Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας: Μια μεγάλη γιορτή για την ελληνική παράδοση
Περισσότεροι από 1.500 επισκέπτες επισκέφτηκαν, το τριήμερο που μας πέρασε, την έκθεση παραδοσιακής οργανοποιίας και παρακολούθησαν τις ομιλίες, τις τεχνικές επιδείξεις και τα μουσικά δρώμενα που περιλάμβανε το πρόγραμμα του φεστιβάλ που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» υπό τη διοργάνωση του κέντρου δια βίου μάθησης «Ασκαρδαμυκτί».
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν περισσότερα από 200 χειροποίητα μουσικά όργανα, κατασκευασμένα από 72 οργανοποιούς από όλη την Ελλάδα αλλά και ομάδες των φοιτητών του Έργου ΕΡΜΗΣ: Πειραματική Αρχαιομουσικολογία-Εκπαίδευση στην Ανακατασκευή και Χρήση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών & Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και την Ομάδα Εργαστηρίου Κατασκευής Κρουστών Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΘΕΑ.
Παράλληλη συμμετοχή στην έκθεση είχαν με έργα τους εμπνευσμένα από το χώρο της παραδοσιακής οργανοποιίας ο Φωτογράφος Γιάννης Δ. Καρνεσιώτης και η εικαστικός Καλλιόπη Κουκλινού.
Το πρόγραμμα ομιλιών του φεστιβάλ περιλάμβανε παρουσιάσεις από 16 συνολικά εισηγητές από τον ακαδημαϊκό τομέα αλλά και το χώρο της οργανοποιίας. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε το κοινό στην 1η επίσημη προπαρουσίαση του Ταμπουρά του Φώτου Τζαβέλ(λ)α, των ετών 1790-1800 (περίπου), παλαιότερος του Γιάν. Μακρυγιάννη ( κατασκ.Λεων.Γαϊλα ), που παρουσιάστηκε από τους κυρίους Δ. Σταθακόπουλο, Ν. Φρονιμόπουλο και Κ. Τζαβέλλα, αλλά και στις υπόλοιπες ομιλίες που τοποθετήθηκαν γύρω από θέματα όπως η χρήση του ξύλου στην οργανοποιία (Γ. Αδαμίδης), θέματα συντήρησης και αποκατάστασης μουσικών οργάνων (Α. Κουτσουρής), η λύρα της Κρήτης από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα (Γ. Βουγιουκαλάκης), η ανακατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων (Χ. Τερζής), επιστημονικά στοιχεία για την κατασκευή διθολικής κιθάρας (Γ. Κουκουρίγκος), κατασκευές μουσικών οργάνων ένα εργαλείο μάθησης & διδασκαλίας της μουσικής (Ν. Τσαφταρίδη) και στοιχεία για την κατασκευής τσαμπούνας και γκάιντας από τους Ν. Τσαντάνη και Χ. Σαρρή αντίστοιχα.
Σημαντική η παρουσία της κυρίας Αθηνάς Κουλοπούλου Υπέυθυνη της εναλλακτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που μας μίλησε για τη δημιουργία εργαστηρίου κατασκευής μουσικών οργάνων στην Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση και τη σύνδεσή του με τη θεραπεία.
Ο πάγκος του οργανοποιού δεν μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση και είχε περίοπτη θέση στο χώρο της έκθεσης. Εκεί έγιναν και όλες οι τεχνικές επιδείξεις με τους εισηγητές να μοιράζονται απλόχερα τη γνώση τους με το κοινό. Είδαμε να κατασκευάζονται Ούτι και Τζουράς από το εργαστήρι ελευθέρων σπουδών Ασκαρδαμυκτί, Κρητική Λύρα από τον Μανώλη Σφακιανάκη και ποιμενικός αυλός από τον Τάσο Κουτσουρή. Ο Νίκος Χανιώτάκης μας έδειξε πως κατασκευάζεται ένα βιολί από την αρχή μέχρι και το βερνίκωμα με γομαλάκα, ενώ η Αναστασία Μάμαλη πως να εφαρμόζουμε φυσικό δέρμα στην κατασκευή κρουστών.
Με τις μουσικές τους χρωμάτισαν το φεστιβάλ οι Ross Daly, Δημήτρης Μυστακίδης, Μαρίνα Δακανάλη, Ιωάννα Ρήγα, Νίκος Αγγελόπουλος, Νίκος Τσαντάνης, Νίκος Μήλας, Χριστίνα Κουκή και οι Rima Oud Duo.
Η κυρία Έλενα Μπαζίνη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού από τη διεύθυνση νεώτερου πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τίμησε με την ομιλία της αλλά και με την παρουσία της καθ' όλο το τριήμερο τη διοργάνωση και τους συμμετέχοντες.
H κυρία Έλενα Μπαζίνη
Tο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας είναι εκδήλωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκλειστικό σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει ένας ετήσιος θεσμός «που θα φέρνει κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες, τεχνίτες & ακαδημαϊκούς από διάφορους χώρους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από την τέχνη της παραδοσιακής οργανοποιίας, να εμπνεύσουμε τους νέους , να φωτίσουμε την ελληνική παράδοση, να μοιραστεί απλόχερα γνώση και να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες του είδους».
*Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και η λίστα εκθετών είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lutheriefest.com