Ελληνικά κάλαντα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης
«Πρόκειται για μεγάλη αναγνωρισιμότητα του ελληνισμού, γιατί οι συναυλίες που γίνονται μέσα στο μουσείο είναι μετρημένες. Επομένως, η ελληνική κοινότητα και ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι της παράδοσής μας, η βυζαντινή μουσική, θα έχει την τιμητική της» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του «'Αξιον Εστίν» και καθηγητής της Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Κολέγιο Σίτι του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), δρ Άγγελος Λαμπούσης.
«Στο πλαίσιο της περιόδου 2014-2015 θα πραγματοποιήσουμε αρκετές εκδηλώσεις» επισήμανε ο κ. Λαμπούσης και προσέθεσε: «Καταρχήν, θα έχουμε αυτή τη σειρά συναυλιών στο Μητροπολιτικό Μουσείο για τρεις Παρασκευές, 5, 12 και 19 Δεκεμβρίου, με τρία μισάωρα κάθε μέρα, στις 2 το μεσημέρι, στις 4 το απόγευμα και στις 6 το βράδυ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει βυζαντινή μουσική από ύμνους των Χριστουγέννων και Κάλαντα, τα οποία θα λάβουν χώρα μέσα στη μεσαιωνική γκαλερί του Μητροπολιτικού Μουσείου, εκεί που τοποθετείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο κάθε χρόνο. Μια ομάδα αξιόλογων ψαλτών θα ψάλλει στα ελληνικά βυζαντινούς ύμνους, όπως επίσης στα αραβικά, στα αρμενικά και στα ρωσικά. Και το ιδιαίτερο στοιχείο αυτών των συναυλιών είναι ότι εκείνη η περίοδος είναι η πιο δημοφιλής για το μουσείο, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από την Αμερική και όλο τον κόσμο».
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του οργανισμού, είπε ότι «σε ετήσια βάση, διοργανώνουμε εκδηλώσεις για την προβολή στην Αμερική της βυζαντινής μουσικής, με μουσικολογικά συνέδρια και συναυλίες για το ευρύ κοινό. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι ως οργανισμός της ελληνικής διασποράς, το "Άξιον Εστίν" έχει αποκτήσει αναγνώριση εκτός των ελληνικών ορθόδοξων κύκλων. Για παράδειγμα, έχουμε χορηγίες τα τελευταία χρόνια από το New York State Council on the Arts, συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με την Σχολή του Αγίου Βλαδίμηρου και με διάφορα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ από πλευράς συναυλιών, η πιο σημαντική συνεργασία μέχρι τώρα είναι με το Μητροπολιτικό Μουσείου της Νέας Υόρκης».
Μιλώντας για τις άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν από το «Άξιον Εστίν», ο διευθυντής του οργανισμού ανέφερε ότι «την ημέρα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, θα γίνει μια συναυλία στο Μουσείο Κλόιστερς -παράρτημα του Μητροπολιτικού Μουσείου-, αφιερωμένη στη μεσαιωνική τέχνη, με σκοπό να αναδείξει τις σχέσεις της βυζαντινής μουσικής με τη λατινική Δύση, σε μια σπάνια συνύπαρξη σε βυζαντινά άσματα για τον Άγιο Νικόλαο. Όπως γνωρίζουμε, πριν τον 10ο αιώνα, πριν το σχίσμα, η Εκκλησία ήταν μια και οι πάπες της Ρώμης εκείνη την εποχή ήταν δίγλωσσοι. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν το παγκοσμίου φήμης μουσικό σύνολο "Ensemble Organum" από τη Γαλλία, με διευθυντή τον Μαρσέλ Περές, πολλά χρόνια συνεργάτη του πρωτοψάλτη και κορυφαίου δάσκαλου της βυζαντινής μουσικής Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο. Ήταν προγραμματισμένο ο αείμνηστος Αγγελόπουλος να συμμετάσχει στην εκδήλωσή μας. Στη θέση του, θα λάβει μέρος ο βιρτουόζος ψάλτης Χρήστος Χαλκιάς από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε διεθνές συνέδριο βυζαντινολογίας με τη συνεργασία του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του "Sophia Institute", ενώ στις 14 Μαρτίου 2015, στο Μητροπολιτικό Μουσείο, θα διοργανώσουμε συνέδριο για τη βυζαντινή και οθωμανική μουσική. Παράλληλα, συνεχίζουμε την πραγματοποίηση σεμιναρίων και διαλέξεων για το Βυζάντιο σε ελληνορθόδοξες κοινότητες, όπως του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, καθώς και στην Ορθόδοξη Σχολή Αγίου Βλαδίμηρου».
Στη συνέχεια, ο δρ Λαμπούσης επισήμανε ότι «για ένα σχετικά μικρό οργανισμό σαν το δικό μας, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου σε τέτοιους χώρους στη Νέα Υόρκη, και ευελπιστούμε να τις παρακολουθήσουν όχι μόνο μέλη της ελληνικής κοινότητας, αλλά ένας μεγάλος αριθμός της ευρύτερης αμερικανικής κοινωνίας. Άλλωστε, στα συνέδριά μας συμμετέχουν ή παρακολουθούν γνωστοί βυζαντινολόγοι, ακαδημαϊκοί και αρκετοί Αμερικανοί που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και της μουσικής του Βυζαντίου. Να συμπληρώσω επίσης ότι οι περισσότερες απ' αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την «προσέγγιση της βυζαντινής περιόδου σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε: «Με αφορμή τις μεγάλες εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο «Δόξα του Βυζαντίου» το 1997, «Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη» το 2004 και πιο πρόσφατα οι μόνιμες εκθέσεις που επιμελήθηκε η Έλεν Έβανς έχει δημιουργηθεί ένας πόλος ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή εποχή. Νομίζω ότι πλέον ο Αμερικανός πολίτης έχει απευθείας πρόσβαση από αμερικανικούς οργανισμούς στα άδυτα της παράδοσής μας, ενώ παλαιότερα δεν είχε αυτή τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης. Με τις δικές μας εκδηλώσεις θα δείξουμε ότι το Βυζάντιο είχε επιρροή σε Ανατολή και Δύση ακόμη και μέσα από τη μουσική. Εύχομαι με αυτές τις εκδηλώσεις του "Άξιον Εστίν" και με ότι άλλο συμβαίνει, οι Αμερικανοί να αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερη εκτίμηση για το Βυζάντιο».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «το "Άξιον Εστίν" ιδρύθηκε το 2005 στη Νέα Υόρκη από μια ομάδα φίλων, με τα περισσότερα μέλη να προέρχονται από τον πανεπιστημιακό χώρο της Αμερικής, προσπαθώντας μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιλεγμένες εκδόσεις να προβάλλονται στο αμερικανικό κοινό σημαντικές πτυχές του Βυζαντίου και ιδιαίτερα ο πλούτος των μελωδιών της βυζαντινής μουσικής».