Το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξενεί τον κινεζικό πολιτισμό

Με τίτλο «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση μεαντικείμενα από τα ιδιωτικά διαμερίσματα του Κινέζου Αυτοκράτορα Qianlong. Τα εγκαίνια θα γίνουνστις 14 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξενεί τον κινεζικό πολιτισμό
2'

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 έως την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 και συνοδεύεται από τρίγλωσσο οδηγό στα ελληνικά, στα κινεζικά και τα αγγλικά. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα-Κίνα, ενώ τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με τα αντίστοιχα της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο.

Πρόκειται για μία μοναδική έκθεση, που συμπυκνώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινεζικού πολιτισμού και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό 154 έξοχα αντικείμενα από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong. Συγκεκριμένα από τους χώρους του Ανακτόρου του Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης. Πρόκειται για το παλάτι που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος αυτοκράτορας της Κίνας Τσιανλόγκ (1736-1795) κατά την περίοδο της ετοιμασίας του για να ανέβει στον θρόνο.

Οι επισκέπτες, μπαίνοντας στην έκθεση, θα αντικρίσουν τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στον θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν.

Η επόμενη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις.

Το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες», που ακολουθεί, αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, πανέλα με σπάνια άνθινη διακόσμηση και ενδιαφέροντα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του αυτοκράτορα.

Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του αυτοκράτορα, διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη. Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ο προικισμένος ηγέτης γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τη σωστή άσκηση της βασιλικής εξουσίας.

Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά, με κυρίαρχα τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου, που καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του βουδισμού στα διαμερίσματα του αυτοκράτορα.

πηγη ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κύθνος: Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα στο Βρυόκαστρο και Βρυοκαστράκι (pics)Κύθνος: Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα στο Βρυόκαστρο και Βρυοκαστράκι (pics)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή