηση που παρατηρείται ίσως πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή, ενώ εκτιμάται ότι δε θα βρεθεί άλλη διακόσμηση.
4. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει περισσότερες φορές από μία;
Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν από την αρχή κατασκευασμένη για κάτι τέτοιο.
5. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;
Οι ανασκαφείς πρέπει να κατέβουν κι άλλο, για να λυθεί το μυστήριο αν υπάρχει κι άλλος χώρος στον τέταρτο διαφραγματικό χώρο.
6. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λείπει το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Αναζητούνται ακόμη επίσης οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται όμως ακόμη κτερίσματα, προσφορές στο νεκρό και η ίδια η σαρκοφάγος.
7. Είναι ο τάφος συλημένος;
Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.
Η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: Διακόπηκαν οι εργασίες λόγω καιρού