«Μετέωρο Βήμα»: Το προσφυγικό μέσα από τα έργα 28 Ελλήνων σκιτσογράφων

Από τις πολεμικές συρράξεις που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς, τους εγκληματικούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που μετέτρεψαν το Αιγαίο σε θάλασσα νεκρών, μέχρι τα κροκοδείλια δάκρυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κλειστών συνόρων, οι Έλληνες σκιτσογράφοι στέλνουν σκληρό μήνυμα για το δράμα του προσφυγικού, μέσα από την έκθεση «Μετέωρο Βήμα».

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τα 116 έργα, 28 Ελλήνων σκιτσογράφων, ταξιδεύουν από το ακριτικό Αγαθονήσι στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Η επιλογή των τόπων όπου θα εκτεθούν τα έργα, πέρα από υψηλής συμβολικής σημασίας, είναι και επιλογή ουσίας. Στόχος των Ελλήνων σκιτσογράφων είναι «να δηλώσουμε την ενεργή συμπαράσταση και στήριξή μας αλλά και να υποκλιθούμε στο ακάματο έργο των απλών ανθρώπων, και κυρίως των νησιωτών μας, που παραδίδουν διαρκή μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες, μήνυμα που χάρη στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε σχέση με άλλες μορφές παρέμβασης» εξηγεί ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, Πάνος Μαραγκός.

Η έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από τη Λέσχη και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα (07/03/2016) στη Ρόδο, όπου φιλοξενείται μέχρι τις 23 Μαρτίου, θα επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες τη Λέρο και το Αγαθονήσι. Επιθυμία των Ελλήνων γελοιογράφων είναι να επισκεφθεί και άλλα μέρη της Ελλάδας, ιδίως νησιά του Βορείου Αιγαίου, πριν καταλήξει στην Αθήνα και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Νεστορίδειο Μέλαθρο της Ρόδου, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε στη συγκυρία των ημερών, καθώς ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από την έκθεση σκίτσων αλλά όχι μόνο, είναι ότι το κέντρο βάρους της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κοινό νόμισμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε τους σκιτσογράφους να μην σταματήσουν την προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας και των πολιτικών μέσα από το έργο τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στην επιλογή της Περιφέρειάς του, «να στείλει την πολιτική της δήλωση για το προσφυγικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, μέσα από αυτή την έκθεση. Με τη γλώσσα των σκιτσογράφων που ξεπερνάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφράζοντας όσα πολλοί μπορεί να σκέφτονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει. Από τα νησιά μας, που βιώνουν την προσφυγική κρίση με την πραγματικότητα των ανθρώπων που φτάνουν εξαθλιωμένοι, στέλνουμε παντού την ελληνική αφήγηση της ιστορίας. Ειπωμένη από το πιο άτακτο παιδί του Διαφωτισμού, από τον πιο απρόβλεπτο και αιχμηρό σχολιαστή της Δημοκρατίας. Με το σκίτσο. Την γελοιογραφία που μέσα από τις παραμορφώσεις λειτουργεί ως καθρέφτης για την πλευρά του συλλογικού εαυτού που δεν θέλουμε να δούμε. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε».

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρόδου ξεναγήθηκαν στην έκθεση.

Οι σκιτσογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση «Μετέωρο Βήμα» είναι: Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis - Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Καλαϊτζή.

Δείτε κάποια από τα έργα της έκθεσης στην παραπάνω gallery.

Σχετικές ειδήσεις