Μυστήριο στο Τόκιο: «Κρυμμένο» έργο του Banksy από το 2009 (pics)
Κρυμμένο σε… κοινή θέα στο κέντρο του Τόκιο, παρέμενε για μία δεκαετία ένα γκράφιτι που παραπέμπει στο διάσημο καλλιτέχνη δρόμου Banksy. Πρόκειται για έναν αρουραίο που κρατάει ομπρέλα, ζωγραφισμένο πάνω σε κάλυμμα αντιπλημμυρικής εγκατάστασης.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πότε δημιουργήθηκε το γκράφιτι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως έκανε την εμφάνισή του μέσα στον προηγούμενο χρόνο, αφού τότε άρχισε να κυκλοφορεί στα social media, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Sun». Ωστόσο, δημοσιογράφος του ABC News υποστηρίζει ότι το εν λόγω γκράφιτι υπάρχει σε εικόνες του Google Maps από το 2009!
Το γκράφιτι κέντρισε την προσοχή των τοπικών αρχών του Τόκιο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, αναγνωρίζοντας την πιθανή πολιτιστική αξία του έργου.
Οι κάτοικοι και οι χρήστες του Διαδικτύου υποστήριζαν ήδη ότι ο δημιουργός του μάλλον είναι ο Banksy. Έτσι, στις 16 Ιανουαρίου η πόρτα της αντιπλημμυρικής εγκατάστασης που φιλοξενεί το έργο, μεγέθους Α4, αφαιρέθηκε και φυλάχτηκε. Μάλιστα, η κυβερνήτης του Τόκιο φωτογραφήθηκε δίπλα στο έργο και τουίταρε ότι ίσως είναι «δώρο» του διάσημου καλλιτέχνη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τρωκτικά πρωταγωνιστούν σε έργα του Banksy. Πέραν τούτου, δεν υπάρχει απόδειξη μέχρι στιγμής ότι το γκράφιτι στο Τόκιο ανήκει στον μυστηριώδη καλλιτέχνη, η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη.
Επομένως, για τη «γνησιότητα» του έργου θα πρέπει να αποφανθεί ειδικός εμπειρογνώμονας έργων τέχνης.
Ο Banksy είχε προκαλέσει πολλαπλά… σοκ τον Οκτώβριο του 2018, όταν το γνωστό έργο του «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» αυτοκομματιάστηκε την ίδια στιγμή που πουλιόταν έναντι 1,4 εκατ. λιρών, σε δημοπρασία στο Λονδίνο! Ο ίδιος ο Banksy ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία που δείχνει έκπληκτους τους παριστάμενους να παρακολουθούν το έργο να αυτοκαταστρέφεται με την λεζάντα: «Φεύγει, φεύγει, έφυγε...».
Αργότερα, έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο, με τίτλο «Shred the Love - Τhe director’s cut», στο οποίο ο καλλιτέχνης εξηγούσε βήμα-βήμα τη διαδικασία κατασκευής του μηχανισμού καταστροφής του έργου, που ήταν κρυμμένος στην κορνίζα.
Ίσως και τώρα θα μπορούσε μέσω Instagram να δώσει την απάντηση στο γρίφο του Τόκιο…