Ελληνικό σινεμά: Θα φάτε, θα προβληματιστείτε, θα ερωτευτείτε και θα ευτυχήσετε!

Μπορεί οι ελληνικές παραγωγές που καταφέρνουν να μπουν στις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες να είναι κάθε χρόνο περιορισμένες, όμως ακριβώς για αυτό το λόγο κρατούν πάντα ψηλά τον πήχη, προσφέροντάς μας ευρηματικά σενάρια και ξεχωριστές ερμηνείες. Ο κινηματογράφος συντρόφευε για πολλά χρόνια τους Έλληνες, πριν τη μετάβαση στη μικρή οθόνη και το λευκό πανί είναι συνώνυμο της ποιοτικής δημιουργίας -τις περισσότερες φορές.

«Οι γαμπροί της Ευτυχίας», «Xenia», «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» και «Από Έρωτα» είναι τέσσερις ταινίες που κέρδισαν πέρσι το κοινό και φέτος θα μπορέσετε να τις απολαύσετε από τον καναπέ σας, αναγνωρίζοντας για ακόμη μία φορά το μέγεθος των ταλαντούχων ηθοποιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο Βαγγέλης, ένας κρεατέμπορας και παραδοσιακός Κρητικός οικογενειάρχης, προσπαθεί να παντρέψει τη γεροντοκόρη αδελφή του Ευτυχία, η οποία είναι άσχημη, ψηλομύτα και παλαιών αρχών, σε μια διασκευή της γνωστής κωμωδίας των Τσιφόρου - Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη, «οι Γαμπροί της Ευτυχίας». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σύγχρονο ριμέικ, της διακριτικής σάτιρας του μικροαστισμού, που είχε πλαισιωθεί από τους αλησμόνητους Αυλωνίτη, Ρίζο και Βασιλειάδου.

Στην προκειμένη, ο Κωστής Παπαδόπουλος και η Έλενα Σολωμού επιμελήθηκαν το σενάριο και ο Στράτος Μαρκίδης τη σκηνοθετική επαναπροσέγγιση, ενώ οι Χρύσα Ρώπα, Κώστας Αποστολάκης, Μπέσυ Μάλφα, Κατερίνα Γερονικολού και Κώστας Ευρυπιώτης δίνουν ρέστα με τις ερμηνείες τους. Η δεμένη πλοκή και οι ευφυείς ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ τα κοστούμια και το όλο ύφος σάς γυρνούν πίσω, στο 1964, όταν και η πρώτη προβολή της ταινίας.

Στην... ποδιά της Χρύσας Ρώπα που, αλά Γεωργία Βασιλειάδου, παριστάνει την άσχημη γεροντοκόρη, σφάζονται παλικάρια, για δύο εκατομμύρια και ένα ταξίδι όλο απρόοπτα που θα σας προκαλέσουν ευχάριστες στιγμές ξεκαρδιστικού γέλιου, ενώ το soundtrack των Ονιράμα θα σας ξεσηκώσει.

Οι Γαμπροί της Ευτυχίας είναι μια από τις πασίγνωστες ταινίες της δεκαετίας του '60, γεμάτη σαρκασμό για τις αντιλήψεις της ελληνικής οικογένειας, που όρισε σε μεγάλο βαθμό τι εστί κλασικός ελληνικός κινηματογράφος. Προσαρμοσμένο μοναδικά στα σημερινά δεδομένα, η απόπειρα του Στράτου Μαρκίδη, για 98 λεπτά θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, προσφέροντάς σας στιγμές αληθινής ευχαρίστησης!

Και εάν ένα ριμέικ όπως αυτό μπορεί να σας χαρίσει στιγμές γέλιου και χαλάρωσης, η ταινία «Xenia» «γεννήθηκε» για να σας προβληματίσει, ενώ τίποτα δεν θα το αντιμετωπίζετε όπως πριν αφιερώσετε χρόνο για να τη δείτε.

Μετά τη «Στρέλλα», ο δημιουργός της Πάνος Χ. Κούτρας, έκανε πάλι το θαύμα του, υπογράφοντας μία ταινία που ταξιδεύει το συναίσθημα, θίγοντας ξεκάθαρα τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας. Για το στόρι, μετά το θάνατο της μητέρας τους, δυο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.

Οι Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλιας, Άγγελος Παπαδημητρίου «συνένοχοι» σε ένα αλμοδοβαρικό road movie, άριστης παραγωγής, ενώ credits κερδίζει και η φωτογραφία, που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Ο Πάνος Χ. Κούτρας προσεγγίζει τους χαρακτήρες βάζοντάς τους να έρθουν αντιμέτωποι και να συγκρουστούν με την εσωτερική τους αλήθεια αλλά και με το ρόλο που τους έχει ανατεθεί να υποδυθούν.

Σκληρή, δομημένη ιστορία, με φαντασία και ενίοτε χιούμορ, σε ένα σενάριο που περιγράφει την α-φιλοξενία της Ελλάδας, μιας χώρας παραδομένη στην προκατάληψη, που έχει κατεδαφίσει μαζί με τα ξενοδοχεία «Ξενία» την ολύμπια έννοια της φιλοξενίας. Θίγοντας το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της έννοιας της πατρίδας, η ταινία είναι αφιερωμένη σε όσους είναι ή αισθάνονται «ξένοι».

