Ο Ολιβιέ Πι στη Μικρή Επίδαυρο με δύο έργα του Αισχύλου
Ο αιρετικός Γαλλοαλγερινός ηθοποιός, ποιητής και σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι επιχειρεί για ακόμα μία φορά να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, αφού παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία σε μία παράσταση δύο έργα του Αισχύλου -τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και τις «Ικέτιδες»- στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους).
Λάτρης του αρχαίου δράματος και της Ελλάδας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν είναι τακτικός επισκέπτης της χώρας μας: Το 2008 παρουσίασε την όπερα «Το ποτάμι με τις τουρλίδες» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν στο Θέατρο Rex, το 2013 σκηνοθέτησε το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Βιτριόλι» στο Εθνικό Θέατρο, ενώ την ίδια χρονιά σύστησε στο ελληνικό κοινό τη «Miss Knife» -τη θρυλική «περσόνα», την οποία ο ίδιος δημιούργησε το 1996- σε ένα μεταμοντέρνο και εκρηκτικό drag show στην Πειραιώς 260.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα δούμε τώρα ένα έργο που πρωτοπαρουσίασε πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, μία μινιμαλιστική σκηνική ανάγνωση του Αισχύλου, σε δική του μετάφραση και σπονδυλωτή σκηνοθεσία, με μία διανομή τριών ηθοποιών (Φιλίπ Ζιράρ, Φρεντερίκ ΛεΣακριπάν και Μιρέιγ Χερμπστμάγιερ). Μέχρι σήμερα, η παράσταση έχει ανέβει σε διάφορους απρόβλεπτους και μη θεατρικούς χώρους, όπως σχολεία, γυμναστήρια, ακόμη και σε ένα εκθετήριο της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW.
Στον «Προμηθέα Δεσμώτη», έργο συγχρόνως μεταφυσικό και βαθιά πολιτικό, ένας Τιτάνας βασανίζεται από τους θεούς εξαιτίας της αγάπης που τρέφει για την ανθρωπότητα. Μετατρέπεται έτσι σε αιώνιο σύμβολο ανυπακοής, ένας κατεξοχήν πολιτικός κρατούμενος.
Ο Προμηθέας, κατά τον Πι, μας «διδάσκει την έννοια της εξέγερσης». Αλλά και οι «Ικέτιδες» θίγουν διαχρονικά πολιτικά ζητήματα, μεταξύ αυτών τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τον νόμο, τον σεβασμό για τον ξένο και για τη γυναίκα. Το έργο, κατά τον σκηνοθέτη, απηχεί την άποψη του Αισχύλου, ότι ο νόμος δεν μπορεί να είναι η απάντηση για τα πάντα.