Το καριοφίλι του Αλή Πασά επέστρεψε στα Ιωάννινα
Το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, το οποίο λειτουργεί στο Νησάκι των Ιωαννίνων, εκεί όπου ο Αλή δολοφονήθηκε από τα στρατεύματα του σουλτάνου, απέκτησε πρόσφατα το πιο πολύτιμο από τα εκθέματά του.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», το καριοφίλι, το οποίο είναι κεντημένο στο χέρι με χρυσό και ασήμι από δεξιοτέχνες Ηπειρώτες αργυροχρυσοχόους, ακτινοβολεί μέσα στην προθήκη του και «διηγείται» θρύλους της περιόδου πριν από την Επανάσταση.
Το καριοφίλι, σημειώνει η εφημερίδα, «φέρει εγχάρακτο το όνομα του Αλή Πασά και τη χρονολογία κατασκευής του (1804) και βρισκόταν στην κατοχή μιας παλιάς, γνωστής, αρχοντικής οικογένειας των Ιωαννίνων, η οποία έχει μετεγκατασταθεί στην Αθήνα ήδη από τη δεκαετία του 1930.
Πριν από έναν μήνα πουλήθηκε στο ιδιωτικό Μουσείο Αλή Πασά, που διαχειρίζεται ο συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης και επέστρεψε εκεί όπου ανήκει ιστορικά».
Όπως τονίζει στο «Έθνος» ο κ. Ραπακούσης, «το έκθεμα με βρήκε, δεν το βρήκα εγώ. Ηταν μεγάλη έκπληξη για μένα».
«Ο γιός της οικογένειας», συνεχίζει το δημοσίευμα, «που ζει στο Λονδίνο και επιθυμεί ανωνυμία, του τηλεφώνησε πρόσφατα, τον ενημέρωσε για την ύπαρξη του κειμηλίου και του είπε πως ο εκλιπών πατέρας του επιθυμούσε διακαώς αυτό να επιστρέψει στα Γιάννενα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε κάποιο τίμημα και το έκθεμα πήρε περίοπτη θέση πριν από έναν μήνα στις προθήκες του Μουσείου».
«Ήμουν πάρα πολύ τυχερός. Θα μπορούσαν να το βγάλουν σε δημοπρασία και να πάρουν πολλαπλάσια χρήματα. Αυτό το έκθεμα θα το ήθελαν στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, το Τοπ Καπί και σε κάθε διάσημο μουσείο στον κόσμο. Εδώ κυριάρχησε η επιθυμία του ιδιοκτήτη να επιστρέψει στον τόπο του», επισημαίνει ο κ. Ραπακούσης.