«Κραυγή των μαρμάρων» μια διαφορετική συλλογή ζωγραφικής
Μιλούν, κραυγάζουν και διηγούνται την ιστορία μέσα από τους πίνακες του ζωγράφου, Πασχάλη Σκαρλίδη.
Αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα είναι η συλλογή «Κραυγή των μαρμάρων» του νέου ζωγράφου Πασχάλη Σκαρλίδη, που μέσα από σκηνές της καθημερινότητας στην αρχαία Ελλάδα επιχειρεί να δώσει λαλιά στα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Πρόκειται για μια ζωγραφική συλλογή εμπνευσμένη από την αρχαιότητα. Ένα σπασμένο άγαλμα πολεμιστή, μια Κόρη που έχασε τα άκρα της, νεαρές κοπέλες να παίζουν ένα παιχνίδι στην Αγορά της Αθήνας.
«Η γλυπτική συναντά τη ζωγραφική σε αυτή τη συλλογή», μας λέει ο κ. Σκαρλίδης, αυτοδίδακτος ζωγράφος, με έμφυτο, ωστόσο, ταλέντο, «μέσα από την «Κραυγή των Μαρμάρων» θέλησα να αναδείξω τη δύναμη της κίνησης σε κάθε στιγμή της ζωής στην αρχαία Ελλάδα, είτε μέσα από την πτυχή του φορέματος μιας Κόρης που χορεύει, είτε από την υψωμένη ασπίδα ενός πολεμιστή που πάει στη μάχη», συμπληρώνει ο ζωγράφος, τονίζοντας μας ότι νιώθει ότι τα μάρμαρα, τα αγάλματα, τα γλυπτά της αρχαιότητας «κραυγάζουν» ακόμα.
Οι πίνακες «κραυγάζουν»
Φυσικά, μέσα από τους πίνακες στέλνει εμμέσως και ένα μήνυμα για τα κλεμμένα μάρμαρα που κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο...
Γεννημένος στον Έβρο πριν 61 χρόνια, ο Πασχάλης Σκαρλίδης αποτυπώνει στον καμβά τα βιώματα του και την αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα.
Χωρίς να έχει σπουδάσει ζωγραφική, από μικρός είχε ταλέντο στο να ζωγραφίζει με ακρίβεια στο χαρτί ότι βλέπει, σήμερα έχει στο βιογραφικό του δυο ομαδικές εκθέσεις και μια ατομική..
Πριν την «Κραυγή των μαρμάρων», είχε δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή με σκηνές από την αγροτική ζωή του περασμένου αιώνα στην Θράκη.
Από τους πίνακες του δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένα, ωστόσο αυτός που τον συγκινεί ιδιαίτερα είναι «οι Πολεμιστές», στον οποίο φαίνεται η ένταση μια μάνας που στέλνει το παιδί της στον πόλεμο, η οποία δεν γνωρίζει αν θα το ξαναδεί ποτέ.