Σύσκεψη για την ένταξη της τσακώνικης παράδοσης στον κατάλογο της UNESCO

«Η ανάδειξη της διαχρονίας της Πελοποννήσου αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα και τμήμα της πολιτικής μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την ένταξη της τσακώνικης Παράδοσης στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Σύσκεψη για την ένταξη της τσακώνικης παράδοσης στον κατάλογο της UNESCO
2'

Σύσκεψη για την ένταξη της τσακώνικης παράδοσης στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, εκπροσώπων της Διεύθυνσης άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος του υπουργείου Πολιτισμού του δήμου Νότιας Κυνουρίας και τον καθηγητή του Ελληνικού Ινστιτούτου του κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Maxim Kisilier.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές των δήμων Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, εξήρε τη σημασία της τσακώνικης διαλέκτου για τη συγκρότηση του πολιτιστικού αποθέματος, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και του συνόλου της χώρας.

Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να αναδειχθεί και να διατηρηθεί το σύνολο του μοναδικού τσακώνικου πολιτισμού και όχι μόνο η διάλεκτός της, καθώς «διαπλέκεται με τον χορό, την αρχιτεκτονική και γενικά το σύνολο της τσακώνικης παράδοσης».

Επιπλέον, εξήρε τη συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και τον καθηγητή Maxim Kisilier, ο οποίος υλοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια το πρόγραμμα ταυτοποίησης της τσακώνικης διαλέκτου, γιατί «διεθνοποιεί το πολιτιστικό αυτό στοιχείο και ταυτόχρονα προκαλεί το διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον».

«Κινητήρια δύναμη για το μέλλον» χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης την παράδοση και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθηθεί παρόμοια πολιτική και για το μανιάτικο μοιρολόι, ώστε να ισχυροποιηθεί η ταυτότητα της Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του δήμου Νότιας Κυνουρίας, αφού ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη για τη συνεισφορά του σ' αυτή την προσπάθεια, τόνισαν την αξία που έχει η ένταξη της τσακώνικης παράδοσης στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για τη διατήρηση και συνέχισή της στις επόμενες γενιές.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού σημείωσαν ότι αυτή η προσπάθεια είναι εξαιρετικής σημασίας για το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, ανέφεραν ότι το εργαλείο που υπάρχει στη διάθεσή τους είναι η σύμβαση της UNESCO για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του 2003 και προσέφεραν κάθε συνδρομή για την αίσια έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή