Εργαλεία της Νεοκλασικής Ελληνικής Περιόδου στο Μουσείο του Νάσβιλ Τενεσί

Τα εργαλεία και όργανα της Νεοκλασικής Περιόδου που χρησιμοποιήθηκαν στη Γλυπτική, την Αρχιτεκτονική, τη Λιθοξοϊα, την Αγαλματοποιία και τη Λατομική θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Μουσείο του Παρθενώνα στο Νάσβιλ Τενεσί.

Εργαλεία της Νεοκλασικής Ελληνικής Περιόδου στο Μουσείο του Νάσβιλ Τενεσί
2'

Πρόκειται για τη συλλογή του Βασίλη Μιχελά, η οποία είναι σπάνια και μοναδική και η οποία ένεκα των προσπαθειών του ιδίου θα εκτεθεί στο Τενεσί κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 2018, είτε αρχές του 2019.

Ο κ. Μιχελάς, μέσω μιας επιστολής προς την Εφορεία του Μουσείου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα εργαλεία που συνθέτουν αυτή τη συλλογή πρέπει να εκτεθούν στο Μουσείο Παρθενών στο Νάσβιλ Τενεσί.

Η Εφορεία του Μουσείου μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, που φέρει την υπογραφή του γραμματέα και βοηθού εφόρου Μαρκ Μέντλι, ευχαρίστησε τον κ. Μιχελά για το ενδιαφέρον και τον διαβεβαίωσε ότι στην επικείμενη σύσκεψη της επιτροπής των εκθέσεων θα συμπεριληφθεί και το αίτημα για τη φιλοξενία της έκθεσής του.

Για πρώτη φορά τόσες πληροφορίες γίνονται γνωστές μέσα από τα εργαλεία που παράγουν το έργο και τα όργανα που έχουν τον έλεγχο των έργων αυτών. Η συλλογή αυτή, όπως τόνισε, αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό από σπάνια και μοναδικά εργαλεία και όργανα, τα οποία έχουν εκτιμηθεί από ειδικούς και διακεκριμένους καθηγητές στην Ελλάδα, ότι ανήκουν στη Νεοκλασική Περίοδο (τέλη 18ου αιώνα, αρχές 19ου), η δε μελέτη του συνοδεύεται από την ελληνική τεχνική ορολογία των εργαλείων, των οργάνων και των συνέργων.

Τα εργαλεία και όργανα αυτά είναι χειροποίητα και κατασκευασμένα παραδοσιακά, κατόπιν παραγγελίας των οικογενειών των λιθοξόων (πολλά από τα οποία έχουν χαραγμένα και τα αρχικά τους), από Ελληνες σιδηρουργούς, στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα, σε σιδηρουργεία και χυτήρια με τις παλιές μεθόδους, χωρίς την ύπαρξη ή τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα εργαλεία και όργανα αυτά ήταν και είναι φτιαγμένα για το ανθρώπινο μέτρο και που εφάρμοζαν στις παλάμες και στα χέρια τους οι τεχνίτες, οι λιθοτόμοι, οι λιθοκόποι και οι αγαλματοποιοί, όχι σαν μία απλή χειρωνακτική εργασία, αλλά, ως μικροί δημιουργοί και οι ίδιοι, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην υλοποίηση των σπουδαίων έργων της Αρχαίας Εποχής, αλλά και της Νεοκλασικής Ελλάδας, δίνοντας πνοή στο άψυχο μάρμαρο».

Τα εργαλεία φανερώνουν με μοναδικό τρόπο, και ενδεικτικό κάθε εποχής, τα αποτυπώματά τους επάνω στο λαξευμένο μάρμαρο ή στην πέτρα (κάτι σαν δακτυλικά αποτυπώματα κάθε ανθρώπου), είτε αυτά τα μάρμαρα ή οι πέτρες βρίσκονται στον Παρθενώνα, ή σε κάποια οικία σε ορεινό χωριό της Αρκαδίας, είτε σε απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου, είτε σε αιγαιοπελαγίτικο νησί.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή