«Με τσάμπουρα και μούστο… » στα Τρίκαλα
Ζωντανή αναπαράσταση παραγωγής μούστου (πάτημα σταφυλιού) και απόσταξης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο "Με τσάμπουρα και μούστο...".
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ πλαισιώθηκε από πολιτιστικούς φορείς της περιοχής με χορούς και τραγούδια. Μάλιστα, η Τρικαλινή συγγραφέας-ποιήτρια Βέρα Πέτσα Παπαβασιλείου, συνέθεσε τραγούδι ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στο χώρο λειτουργούσε παράλληλα έκθεση λαογραφικού υλικού σχετικού με την αμπελουργία και την απόσταξη με παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα από τη συλλογή του κ. Νικολάου Μαρδάνη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «πάτημα» των σταφυλιών και την παραγωγή μούστου. Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση της απόσταξης του τσίπουρου με το βράσιμο των στέμφυλων.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι ιδιαίτερα σήμερα στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μια "έξοδο" διαφυγής, που θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις επερχόμενες δυσκολίες, προσθέτοντας παράλληλα, πως η παράδοση του τόπου μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι βάσεις του χθες είναι μοναδικά ικανά στοιχεία για να δώσουν ελπίδα για το αύριο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να είναι πάντα επίκαιρη και να διατηρεί ζωντανά τα "κύτταρα πολιτισμού", διοργανώνοντας εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών φορέων, που δίνουν το δικό τους αγώνα στη διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων.
Τι είναι όμως το τσίπουρο και ποιος είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής;
Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε μορφή φυλλαδίου, πρόκειται για αλκοολούχο ποτό που παράγεται από την απόσταξη στέμφυλων.
Τα στέμφυλα είναι τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Τα στέμφυλα τοποθετούνται και βράζουν σε ειδικό καζάνι αποστακτήριο (άμβυκας).
Οι υδρατμοί που δημιουργούνται σε συγκεκριμένο σημείο βρασμού απομονώνονται μέσω ειδικού σωλήνα, ο οποίος περνά μέσα από δεξαμενή ή μεγαλύτερο σωλήνα με κρύο νερό και με τη μέθοδο της ψύξης υγροποιούνται. Το υγρό που προκύπτει είναι το τσίπουρο.
Στη βασική αυτή μέθοδο ακολουθούνται παραλλαγές ως προς τις τεχνικές και ως προς διάφορες πρόσθετες αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται. Στην συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τα ίδια πάντα στοιχεία, το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, γεγονός καθοριστικό, όπως διευκρινίζεται, για την καλή γεύση και ποιότητα, ενώ χρησιμοποιείται κατά κανόνα γλυκάνισος, που αποτελεί και την αιτία "ασπρίσματος" του τσίπουρου κατά την προσθήκη του νερού. Η όλη διαδικασία ακόμη και στις μέρες μας αποτελεί μια τελετουργία, που συνοδεύεται με νυχτέρια από καλή παρέα με γλέντι και μεζέδες, πλην όμως πρέπει να τηρούνται αυστηρά, όπως διευκρινίζεται, κυρίως για λόγους ασφαλείας όλοι οι θεσπισμένοι κανόνες και το νομικό πλαίσιο.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι με τσίπουρο και μεζέ για όλο τον κόσμο.