Μια ημέρα στις μυστικές γωνιές του Νέου Κόσμου (Photos)

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το υπερσύγχρονο κτήριο-στολίδι της Λ. Συγγρού, ακουστικά στα αυτιά, το tablet ανά χείρας και η αστική «περιπέτεια» ξεκινά.

Της Νεφέλης Σκαρλίδου

To Newsbomb.gr ακολούθησε τη δράση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το Soundscapes Landscapes, μια παράλληλη διαδρομή στην πόλη μέσω ενός tablet.

Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Κατεβάσαμε και ενεργοποιήσαμε την εφαρμογή Soundscapes Landscapes στη φορητή συσκευή μας και ανακαλύψαμε μέσα από παιδικά γέλια, αφηγήσεις και ποιήματα τον κρυφό Νέο Κόσμο.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το υπερσύγχρονο κτήριο-στολίδι της Λ. Συγγρού, ακουστικά στα αυτιά, το tablet ανά χείρας και η αστική «περιπέτεια» ξεκινά.

Μια ώρα περπάτημα στις γειτονιές του Νέου Κόσμου χρειάστηκε για να διαγραφούν... επτά χρόνια διαμονής σε μια γειτονιά γνωστή, αλλά παρεξηγημένη!

26 διαφορετικά σημεία, 26 αφηγήσεις διάσπαρτες ανάμεσα σε μέρη σκιερά, αλλά και ξέφωτα. Η προσφυγική γειτονιά που εγώ τουλάχιστον γνώριζα, πατώντας την ένδειξη «Περπατώ» στο tablet, άλλαξε 180 μοίρες, μου συστήθηκε από την αρχή μέσα από ήχους, εικόνες, κείμενα, ποιήματα, και μου αποκάλυψε τα μυστικά της που δεν είχα χρόνο να προσέξω!

«Μένω στο Νέο Κόσμο, λοιπόν, που έχει καλυμμένη ομορφιά για να τον κοιτούν στα μάτια»

Πολλοί κόσμοι απλώνονται... μέσα στο Νέο Κόσμο, πρόσφυγες, φοιτητές, ντόπιοι, νέοι, γέροι, καλλιτέχνες μοιράζονται μια γειτονιά με βαριά ιστορία.

Ξεκινάμε...

Το υπέροχο κτήριο της Στέγης, σωστός γίγαντας δίνει πολιτιστική χροιά στην πολύβουη Συγγρού, απέναντι... το Πάντειο, γεμάτο από φοιτητές που έχουν βρει στέγη στα φιλόξενα στενά του Νέου Κόσμου.

Μια... αράχνη στη Λαγουμιτζή σπάει την κίνηση. Κάθε τοίχος και κάθε γωνιά της γειτονιάς «φιλοξενεί» και ένα γκράφιτι, μια ρίμα.

Τα συνοικιακά καφενεία της γειτονιάς

Για διαβάτες, περαστικούς, αμίλητους, λαλίστατους, στα συνοικιακά παραδοσιακά καφενεία υπάρχει πάντα ένα κέρασμα!

Οι προσφυγικές ογκώδεις πολυκατοικίες συνυπάρχουν με μερικά γκρεμισμένα σπίτια που υπενθυμίζουν στον επισκέπτη και περιπατητή το παρελθόν... την ιστορία και τη φτώχεια που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός.

Ανάσες δροσιάς

Παιδικά γέλια ακούγονται ενώ στέκεσαι στο πάρκο δίπλα στην Λαγουμιτζή και μελλοντικοί ποδοσφαιριστές κλοτσούν την μπάλα γεμάτοι αγωνία και όνειρα. Η γειτονιά του Νέου Κόσμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αθλητισμό, γήπεδα 5χ5 και μπάσκετ πλημμυρίζουν καθημερινά από τα νέα παιδιά της περιοχής.

Το 1986 ιδρύθηκε ο Πήγασος, με σκοπό την ανάπτυξη του αθλητισμού και της πολιτιστικής δραστηριότητας της νεολαία και από τότε δεν σταματά να διοργανώνει events και φεστιβάλ σε πολλά σημεία της γειτονιάς.

Ο φρουρός της Λαγουμιτζή

Κόρνες και εξατμίσεις είναι το "soundtrack" που παίζει καθώς διασχίζεις την υπέργεια διάβαση πάνω από την Λαγουμιτζή, σηκώνοντας ψηλά το βλέμμα θα δεις τον αττικό ουρανό να παίζει κρυφτό με τις όμοιες - και παρατεταγμένες – πολυκατοικίες! Δεν βιάστηκα να την περπατήσω αυτή τη φορά, παρατήρησα τις ρωγμές στην εκκλησία της Αναλήψεως - αυτό το περίεργο κτήριο -, είδα τις πολύχρωμες μπουγάδες των προσφυγικών και ένιωσα να κουνιέμαι στον αέρα από τις ταχύτητες των αυτοκινήτων!

Το τραμ... όχι το τελευταίο

Καμάρι του Νέου Κόσμου αδιαμφισβήτητα είναι το τραμ... Αν και οι γραμμές του χωρίζουν τη γειτονιά στα δυο, οι Νεοκοσμίτες μπορούν να περηφανεύονται για την καλή συγκοινωνία. Ένα πολύχρωμο κουβάρι ξετυλίγεται σε μια πολυκατοικία την ώρα που περνά κορνάροντας το τραμ προς Σύνταγμα, καλοφτιαγμένο και ευφάνταστο δίνει πνοή σε ένα τόπο μελαγχολικό.

Και κάπου εδώ η αυλαία πέφτει στο Δουργούτι!

Στην πιο ήσυχη γειτονιά του Νέου Κόσμου, η βόλτα κλείνει με λίγη ιστορία...

Στην πλατεία στην οδό Σφιγγός έχει μείνει ένα μικρό μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης για να θυμίζει την ιστορία. Εκεί, το 1944 έκαναν μπλόκο οι Γερμανοί μαζί με Έλληνες ταγματασφαλίτες συγκεντρώνοντας στην πλατεία όλους τους άντρες πάνω από 14 ετών. Εκτέλεσαν περισσότερους από 120 άντρες και τους υπόλοιπους τους μετέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και στη συνέχεια σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στη Γερμανία, απ' όπου πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ.

Σχετικές ειδήσεις