Η ζωή στην… «τροπική» λίμνη του Γαβαθά

Μέσα στο πλούσιο υποτροπικό δάσος, περιτριγυρισμένη από φοίνικες, κυπαρίσσια των βάλτων, λεύκες και πολυάριθμους θάμνους, φτέρες και καλαμιές, προβάλει μια μεγάλη λίμνη με ήρεμα νερά.

Η ζωή στην… «τροπική» λίμνη του Γαβαθά
2'

Ανάμεσα στα πυκνά δέντρα ζουν μεγαλόσωμα δεινοθήρια που με τις κοντές προβοσκίδες τους κόβουν τρυφερά φύλλα από τα δέντρα για να τα φάνε. Στο έδαφος, τυφλοπόντικες κρύβονται στα λαγούμια που σκάβουν για να γλυτώσουν από αρπακτικά. Διάφορα είδη μικρών και μεγάλων χάμστερ τριγυρνούν στο έδαφος λίγες ώρες πριν τη δύση για να βρουν καρπούς και φρούτα.

ΛΙΜΝΗ 2

Μικροσκοπικές μυγαλές τρέχουν ασταμάτητα στο έδαφος, αναζητώντας έντομα και σκουλήκια κάτω από τα φύλλα. Μικροί μυωξοί τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα κρεμασμένοι ανάποδα από τα κλαδιά των δέντρων. Και τις νύχτες ο ουρανός γεμίζει με διάφορα είδη νυκτερίδων, που τα πρωινά κρύβονται στις σπηλιές γύρω από τη λίμνη ή κουρνιάζουν κρεμασμένες ανάποδα από τα κλαδιά των δέντρων.

Τίποτε στο ήρεμο υποτροπικό δάσος δεν προμηνύει την καταστροφή που έρχεται, όταν το μεγάλο ηφαίστειο κοντά στη λίμνη θα εκραγεί, για να σκεπάσει με τα υλικά που εκτινάσσει όλη την περιοχή, τα δέντρα και τα ζώα της!

ΛΙΜΝΗ 3

Στο ειδυλλιακό αυτό περιβάλλον ταξίδεψαν οι παρευρισκόμενοι στη διάλεξη με θέμα «Η ζωή στην τροπική λίμνη του Γαβαθά» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο του Μουσείου.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο Μουσείο τα παλαιοντολογικά τεκμήρια που ήρθαν στο φως μέσω της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή του Γαβαθά και των Λαψάρνων εδώ και 10 χρόνια, και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, προσφέροντας δεδομένα για το οικοσύστημα γύρω από την τροπική λίμνη που υπήρχε στην περιοχή του Γαβαθά πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια. Μετά τη διάλεξη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ζωικά απολιθώματα από την περιοχή του Γαβαθά με τη χρήση ειδικών στερεοσκοπικών μικροσκοπίων.

ΛΙΜΝΗ 4
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή