Σητειακός Μύλος:Πολυβραβευμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας
Πώς μια μικρή, οικογενειακή επιχείρηση από μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας κατορθώνει να εντυπωσιάζει όλο τον κόσμο.
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Τα βραβεία για το Σητειακό Μύλο έρχονται το ένα μετά το άλλο. Και είναι λαμπερά βραβεία. Διεθνή. Το 2002 επελέγη από την Ε.Ε. ως μία από τις 49 ευρωπαϊκές φίρμες που συγκρότησαν την ευρωπαϊκή αποστολή με στόχο την προώθηση προϊόντων της ηπείρου μας στην αγορά της Ιαπωνίας. Το 2003, τα Μπισκότα Καρυδιού της φίρμας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στα περίφημα GreatTasteAwards του Λονδίνου. Την ίδια χρονιά, το παγωτό Καϊμάκι επελέγη ως «καινοτομικό προϊόν» (το μόνο από την Ελλάδα) και παρουσιάστηκε μαζί με άλλα 99 αυστηρά επιλεγμένα προϊόντα στην Anuga, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών του κόσμου. Το 2004 τα Κουλουράκια Ελαιόλαδου πήραν το χρυσό βραβείο της έκθεσης Sial. Τις επόμενες χρονιές, προϊόντα όπως τα Μπισκότα Μαστίχας, τα Παξιμαδάκια Ούζου, τα Παξιμαδάκια Αμυγδάλου και άλλα επελέγησαν από την ΕΕ για τη συμμετοχή σε διάφορες σημαντικές εκθέσεις. Τα Σταφιδωτά κέρδισαν δύο σημαντικά βραβεία το 2008 και το 2009…
Γεμίζει το στόμα σου και μόνο που προφέρεις τα ονόματά τους. Αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι ακόμη που τα κάνει τόσο λαχταριστά και τόσο επιτυχημένα στις διεθνείς εκθέσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι τα προϊόντα του Σητειακού Μύλου, της φίρμας που δημιούργησε η Καλαμπόκης Α.Ε. φτιάχνονται με φροντίδα, αγάπη, προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, εδώ και 80 χρόνια, από την ίδια οικογένεια. Είναι σχεδόν χειροποίητα γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα, εδέσματα σπιτικά και παραδοσιακά. Όποιος τα έχει γευτεί, δύσκολα τα αλλάζει για άλλα, μαζικής παραγωγής.
83 χρόνια προσήλωση στην ποιότητα
Η ιστορία της οικογένειας Καλαμπόκη και του Σητειακού Μύλου ξεκινά το 1930. Ο «πρόσφυγας ζαχαροπλάστης», όπως ονόμασαν οι Κρητικοί τον Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, φτάνει ξεριζωμένος από την πατρίδα του, την Κωνσταντινούπολη στη Σητεία της Κρήτης. Θα φέρει μαζί του την οικογένειά του και τη μοναδική παράδοση της Πόλης στην δημιουργία γλυκών, παγωτών και αρτοσκευασμάτων και την εμμονή στα αγνά υλικά και πρώτες ύλες. Θα κάνει, βέβαια, και κάτι άλλο, πρωτοποριακό: Θα παντρέψει με ένα μοναδικό τρόπο τις «πολίτικες» με τις κρητικές συνταγές.
Το «Θέμις» είναι το πρώτο καφεζαχαροπλατείο της Σητείας. Το όνομα δεν δίνεται τυχαία. Το κατάστημα βρίσκεται δίπλα στα δικαστήρια της πόλης και έγινε αμέσως το σημείο συνάντησης των δικαστών, των δικηγόρων, των κατηγόρων και των κατηγορουμένων. Πολλές από τις υποθέσεις δικάζονταν εκεί, πριν το τυπικό χτύπημα από το σφυράκι στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Σητείας, σιγά σιγά μαθαίνουν ότι ο Αλκιβιάδης και η Όλγα, η σύζυγός του, φτιάχνουν τα πιο ωραία γλυκά και τον πιο γεμάτο καφέ.
Με τα χρόνια, οι οικογένεια περνά και στην συσκευασία των προϊόντων που φτιάχνει με τόσο μεράκι. Σήμερα, διοικείται από την τρίτη γενιά Καλαμπόκηδων. Ο Αλκιβιάδης και ο Χριστόφορος όχι μόνο οδηγούν με ασφάλεια το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά σηκώνουν πολύ περισσότερα στις πλάτες τους. Ειδικά ο πρώτος, που ανέλαβε και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών από το 2009 και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατόρθωσε να υπερδιπλασιάσει την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς εκθέσεις!
Από το καφενείο στις εξαγωγές
Τα δύο αδέλφια παρέλαβαν πριν περίπου δυόμισι δεκαετίες την οικογενειακή επιχείρηση, με τις υπηρεσίες τυποποιημένων προϊόντων να έχουν μόλις ξεκινήσει, από το περίφημο παγωτό των Καλαμπόκηδων. Ο Χριστόφορος και ο Αλκιβιάδης επένδυσαν πάνω στην τυποποίηση και έκαναν τα παγωτό τους, που παρασκευάζεται αποκλειστικά με φρέσκο γίδινο ή αγελαδινό γάλα, το «Θέμις» (στην Κρήτη) ή «Βέρο Κρητικό» στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα επιλεγμένων σούπερ μάρκετ.
Αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε με τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Όταν η κρητική κουζίνα και οι διάφορες γλυκές λιχουδιές της άρχισαν να γίνονται της μόδας, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να επενδύσουν σε μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα 2.000 τ.μ. και να συσκευάζουν τα προϊόντα τους. Ωστόσο, τα πάντα γίνονται ακόμη χειροποίητα. Μόνο η διαδικασία του ψησίματος είναι αυτοματοποιημένη. Μέχρι εκεί, το πώς φτιάχνεται η κάθε λιχουδιά έχει κάτι από το μεράκι του ζαχαροπλάστη που αναλαμβάνει να την πλάσει με τα χέρια του.
Τα τέσσερα πιο βασικά υλικά που χρησιμοποιεί ο Σητειακός Μύλος είναι αγαθά της περιοχής: Νερό, ελαιόλαδο, αλεύρι, τσικουδιά. Το 98% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα δεκάδες προϊόντα της εταιρείας έρχονται από την Κρήτη. Αλεύρι από τους Μύλους Κρήτης, χυμός πορτοκαλιού και μανταρινιού από τη ΒΙΟΧΥΜ, τσικουδιά και λάδι από τους συνεταιρισμούς της Σητείας, σταφίδα και ξηροοί καρποί από ντόπιους παραγωγούς που τους γνωρίζει προσωπικά και επιβλέπει τη δουλειά τους ο Χριστόφορος Καλαμπόκης. Το μόνο υλικό που έρχεται εκτός Κρήτης είναι η μαστίχα που αγοράζουν από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου».
Η επιτυχία των μοναδικών αυτών προϊόντων στις διεθνείς εκθέσεις άνοιξε βέβαια και τον δρόμο για εξαγωγές. Οι λιχουδιές του Σητειακού Μύλου ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιαπωνία, την Κορέα, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και αλλού. Τα οικονομικά της εταιρείας, ως εκ τούτου, είναι ανθηρά, παρά την κρίση, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη, η επιτυχία δεν χάνεται ποτέ. Οι ετήσιοι τζίροι της Καλαμπόκης Α.Ε. είναι κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, με το 40% της παραγωγής να εξάγεται.