Υπάρχουν και άλλοι τάφοι στο λόφο Καστά της Αμφίπολης;
Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης τους επόμενους μήνες.
Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, πραγματοποίησε ήδη μια πρώτη γεωφυσική διασκόπηση σε μια περιορισμένη έκταση του λόφου Καστά. Η γεωφυσική διακόπηση πραγματοποιήθηκε σε έκταση τριών από τα συνολικά είκοσι στρέμματα του λόφου.
Mε τη μέθοδο της ηλεκτρικής χαρτογράφησης και της ηλεκτρικής τομογραφίας, «ακτινογραφήθηκε» ένα μόνο κομμάτι του λόφου, το οποίο προσδιορίζεται πάνω και γύρω από το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο, που ανακάλυψε η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ενεργό τον ρόλο τόσο του υπουργού Κώστα Τασούλα όσο και της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη και σε συνεργασία με την επικεφαλής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, έχει προσδιορίσει ήδη σε γενικές γραμμές τα στάδια που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα τόσο στο ανασκαφικό έργο στον λόφο Καστά και γύρω από αυτόν.
Σε απόσταση αναπνοής
Το «Έθνος της Κυριακής» βρέθηκε στον χώρο της ανασκαφής του λόφου Καστά της Αμφίπολης και κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό όπως θα δείτε στις φωτογραφίες της gallery όλες τις φάσεις των εργασιών, μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης φάσης της ανασκαφής, που αφορούσε την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου.
Ήδη στο τμήμα αυτό μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και παρά την καταρρακτώδη βροχή της περασμένης Τετάρτης (19/11), ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασκόπησης, που ξεκίνησε πριν από ένα δεκαήμερο.
Σε πρώτη φάση θα ακολουθήσουν οι ανασκαφικές τομές χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ο χρόνος τους αφού υπάρχει πάντα ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Με βάση τις τομές αυτές θα προγραμματιστεί από την άνοιξη, όπως εκτιμάται, η νέα αρχαιολογική ανασκαφή.
Παράλληλα ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής θα «σαρώσουν» και ένα μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα 17 στρέμματα του λόφου.
Κάτω από την πίεση του επερχόμενου χειμώνα στον λόφο Καστά γίνεται μεταφορά χωμάτων με μεγάλα φορτηγά και τη βοήθεια ενός εκσκαφέα, ενώ στην τάφρο που έχει σχηματιστεί μετά την αποκάλυψη του μεγάλου περιμετρικού τείχους συνολικού μήκους κοντά στα 500 μέτρα, που αποκαλύφθηκε τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται ένα μεγάλο αποστραγγιστικό έργο προκειμένου να προστατέψει συνολικά το μνημείο.
Οι εργασίες γίνονται με δαπάνη του Δήμου Αμφίπολης με τη συνεχή επίβλεψη του ίδιου του δημάρχου, που είναι και πολιτικός μηχανικός. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», έκανε λόγο για ένα έργο επιτακτικής ανάγκης, που ανέλαβε να υλοποιήσει η δημοτική αρχή σε συνεννόηση με την αρχαιολόγο Κ. Περιστέρη. «Τα νερά που συγκεντρώνονται στην τάφρο είναι πολλά και μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη στατικότητα του περιμετρικού τείχους» είπε, και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα ευρύ αποστραγγιστικό δίκτυο -χωρίς μπετόν- που θα συγκεντρώνει τα νερά της τάφρου σε διάφορα σημεία και θα τα διοχετεύει σε μια απόσταση 400 μέτρων, όπως ανέφερε.