Στο Κούριο βρέθηκε η αρχαιότερη φιάλη γιαλιού
Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου αναφέρει πως συνεχίστηκε και κατά το 2016 η αποκάλυψη στοιχείων που σχετίζονται με το μεγάλο σεισμό, που έπληξε το Κούριο τον 4ο αι. μ.Χ.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγάλων διαστάσεων κτίριο που ανασκάπτει η ομάδα, πρόκειται για οικία πλουσίων ή δημόσιο κτίριο, παρ’ όλο που το μέγεθος και το ιστορικό ανέγερσής του παραμένουν ακόμη άγνωστα.
Στο κτίριο διατηρούνται μεγάλες ποσότητες αρχαιολογικού υλικού, επίσης, η ομάδα εντόπισε επιπρόσθετα θραύσματα από εισηγμένη, μεγάλων διαστάσεων φιάλη (πιάτο - διαμέτρου πέραν των 60 εκ.), η οποία είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014.
Πιθανόν, το κτίριο να ήταν διώροφο, ενώ η μορφή της κάτοψής του παραμένει υπό διερεύνηση.
Τα δάπεδα καλύπτονται από τεράστιους ογκόλιθους που κατέπεσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού, ενώ η ισχύς της σεισμικής δόνησης είναι φανερή από τη ζημιά που είναι ορατή στους τοίχους και από το ότι μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λαξευμένοι λίθοι.
Ο πλούτος που τεκμηριώνεται στην αρχαία αυτή οικία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ένα μεγάλων διαστάσεων δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, μαρμαροθετήματα και επιχρίσματα στους τοίχους, τα οποία σώζουν χρώμα.
Η ανάλυση της κεραμικής, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα αρχαιολόγων, στην οποία ανήκει και ο δρ Σκότ Μορε, του Indiana University of Pennsylvania, χρονολογεί το σεισμό στα μέσα του 4ου αιώνα.
Την χρονολόγηση αυτή, επιβεβαιώνει και η ανάλυση των νομισμάτων που βρέθηκαν στο κτίριο. Την ανάλυση ανέλαβε ο νομισματολόγος δρ Πολ Κιν από το University of Massachusetts (Lowell).
Συμμετείχαν επίσης, φοιτητές και εθελοντές από διάφορους οργανισμούς και από το University of Cincinnati (ΗΠΑ), Arizona State University (ASU), Boston University, University of Chester (UK).
Συμμετείχαν επίσης πέραν αυτών και 20 ντόπιοι εθελοντές, τόσο στην ανασκαφή όσο και στην επεξεργασία του υλικού.