Στον τάφο της Αμφίπολης λάτρευαν τον Μέγα Αλέξανδρο ως Θεό
Εντυπωσιακός, μοναδικός, μεγαλειώδης είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ για τον τάφο της Αμφίπολης.
Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ επιμένει ότι ταφικό μνημείο που έχει έρθει στο «φως» εδώ και τρεις μήνες στην Αμφίπολη είναι αφιερωμένο στη λατρεία του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρο, ως θεού.
Μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζει τον τάφο της Αμφίπολης, η Κινγκ μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.
«Ειλικρινά ο τάφος είναι τόσο μοναδικός και συνεχίζει να εντυπωσιάζει τον κόσμο και υποπτεύομαι ότι θα αποδειχθεί ότι είναι σύμπλεγμα τάφων», αναφέρει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος και συνεχίζει, «το μόνο που βγάζει νόημα για εμένα είναι ότι ο τάφος χτίστηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο και έμεινε κενός ενόσω το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αίγυπτο και ενόσω οι διάδοχοί του πολεμούσαν εναντίον του Πτολεμαίου».
«Λοιπόν πιστεύω ότι είναι ένας τάφος για μία λατρεία του Αλέξανδρου ως θεού. Πιθανότατα να το προόριζαν για την οικογένεια του και πιθανότατα ο Ηφαιστείων να το προόριζε για τον Αλέξανδρο», τόνισε η Κινγκ.
Αν και παραδέχεται ότι κανένα εύρημα δεν συνδέεται άμεσα με τον Μέγα Αλέξανδρο, ωστόσο τονίζει ότι αν τα συνδέσεις όλα τα μεγαλειώδη ευρήματα μαζί, δεν μπορεί παρά να έχουν φτιαχτεί για το πιο σπουδαίο πρόσωπο της εποχής τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η επίσημη ανακοίνωση για την Αμφίπολη την Τετάρτη
Σε βάθος δύο μέτρων έχει φτάσει η έρευνα στο όρυγμα στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, την Τετάρτη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανασκαφή στο λόφο Καστά.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει πότε και από ποια επιστημονική ομάδα θα πραγματοποιηθεί η γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά.
Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου, αλλά και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου, που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό, δεδομένου ο λόφος έχει διάμετρο 158 μ. και τους τελευταίους μήνες έχουν ερευνηθεί μόνο τα 25 μέτρα. Επίσης, έχοντας στα χέρια τους την «ακτινογραφία» του λόφου, οι επιστήμονες θα καθορίσουν το πώς θα συνεχιστεί στο εξής η έρευνα.