Επεξεργασία χαλκού δείχνουν τα ευρήματα στο ιερό του αρχαίου Ιδαλίου
Ποσότητες σκουριάς, πράγμα που πιθανόν να υποδηλώνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή ή/και την επεξεργασία του χαλκού στον ιερό του αρχαίου Ιδαλίου, το οποίο σήμερα βρίσκεται πλησίον της κοινότητας Δάλι μεταξύ Λευκωσίας- Λάρνακας, έφεραν στο φως οι φετινές ανασκαφές στον χώρο. Τέτοια εργαστήρια συναντώνται συχνά στα ιερά της αρχαίας Κύπρου.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην περιοχή, όπου είχε ανευρεθεί παλαιότερα μια ρωμαϊκή λεκάνη, οι έρευνες έδειξαν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον 7ο αι μ.Χ. και πιθανόν να εξυπηρετούσε χριστιανικές λατρευτικές τελετές, όπως δείχνει ένας εγχάρακτος σταυρός και άλλα βυζαντινά κινητά ευρήματα.
Επίσης, εντοπίστηκε περιοχή όπου φαίνεται να διεξάγονταν δραστηριότητες σχετικές με την κατανάλωση τροφής. Βρέθηκε εστία και ένα τριβείο αλλά και τρία αινιγματικά στοιχεία που μοιάζουν με τράπεζες προσφορών. Πάνω στο ένα από τα στοιχεία αυτά βρέθηκε ένα κοχύλι, στο άλλο ένα οστό και στο τρίτο κεραμικά θραύσματα. Τα στοιχεία αυτά μοιάζουν με εγκατάσταση κτισμένη πάνω στον φυσικό βράχο στο Ιερό του Άδωνη που ανασκάφηκε το 2012.
Ένας ακόμη στόχος των φετινών ανασκαφών ήταν η διερεύνηση του βάθους των ελληνιστικών οικοδομημάτων που βρίσκονται στα βόρεια και το πως αυτά σχετίζονται με τα αρχαϊκά κτίσματα που είναι σε πολύ ψηλότερο επίπεδο, 30 μέτρα νοτιότερα. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι η κλίση του λόφου κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ πιο απότομη από ότι σήμερα. Έτσι, σίγουρα υπάρχουν αρχαιότερα κατάλοιπα κάτω από αυτά της ελληνιστικής περιόδου στα βορειότερα.
Γύρω από την περιοχή των ανασκαφών πραγματοποιήθηκε, επίσης, γεωφυσική έρευνα με τη μέθοδο ηλεκτρικής αντίστασης. Η έρευνα έδειξε ότι τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα συνεχίζονται για τουλάχιστον 30 μέτρα στα βόρεια και τουλάχιστον 20 μέτρα στα ανατολικά και δυτικά. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναμένεται ότι οι μελλοντικές έρευνες θα ρίξουν φως στις πρώιμες και τις ύστερες φάσεις του ιερού του αρχαίου Ιδαλίου. Οι ανασκαφές έγιναν από το Lycoming College υπό την διεύθυνση της δρος Πάμελας Γκάμπερ.