Ακροβάτες από την Ταγγέρη στη Στέγη Γραμμάτων
Η βαρύτητα και η αμφισβήτησή της - το πέταγμα ψηλά στον ουρανό - μέσα από πνευματικούς δρόμους του σουφισμού, καθορίζουν την παράσταση «Azimut» με ακροβάτες από την Ταγγέρη, που θα δοθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου.
Οι καλλιτέχνες της ακροβατικής ομάδας, με παράδοση γενεών από τη Μεδίνα της Ταγγέρης, συνεργάζονται και πάλι με τον Γάλλο χορογράφο - σκηνοθέτη - σκηνογράφο Ορελιέν Μπορύ, δίνοντας ένα πολυπρισματικό θέαμα, με στοιχεία σωματικού θεάτρου, χορού και ακροβατικών. Η δραματουργία της παράστασης είναι εμπνευσμένη από την πορεία ενός μεγάλου δάσκαλου του σουφισμού του 16ου αιώνα, τον Σίντι Αχμέντ Ου Μούσσα.
«Η ακροβατική τέχνη του Μαρόκου συνδέεται με τον σουφισμό και ο Σίντι Αχμέντ Ου Μούσσα θεωρείται ο προστάτης της. Ο μύθος λέει ότι αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα του σουφισμού βίωσε κάποια ουράνια ανάληψη, αλλά επέλεξε να επιστρέψει στη γήινη ζωή» εξηγεί ο Ωρελιέν Μπορύ.
Όσο για τις ενάεριες φιγούρες στην παράσταση, που αναδύονται σαν φασματικές, ο σκηνοθέτης παρατηρεί ότι «επειδή η έννοια της πτήσης ήταν η αφετηρία της ιδέας του "Αζιμούτ" βλέπουμε ξανά και ξανά το άλμα ενός ακροβάτη ως μία αποτυχημένη προσπάθεια για πτήση. Η πτήση είναι, επίσης, ένας σκηνικός μηχανισμός. Γι' αυτό και υπάρχει ο συνεχής διάλογος με τη βαρύτητα, ενισχυμένος από τα αντίβαρα, τα καλώδια και τα αιωρούμενα σώματα».
Η λέξη Azimut (αζιμούθιο) προέρχεται από το αραβικό as-samt, που σημαίνει «μονοπάτι», «κατεύθυνση». Ο όρος αζιμούθιο έχει βαρύνουσα σημασία στον σουφισμό, ενώ στην αστρονομία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη γωνία ανάμεσα στον παρατηρητή και τα ουράνια σώματα. Οι ακροβάτες της ομάδας από την Ταγγέρη χορεύουν, όχι μόνο σε σκηνές, αλλά και καθημερινά σε δρόμους, πλατείες και παραλίες. Τι σημαίνει, λοιπόν, το να είναι κάποιος ακροβάτης στο Μαρόκο, μέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που διαρκώς αλλάζει; Το εγχείρημα του Αζιμούτ θέτει το ερώτημα.
Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης, οι συντελεστές θα συζητήσουν με το κοινό, ενώ το πρωί τη ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με τον Ορελιέν Μπορύ.