Εκδήλωση στη μνήμη του Μανώλη Ρασούλη
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.00 και περιλαμβάνει την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του τιμώμενου, ομιλία από την κόρη του Ναταλία Ρασσούλη και ακολούθως συναυλία από το μουσικό σχήμα «Οκτάβα» με έργα του αείμνηστου καλλιτέχνη.
Διοργανώνεται από τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους τοπικούς φορείς των Σισών υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης.
Ο Μανώλης Ρασούλης κατάγονταν από τις Σίσες Μυλοποτάμου και γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.
Μεγάλωσε στο Ηράκλειο όπου κοντά στην οικογένεια του έζησε ευτυχισμένα τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.
Σπούδασε στην Αθήνα σκηνοθεσία κινηματογράφου και γύρισε μια ταινία με βάση ένα βιβλίο του Καζαντζάκη και μουσική του Μίκη Θοδωράκη.
Διακρίθηκε για τους αγώνες του υπέρ της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, είχε έντονο αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974 ενώ στο Λονδίνο συμμετείχε στο Τροτσκιστικό κίνημα, στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ.
Το ‘74, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται.
Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του ‘74 και την πτώση της Χούντας συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Δουλεύει στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη στο Πέραμα όπου κινδυνεύοντας να σκοτωθεί καθημερινά μπαίνει στην απεργιακή επιτροπή και πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει όλο το μέχρι τότε καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Ελευσίνας.
Στη συνέχεια της ζωής του συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μουσικής, του πνεύματος και της διανόησης.
Έγινε γνωστός σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από το συγγραφικό του έργο, την μουσική και την ποίηση του.
Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, οΣταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Νικολόπουλος και άλλοι.
Απέκτησε μια κόρη την Ναταλία, η οποία είναι μουσικός και τραγουδίστρια ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγινε νονός και κηδεμόνας ενός μικρού αγοριού του Πασχάλη που αγάπησε ιδιαίτερα.
Η τελευταία σημαντική εμπειρία του υπήρξε η επίσκεψη στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στης 22-9-2001, επίσκεψη που του τροφοδότησε στα μέγιστα το κουράγιο για τη συνέχιση της έρευνας και του έργου του.
Πέθανε όρθιος και αγωνιζόμενος στις 5 Μαρτίου του 2011 στην Θεσσαλονίκη.
Πηγή: cretalive.gr