Μαρμελάδες με Άρωμα Σύρου!

Αναμφισβήτητα ένας από τους αγαπημένους συνδυασμούς για το ξεκίνημα της μέρας.

Μαρμελάδες με Άρωμα Σύρου!

Όχι τυχαία. Οι μαρμελάδες έχουν σημαντική διατροφική αξία και συνδέονται άρρηκτα με την μεσογειακή διατροφή και φιλοσοφία. Περιέχουν απλά σάκχαρα τα οποία απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό.Το γεγονός αυτό καθιστά τις μαρμελάδεςσημαντική πηγή παροχής ενέργειας και συνεπώς μια από τις καλύτερες επιλογές μας για το πρωινό γεύμα. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχουν. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτινοειδή, τις φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α και ούτω καθεξής.

Στις Κυκλάδες, στη Σύρο, η Άρωμ φτιάχνει χειροποίητες ιδιαίτερες μαρμελάδες, δίνοντας έμφαση στο φρούτο. Για την Άρωμ κάθε εποχή έχει τις μαρμελάδες της. Φρέσκα και ζουμερά φρούτα της ελληνικής γης μαγειρεύονται χρησιμοποιώντας τη γαλλική παράδοση και τεχνογνωσία σε χάλκινες λεκάνες και σε μικρές ποσότητες, με σεβασμό στα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Το αποτέλεσμα είναι η σταθερή ποιότητα του προϊόντος χωρίς συντηρητικά και χρώματα. Μια συλλογή μαρμελάδων οκτώ γεύσεων – η Φράουλα, το Βερίκοκο, το Σμέουρο, το Σύκο, το Κεράσι, το Πορτοκάλι, η Φράουλα σε ζεστό κρασί και το Σμέουρο με Creme Cassis - σας περιμένει για να συνοδεύσετε κρασί, τυρί, κρεατικά και αλλαντικά ή να απογειώσετε το πρωινό σας.

Ένας Ελληνογάλλος μαρμελαδοποιός με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου μάς παρουσιάζει σε μια κολεξιόν από ολόφρεσκες κονφιτούρες.

aroma

Γεννήθηκε στη Γαλλία από Ελληνίδα μαμά και Γάλλο πατέρα κι επέλεξε την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του για να ζήσει την ενήλικη ζωή του, εγκαταλείποντας την τέχνη του, αυτή του ξυλουργού προς χάριν μιας διαφορετικής ενασχόλησης.
Ο Χριστόφορος Huet πάντρεψε τις γνώσεις που κληρονόμησε από τις δυο γιαγιάδες του, τη Γαλλίδα και την Ελληνίδα, και καταπιάστηκε με την μεταποίηση. Ετοίμασε μαρμελάδες με φρούτα της ελληνικής γης, αλλά με γαλλική τεχνογνωσία. Η πηκτίνη που βγαίνει με φυσικό τρόπο από τα φρούτα έκανε τη διαφορά. Χρησιμοποιώντας την, κέρδισε σε φρεσκάδα και ζωντάνια. Ελάττωσε τον χρόνο μαγειρέματος που χρειάζονται τα φρούτα ώστε να πήξουν κι έτσι το αποτέλεσμα είναι γεμάτο ολοζώντανα αρώματα και λαχταριστή φρουτένια γεύση. Οι γαλλοτραφείς θα τις «κατανοήσουν» με τη μία, ενώ οι συνηθισμένοι στις ελληνότροπες μαρμελάδες θα χρειαστούν και δεύτερη κουταλιά, αφού ίσως τους παραξενέψει η φινετσάτη διαφορετικότητά τους: τα χρώματά τους είναι φωτεινά, έντονα, προδίδουν φρεσκάδα, ενώ η υφή τους παχιά και συμπαγής, ελαφρώς ζελεδένια, που με απαλό ανακάτεμα αποκτά απίθανα κρεμώδη υφή. Όσο για την γεύση, εκεί ο Χριστόφορος έχει πετύχει διάνα, αφού το ζητούμενο είναι η ισορροπία γλύκας και οξύτητας, με το φρούτο να μοσχοβολά και να κερδίζει τις εντυπώσεις, αποδεικνύοντας πως είναι καλοδιαλεγμένο. Εδώ κι εκεί, μικρά κομματάκια ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο, ενώ η γλύκα τους δεν είναι μπουχτιστική, τόσο που σχεδόν τρώγονται σκέτες με το κουταλάκι.

Ανάλογα με τα φρούτα της εποχής, ο Χριστόφορος, με τη βοήθεια της συζύγου του Μαρίας, ετοιμάζει τις εξής γεύσεις: ζουμερή μαρμελάδα βερίκοκο και υπέροχα γλυκόξινο κεράσι, απαλή μαρμελάδα σμέουρο χωρίς τα σποράκια του, τραγανή φράουλα, ολόκληρο πορτοκάλι αλεσμένο, το περίφημο συριανό σύκο, αλλά και πιο πικάντικες προτάσεις, όπως σμέουρο με κρεμ κασίς και φράουλα σε ζεστό κρασί. Άλλες ταιριάζουν στο πρωινό, κάποιες είναι ό,τι πρέπει για τις κρέπες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σάλτσα σε παγωτά, τσίζκεϊκ και πανακότες, να τρυπώσουν στην πάστα φλόρα ή ακόμα και ως συνοδευτικά σε κρεατικά, τυριά κι αλλαντικά.

Όλες τους είναι χειροποίητες, φτιάχνονται μέσα σε μικρές χάλκινες μαρμίτες, βαζάκι το βαζάκι, μικρές δόσεις, με φροντίδα και πολλή προσοχή, φυσικά δίχως συντηρητικά και χρώματα, εξ ου και η μικρή διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο η φαντασία του Χριστόφορου δεν έχει όρια και μπορώ να επιβεβαιώσω πως κι οι πειραματισμοί του βγαίνουν σχεδόν με τη μια. Έτσι, με το καιρό, νέες γεύσεις θα εμπλουτίσουν τις παλιές, κάποιες εκ των οποίων με πολύ φαντασία και με ιδιαίτερη έμφαση στην πλούσια γαστρονομική κουλτούρα του νησιού.

Πηγή: cyclades24

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή