Παλαιότερος ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ανατροπή στα όσα ήταν έως τώρα γνωστά για τη χρονολόγηση του μηχανισμού των Αντικυθήρων, του διάσημου αστρονομικού υπολογιστή, φέρνει νέα επιστημονική μελέτη.

Παλαιότερος ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
2'

Σύμφωνα με αυτή, η χρονολόγηση προσδιορίζεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μόλις επτά έτη μετά το θάνατο του Αρχιμήδη.

Το ενδιαφέρον για το ναυάγιο των Αντικυθήρων παραμένει αμείωτο και μάλιστα πρόσφατα «αναζωπυρώθηκε» καθώς πραγματοποιήθηκε μια νέα ελληνοααμερικανική επιστημονική αποστολή κατάδυσης με υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η αποστολή πρόσφατα ολοκληρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και αναμένεται να συνεχιστεί του χρόνου.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους Κριστιάν Κάρμαν, ιστορικό της επιστήμης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κίλμες στην Αργεντινή και Τζέημς Έβανς, από το Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε αρχαίο ναυάγιο, κατασκευάστηκε το 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

Μέχρι τώρα, οι υπολογισμοί τοποθετούσαν την κατασκευή του αινιγματικού μηχανισμού μεταξύ του μεταξύ του 100 και 150 π.Χ.

Τα «μυστήρια» του μηχανισμού και του κατασκευαστή

Ο αινιγματικός μηχανισμός θεωρείται τεχνολογικό θαύμα.

Ο μηχανισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει με ακρίβεια τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, καθώς και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ερωτηματικό παραμένει και το ποιος κατασκεύσε το μηχανισμό: επιστήμονες έχουν συσχετίσει τον μηχανισμό με τον διάσημο μαθηματικό και εφευρέτη Αρχιμήδη, ο οποίος πέθανε το 212 π.Χ.

Προς επίρρωση αυτής της θεωρίας, το 2008 μια ερευνητική ομάδα, αναλύοντας τις επιγραφές που βρίσκονται πάνω στον μηχανισμό, υποστήριξε ότι αυτός κατασκευάστηκε στην Κόρινθο ή στις Συρακούσες, όπου ο Αρχιμήδης ζούσε.

Ο ειδικός στην ιστορία των αρχαίων μαθηματικών Αλεξάντερ Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε πάντως ότι η πιθανότερη περιοχή κατασκευής του μηχανισμού είναι η Ρόδος.

Σχετικά με την πατρότητα του μηχανισμού πάντως, ο ένας από τους δύο ερευνητές, ο δρ Έβανς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Όπως υποστήριξε, έχουν διασωθεί μόνο μικρά αποσπάσματα έργων, ως εκ τούτου μάλλον δε θα έπρεπε να αποδοθεί η κατασκευή του μηχανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο διάσημο πρόσωπο

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή