Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων
Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων από το πολυπληθές ακροατήριο της Συνόδου, η ελληνική αποστολή αποτελεούμενη από στελέχη του δήμου Καβάλας και του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Σέκερη, πανηγύρισε την απόφαση των μελών της Συνόδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα ακόμα ελληνικό μνημείο να τύχει της διεθνούς αναγνώρισης και προβολής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική σπουδαιότητά του.
Ο κ. Σέκερης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ευχαρίστησε τα μέλη της Συνόδου για την ομόφωνη απόφαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και τονίζοντας τη σημαντική δουλειά που έγινε από όλους τους φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κάλεσε τα μέλη της Συνόδου στην αυριανή δεξίωση που θα παραθέσει στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ο δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όπου θα προβληθεί συνολικότερα η Καβάλα και οι ομορφιές της. Επίσης, τους προσκάλεσε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Σισμανόγελιο Μέγαρο με θέμα: «ΦΙΛΙΠΠΟΙ – Ένας αιώνας ανασκαφικής έρευνας», που θα γίνουν το βράδυ της Δευτέρας.
Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, έκανε λόγο στις δηλώσεις της για μια μεγάλη στιγμή για όλους τους Έλληνες, σημειώνοντας ότι η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων με την πλούσια ιστορική διαδρομή και τους μεγάλου σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει τη θέση που της αξίζει.
Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας πρέπει να νιώθουν περήφανοι που ανήκουν σε μια περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας και αξίας.
Πρέπει να τονιστεί, ότι σε σύγκριση με όλες τις άλλες υποψηφιότητες που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ήταν η μοναδική που πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παρατήρηση ή ένσταση, για διόρθωση ή βελτίωση στο φάκελο υποψηφιότητας. Εκείνο πάντως, που βάρυνε σύμφωνα με τα στελέχη της ICOMOS που αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο της UNESCO, είναι το γεγονός ότι η ένταξη των Φιλίππων αποτελούσε από ετών μια κοινή συλλογική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας και των τοπικών φορέων - γεγονός που βάρυνε πολύ, ώστε η τελική έκθεση να είναι ιδιαίτερη θετική για τη υποψηφιότητα.