Νακάσης - «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην Αμφίπολη»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, σχετικά με τα τελευταία ευρήματα της Αμφίπολης, ο κ. Νακάσης έκανε μια παρατήρηση σε ότι αφορά την ονομασία του νέου ευρήματος.
«Δε λέγεται δάπεδο αλλά πάτωμα και κακώς υπάρχει αυτό στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το δάπεδο είναι επιφάνεια, το πάτωμα είναι ο χώρος», δήλωσε ο κ. Νακάσης τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι όλα έχουν τελειώσει « Όπως φάνηκε και είχα πει και πριν από 10 ημέρες τελειώσαμε!» και πρόσθεσε πως «αυτά που βρίσκουμε, δηλαδή κονιαμένους πωρόλιθους, είναι το δάπεδο του νεκρικού θαλάμου».
Είναι απόλυτα βέβαιος ότι η Αμφίπολη δεν μπορεί να μας δώσει κάτι άλλο, «Τελειώσαμε! Διάβασα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση. Δηλαδή αυτοί οι πωρόλιθοι οι οποίοι είναι κονιαμένοι στο πάνω μέρος τους, αυτό το κονίαμα είναι το δάπεδο του νεκρικού θαλάμου και από κάτω υπάρχουν ορισμένες εργασίες εξομάλυνσης.
Αυτά τα χώματα τα βγάλανε οι τυμβωρύχοι όταν μπήκαν μέσα, γιατί ψάχνανε για θησαυρούς από κάτω και έχουμε τελειώσει. Είναι όμως ευκαιρία μιας και κατεβήκαμε τόσο χαμηλά, να πάρουμε κάποια κομμάτια από αγγεία από την τάφρο θεμελίωσης των τοίχων που είναι περιμετρικά του νεκρικού θαλάμου και κατά συνέπεια να χρονολογήσουμε με μεγάλη ακρίβεια, το συγκεκριμένο μνημείο».
«Δεν θα μάθουμε το όνομα του νεκρού ή των νεκρών»
Ακόμα, ο επίτιμος πρόεδρος της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν μάθουμε το όνομα του νεκρού ή των νεκρών που είχαν ταφεί εκεί. Πιθανώς όμως να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι σε αυτόν τον τύμβο, μπορεί και μεγαλύτερος από αυτόν που βρέθηκε, διότι ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα»!
Τα νέα ευρήματα δημιουργούν... νέα ερωτήματα
Η μαρμάρινη πόρτα, βάρος 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου και ο τεράστιος λάκκος που ανακαλύφθηκε κάτω από το πάτωμα, δημιούργησαν νέα ερωτήματα.
Η επίτιμη διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και δήλωσε σχετικά με το λάκκο, ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το αν το όρυγμα πρόκειται για τεχνητή κατασκευή.
«Πρώτα απ' όλα πρέπει να διαλευκανθεί αν το όρυγμα είναι φυσικό ή τεχνητό» αναφέρει η κ. Ρωμιοπούλου.
«Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;» διερωτάται η κα Ρωμιοπούλου και τονίζει πως «πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε».
«Δεν έχει βρεθεί ένα νόμισμα, ένα όστρακο στον τρίτο θάλαμο! Είναι δυνατόν να πέρασαν τυμβωρύχοι και να μην τους έσπασε ένα αγγείο; Είναι σαν κάποιος να έχει σκουπίσει και έχει σβήσει τα ίχνη», διαπιστώνει η κ.Ρωμιοπούλου.
Τα αινίγματα που καλείται να λύσει η επιστημονική ομάδα της κυρίας Περιστέρη, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο «δάπεδο σφράγισης» και στο τι κρύβεται κάτω από αυτό.
Η ανασκαφή θα δείξει...