Να σημειωθεί πως η δικαίωση για το εγχείρημα του Πάνου Χ. Κούτρα ήρθε όταν το «Xenia» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών και κέρδισε έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ανάμεσά τους και στις «μεγάλες» κατηγορίες του σεναρίου, της σκηνοθεσίας και της καλύτερης ταινίας).

Σπουδαίες ελληνικές ταινίες, που έκαναν το ντεμπούτο τους στη μεγάλη οθόνη, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από τα κανάλια Novacinema. Και μην ξεχνάτε ότι με τον αποκωδικοποιητή NovaBox+ μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες όποτε εσείς θελήσετε!

Εξάλλου, με ένα πλούσιο καστ, καλείτε να... συνφάγετε στης Ιοκάστης και θα φύγετε σίγουρα χορτάτοι. Ρένια Λουιζίδου, Τάκης Σπυριδάκης, Παύλος Ορκόπουλος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κλέλια Ρένεση, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Γεωργιάδου, Μπέτυ Μαγγίρα και Σάββας Πούμπουρας οι οικοδεσπότες και το δείπνο στρώνεται.

Όλα ξεκινούν ένα ωραιότατο πρωινό. Η φιλήσυχη γειτονιά της Ιοκάστης διαταράσσεται από την απροσδόκητη εξαφάνιση μιας Λετονής μανικιουρίστ και η χήρα, μάνα και υποτιθέμενη business woman Ιοκάστη Παπαδάμου ενώνει τις δυνάμεις της με τη δαιμόνια, πλην παντελώς αφελή γειτόνισσά της Βιβή Νερατζάκη. Μπροστά στην τρομακτική προοπτική τού να μείνουν τα χέρια τους χωρίς μανικιούρ, οι δυο «αριστοκράτισσες» αποφασίζουν να ρίξουν άπλετο φως στην περίεργη υπόθεση. Στην πορεία για τη λύση στο μυστήριο του εγκλήματος, μυστικά του παρελθόντος, ανομολόγητοι έρωτες και απάτες μεγατόνων ανασταίνουν ακόμη και φαντάσματα... Η Ρένια Λουιζίδου μας υπενθυμίζει γιατί όσο τη βλέπουμε, τόσο πιο πολύ τη θαυμάζουμε, ενώ τη Μαρία Γεωργιάδου δεν θα μπορούσε να την αντικαταστήσει καμία άλλη στο συγκεκριμένο ρόλο.

Η ταινία του Βασίλη Μυριανθόπουλου (γνωστός για τις ταινίες «Σούλα Έλα Ξανά» και «Μόλις Χώρισα»), «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», προκαλεί ένα κομφούζιο σάτιρας και γέλιου, σε μία κινηματογραφική μεταφορά της επί πολλών ετών θεατρικής παράστασης που έφερε την υπογραφή Φασουλή. Ένα έγκλημα, μια οικογένεια, πολλά μυστικά και ένα φάντασμα. Οι ύποπτοι πολλοί, όμως οι μάσκες πέφτουν σε ένα Cluedo που θυμίζει... CSI Kolonaki σε μία θεότρελη κωμωδία καταστάσεων με γρήγορους και έξυπνους διαλόγους και καταιγιστικούς ρυθμούς!

Από την άλλη, το αγαπημένο δίδυμο Αθερίδη - Καρύδη μεταφέρει στο μεγάλο πανί μία ιστορία αγάπης, ή μάλλον μία ιστορία... «Από Έρωτα». Ένα ρομαντικό ποίημα παίρνει μορφή με μια ταινία πρωτότυπης ιστορίας, με συναίσθημα, τόλμη και έντονα δραματικό τόνο.

Ο Αντώνης ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Νατάσα, μια Μολδαβή νοσηλεύτρια, όταν δέχεται την ξαφνική επίσκεψη της Άννας, μιας γυναίκας που υπήρξε ο μεγάλος του έρωτας και τον βάζει τώρα να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή του.

«Είναι τρομακτική η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν διακόπτεις την αγάπη...» λέει ο πρωταγωνιστής Θοδωρής Αθερίδης, που είναι και ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης, που με τους Σμαράγδα Καρύδη, Παναγιώτα Βλαντή και Γιάννο Περλέγκα, θα σου αφήσουν ένα γλυκόπικρο συναίσθημα και ένα κόμπο στο στομάχι για τον έρωτα, τις επιλογές και την ίδια τη ζωή.

Θα περιηγηθείτε στις όμορφες γειτονιές του Πειραιά και θα ταυτιστείτε σίγουρα με κάποιον από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο χαμηλών τόνων, εσωστρεφής πυροσβέστης ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του, ανάμεσα στη θαλπωρή της ναζιάρας νοσηλεύτριας και το ελεύθερο πνεύμα της ανήσυχης δημοσιογράφου. Η ερμηνεία του Αθερίδη, απλή και ευαίσθητη, αγγίζει το θεατή σε μία ουσιαστικά μελαγχολική ταινία. Και μπορεί οι άντρες να αργούν να ερωτευτούν, όμως εντέλει κανείς δεν είναι αρκετά έξυπνος, λογικός, στρατηγικός, ώστε να γλιτώσει από τον έρωτα.

Στα credits της ταινίας, η συγκλονιστική ερμηνεία της Ελεονόρας Ζουγανέλη να τραγουδά: «Όσοι μας είδανε μαζί, τον έρωτα φοβούνται, δεν ξέρουν τι είναι το μαζί, γι’ αυτό, δεν αγαπούν...».