H γενοκτονία των Αρμενίων στη μεγάλη οθόνη
Η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, απασχόλησε τους κινηματογραφιστές ήδη από το 1919 με το «Auction of Souls», ταινία της οποίας ωστόσο καμία κόπια δεν διασώζεται σήμερα.
ΕΞΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Από την ταινία του Oscar Apfel, η οποία βασίζεται στο βιβλίο «Ravished Armenia», υπάρχουν σήμερα μόνο 23 λεπτά.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες αρκετά θα είναι τα ντοκιμαντέρ τα οποία θα ασχοληθούν με την ιστορική τραγωδία, με πιο σημαντικά τα «The Armenian Genocide», του 1991, το «Αrmenia: The Betrayed» συμπαραγωγής του BBC, το «The Armenian Genocide» συμπαραγωγής του PBS (2006) και το βραβευμένο «Αγέντ» (2010).
Στον κινηματογράφο ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Ελία Καζάν θα θίξει, έπειτα από αρκετά χρόνια, έμμεσα το θέμα της γενοκτονίας στο «Αμέρικα, Αμέρικα» (1963), ταινία η οποία θεωρείται και η πιο προσωπική του κορυφαίου δημιουργού. Το επικό, ημι-αυτοβιογραφικό δράμα, με την εξαιρετική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, θα διεκδικήσει 4 Όσκαρ και θα κερδίσει ένα.
Το 1991 ο Henri Verneuil με το «Mayrig» («Μητέρα») θα παρουσιάσει τη ζωή μιας οικογένειας Αρμενίων που μεταναστεύει μετά το 1915. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ομάρ Σαρίφ και η Κλαούντια Καρντινάλε.
Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν σκηνοθετεί το 2002 το «Αραράτ», το οποίο θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία. «Η ταινία μου δεν έχει ως στόχο της να εξοργίσει τη σύγχρονη Τουρκία», θα δηλώσει ο σκηνοθέτης προσθέτοντας, «αυτό που επιδιώκω είναι ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθώ με την ταινία μου να ωθήσω τον θεατή να σκεφθεί τι σημαίνει να λαμβάνονται αποφάσεις για κάποιους που ζουν σήμερα, για ενέργειες καλές ή κακές που διέπραξαν όμως άνθρωποι που πλέον δεν ζουν». To φιλμ του Εγκογιάν περιγράφει τις προσπάθειες ενός Αρμένιου σκηνοθέτη να γυρίσει μια ταινία πάνω στο ιστορικό γεγονός της μεγάλης σφαγής.
Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Αντόνια Αρσλάν, «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς» (2007) των Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι παρουσιάζει μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία μιας οικογένειας Αρμενίων.
To 2014 o τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν θα αφηγηθεί στη «Μαχαιριά» την ιστορία ενός άνδρα ο οποίος διασώζεται το 1915 από τη σφαγή και μαθαίνει, χρόνια αργότερα, ότι οι δύο κόρες του είναι ζωντανές. Τότε ξεκινά μια οδύσσεια αναζήτησής τους, η οποία τον φέρνει από τα βάθη της Ασίας μέχρι την Αβάνα και τη Βόρεια Ντακότα. Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του από Τούρκους εθνικιστές, ωστόσο τελικά η ταινία προβλήθηκε από ορισμένες αίθουσες στην Τουρκία.