Μυστικοί Αρραβώνες - Σωτήρης Χατζάκης: Κριτική θεάτρου

Ο Ζακυνθινός Γρηγόριος Ξενόπουλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στα ελληνικά γράμματα. Από τους πολυγραφότερους και πιο διαβασμένους συγγραφείς, υπηρέτησε πολλά λογοτεχνικά είδη με επιτυχία.

Μυστικοί Αρραβώνες - Σωτήρης Χατζάκης: Κριτική θεάτρου
2'

Γενιές αναγνωστών μεγάλωσαν διαβάζοντας τα δημιουργήματά του και γενιές καλλιτεχνών, γνώρισαν επιτυχία και καταξίωση μέσα από τα έργα του, όπως η Κυβέλη με τον «Πειρασμό» και το «Μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας».

Ο Ξενόπουλος είναι ο σπουδαιότερος εισηγητής του αστικού δράματος στο ελληνικό θέατρο, μεταφέροντας το δραματολογικό βλέμμα από την ύπαιθρο στα σαλόνια. Ο λόγος του είναι λιτός και σαφής, οι χαρακτήρες έχουν εμφανείς ιδιότητες και αναγνωρίσιμα στοιχεία και οι πράξεις τους γεννιούνται από το αξιολογικό σύστημα της αστικής ηθικής. Ως προς τη γλώσσα, τα έργα του ισορροπούν μεταξύ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ελληνοκεντρικής αντίληψης.

Αρκετά δημιουργήματά του έχουν διασκευαστεί πολλάκις για το σανίδι, έχουν διερευνηθεί θεατρολογικά και έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση . Ένα από τα λιγότερο γνωστά ερωτικά του μυθιστορήματα, είναι οι «Μυστικοί Αρραβώνες», που γράφτηκαν το 1915. Πιθανόν για τους λογοτεχνικούς αναλυτές και τους βιογράφους του Ξενόπουλου, να ήταν λιγότερο σημαντικό σε σχέση με άλλα γραπτά του, αλλά ουσιαστικά οι «Αρραβώνες» αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το ευρύ κοινό, όταν μεταφέρθηκαν στην μικρή οθόνη για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ, με πρωταγωνιστές την Νόρα Βαλσάμη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ο ταλαντούχος και καλλιεργημένος ζωγράφος Νάσος Ανάστης, είναι περιζήτητος στα αστικά σαλόνια των Αθηνών, όπου εντυπωσιάζει τόσο με την ιδιαιτερότητα της ζωγραφικής του, όσο και με το γενικότερο πνεύμα του. Σε μία από τις συνηθισμένες γιορτές που δίνει το «παρών», γνωρίζει μια νεαρή ζωγράφο, που δηλώνει μεγάλη του θαυμάστρια και επιζητά την φιλία του. Ένα κρυφό πάθος θα γεννηθεί ανάμεσά τους, που όμως δε θα εκδηλωθεί ποτέ, πέρα από κάποιες απελπισμένες επιστολές. Ο Νάσος είναι ήδη αρραβωνιασμένος με την κόρη κάποιου δικαστικού, ενώ η Θάλεια πολιορκείται στενά από έναν Αλεξανδρινό γόνο ευκατάστατης οικογένειας. Μέσω μιας παρεξήγησης, οι δρόμοι τους θα χωρίσουν για πάντα, εκείνος θα βουλιάξει στην επαγγελματική κοινοτυπία και αποτυχία, ενώ έπειτα από κάποια χρόνια, θα έχουν την ευκαιρία τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν όλα όσα τους κράτησαν μακριά.

Στο κείμενο , ο Ξενόπουλος με το προσωπείο του ζωγράφου, διηγείται τον αδιέξοδο έρωτα που έζησε με την ποιήτρια Μυρτιώτισσα. Είχε κρατήσει μυστικούς τους αρραβώνες με τη δεύτερη γυναίκα του, Τίτα, καθότι δεν είχε βγει ακόμη το διαζύγιό του, όταν γνώρισε και εντυπωσιάστηκε από την νεαρή συνάδελφό του, με την οποία διατήρησε για κάποιο διάστημα ερωτική αλληλογραφία. Με αφορμή αυτό το γεγονός στη ζωή του, εμπνεύστηκε την υπόθεση των «Μυστικών Αρραβώνων».

Διαβάστε περισσότερα στο culturenow.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή