Αμφίπολη: Ο τρίτος θάλαμος και το κρυμμένο μυστικό του τάφου
Σε... τοίχο έπεσαν οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη καθώς δεν υπάρχει τελικά άνοιγμα – και μάλιστα έκκεντρο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις – που να οδηγεί σε έναν επόμενο υπόγειο θάλαμο.
Πλέον, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες μέρες η σκαπάνη να τελειώσει εκτός και αν το μνημείο επιφυλάσσει μια ακόμη έκπληξη.
Δηλαδή έναν υπόγειο χώρο κάτω από τον τρίτο θάλαμο, ενδεχόμενο που δεν μπορούν να αποκλείσουν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Έτσι οι ερευνητές αφήνουν ακόμα ένα «παράθυρο» και μάλιστα υπόγειο για να εντοπίσουν κάτι καινούργιο που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο «καυτό» ερώτημα για το: «ποιος είναι ο νεκρός που είχε ταφεί σε αυτό το εντυπωσιακό μνημείο».
Σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από το δάπεδο με τους πωρόλιθους του τρίτου θαλάμου, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού που παρακολουθεί το θέμα απάντησε «τα πάντα και τίποτα».
«Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος χώρος έχει μεγαλύτερο βάθος, ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας υπόγειος χώρος και το δάπεδο, που είναι σαφώ πιο ευτελές βάσει όσων έχουμε δει έως τώρα, να είναι ένα ψευδοδάπεδο, ένας οριζόντιος τοίχος σφράγισης. Αν όμως αφαιρεθεί όλο το χώμα που υπάρχει μέσα στον θάλαμο, κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το Σάββατο, τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Το στρωμένο με πωρόλιθους δάπεδο βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα δάπεδα των δύο προηγούμενων χώρων. Ωστόσο, ο τρίτος θάλαμος παρουσιάζει μεγάλη ακαταστασία. Η γεωλογική τομή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο δείχνει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μέτρα. Είναι, δηλαδή, τουλάχιστον 1,50 μέτρο βαθύτερος από τους προηγούμενους, μετρώντας από το ύψος της θόλου.
Η ανασκαφή, στον τρίτο θάλαμο, είχε προχωρήσει κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Θυμίζουμε ότι κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών που επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους και μέρος από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας που είναι σμιλεμένο «στην ίδια ποιότητα μαρμάρου και είναι εφάμιλλης γλυπτικής αξίας».
«Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο. Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», ρωτήθηκε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας», απάντησε η κ. Μενδώνη. «Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».
Έτσι όλος ο κόσμος πλέον περιμένει με αγωνία τις αποκαλύψεις που κρύβει ο τρίτος θάλαμος και τα νέα ευρήματα που ίσως δώσουν απάντηση για την ταυτότητα του νεκρού.