Η διαχρονική παρουσία του χριστιανισμού και του ελληνισμού στην Αφρικάνικη Ήπειρο
Πλήθος κόσμου από τον εκκλησιαστικό, ακαδημαϊκό, πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μεταξύ των οποίων: ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας, ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων, καθηγητής κύριος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος των σωματείων Ελλήνων Αφρικής κ. Λυχναράς, καθώς και οι Πρόεδροι των σωματείων αυτών, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Αυγερινός, ο Πρόεδρος του ΕΙΕ κ. Γρηγορίου, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Αποστολίδης, ο Υπουργός κ Ζαϊμης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Τεντόμας και ο επιθεωρητής Δημ. Διοίκησης, κ. Ρακιντζής.
Ο συντονιστής, δημοσιογράφος κ. Μπογδάνος άνοιξε την ημερίδα και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Πρόεδρος των σωματείων Ελλήνων Αφρικής και διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κ. Αυγενάκη.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διεξοδική και παραστατική ανάλυση και παρουσίαση του θέματος, εκ μέρους των καταξιωμένων εισηγητών και ομιλητών. Στον εισαγωγικό της χαιρετισμό η κα Μαριάνθη Καφετζή, ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή της ιστορίας, της πνευματικής δράσης και του έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που ως φάρος φωτίζει τις καρδιές και ενδυναμώνει την πίστη των Ελλήνων στην Αφρικανική ήπειρο. Το λόγο για τον οποίο πήρε την πρωτοβουλία διεξαγωγής της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η κα Καφετζή τον έδωσε μέσα από ένα βίντεο, που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο Κάιρο του τότε και του τώρα, κεντρίζοντας -με όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά του Αιγυπτιακού πολιτισμού, της παιδείας, της πνευματικής παράδοσης και γενικότερα της κοινωνικής ζωής- το ενδιαφέρον του ακροατών, προκαλώντας, ταυτόχρονα, μια συγκινησιακή φόρτιση στους παρευρισκόμενους.
Εν συνεχεία ο Επ. Καθηγητής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, κ Χρήστος Καραγιάννης πήρε τον λόγο και ανέτρεξε στην ιστορική διαδρομή του Χριστιανισμού στην Αφρικανική Ήπειρο. Η Πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Μαρίζα Φουντοπούλου, έκανε μία αναδρομή στον Ελληνισμό, ανέφερε πόσοι Έλληνες παραμένουν στην Αφρική και τι τελικά σημαίνει Ελληνισμός. Οι δύο καταξιωμένοι καθηγητές απέδειξαν- με στοχευμένη επιχειρηματολογία που συνδέονταν και από αξιόλογη εικονική παρουσίαση- τη διαχρονική συνάντηση των δύο κόσμων, του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού στην Αφρικανική Ήπειρο.
Επιπλέον, η κα. Μαριάνθη Καφετζή στην ομιλία της επισήμανε την συνεισφορά του Ελληνικού Πληθυσμού στην οικονομική ζωή της Αιγύπτου, καθώς και τις εμπορικές δραστηριότητες που είχαν αναπτυχθεί. Ανέφερε τους Έλληνες ευεργέτες από την Αφρική προς την Ελλάδα, αλλά και τις σημερινές χορηγίες από Έλληνες για την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων στην Αίγυπτο, ενώ έθιξε και το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον κυρίως των Χριστιανών στην Αίγυπτο.
Επισήμανε ότι οι γέφυρες που ενώνουν τη Διασπορά με την Ελλάδα είναι η Εκκλησία και η Ελληνική Γλώσσα. Η κα Μαριάνθη Καφετζή- Ραυτοπούλου τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και προς πολλές κατευθύνσεις και ποικίλους αποδέκτες ότι η μητέρα Πατρίδα θα πρέπει έμπρακτα να υπολογίζει τους Απόδημους Έλληνες με την νομοθέτηση του εκλογικού δικαιώματος γι’ αυτούς, τόνισε ότι: «δικαιούνται να έχουν φωνή». Με βάση, εξάλλου, αυτό το σκεπτικό η κα Καφετζή πρότεινε να μελετηθεί η ενίσχυση και όχι το κλείσιμο των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων, καθώς και να εξυπηρετηθούν άμεσα τα αιτήματα για δασκάλους και καθηγητές σε ελληνικά σχολεία των κοινοτήτων της Αφρικής, ώστε να διατηρηθεί η γλώσσα και η ελληνικότητα των παιδιών. Η κα Μαριάνθη Καφετζή επεσήμανε τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας με την Αφρική, τη βελτίωση στην πολιτική και οικονομική τους σχέση, στις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας Ελλήνων και Αιγυπτιωτών στο επιχειρηματικό πεδίο, καθώς και στη συνεργασία τους σε όλο το φάσμα του εξαγωγικού τομέα, με την παράλληλη διευκρίνηση πως «και οι ελληνες εξαγωγείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να καταστεί εφικτή η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων τους».
Η κα Καφετζή ολοκλήρωσε την εισήγησή της με την επισήμανση ότι, η ενότητα των απανταχού Ελλήνων, οι αρετές, η πίστη και η υπερηφάνεια θα βοηθήσουν να αντιμετωπίστούν οι μεγάλες προκλήσεις των ημερών.
Έκλεισε την ομιλία της με το ποιήμα του Καβάφη, «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον». Ο συντονιστής, δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος με τις καίριες παρεμβάσεις του, το ζωηρό του ύφος και τις εξαιρετικές γνώσεις του έκανε ξεχωριστή την ημερίδα. Η αυλαία της εκδήλωσης έκλεισε με μελωδίες από την ταλαντούχα χορωδία του συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων που καταχειροκροτούμενη από τους παρευρισκόμενους- απέδωσε γνωστές συνθέσεις και τραγούδια. Η βραδιά έκλεισε με κοκτέιλ στην είσοδο του ΕΙΕ.