Πρωτότυπος τρόπος προβολής του ελληνικού λαδιού στην Αυστραλία
Συγκεκριμένα η θέση της ελιάς και του ελαιόλαδου από την ελληνική μυθολογία έως τη σύγχρονη Ελλάδα ήταν το θέμα της ξεχωριστής εκδήλωσης για Ελληνόπουλα δημοτικών σχολείων της Μελβούρνης που έγινε στους χώρους της Μονής της Παναγίας Καμαριανής στον λόφο Ρεντ Χιλ της παραλιακής Βικτώριας.
Πολυάριθμα Ελληνόπουλα έκαναν εκδρομή με τα σχολεία και τους γονείς τους στους χώρους της Μονής.
Εκεί, μέσα από εργαστήρια αλλά και θεατρικά δρώμενα που επιμελήθηκε η Κατερίνα Πουχαρίδου, έμαθαν για την ιστορία της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τη σημασία τους όχι μόνο για τη διατροφή αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής.
Για παράδειγμα, μετά από αγωνίσματα, στεφανώθηκαν από κότινο αγριελιάς, όπως γινόταν με τους αθλητές στην αρχαιότητα.
Επίσης γεύτηκαν νοστιμιές με κύρια συστατικά τις ελιές και το λάδι, αλλά και λουκουμάδες που μαγείρεψε ο πολυβραβευμένος ομογενής σεφ Γιώργος Καλομπάρης με τη βοήθεια της Ελένης Κάπαλου, της γνωστής παρουσιάστριας ειδήσεων και επικαίρων θεμάτων της αυστραλιανής τηλεόρασης.
Ξεναγήθηκαν και στους χώρους της εκκλησίας από τον εφημέριο πατήρ Ελευθέριο Τάτση.
Στο τέλος, σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκε ένα μπουκαλάκι ελληνικού ελαιόλαδου αλλά και μια γλάστρα με ένα μικρό δεντράκι ελιάς για να το φυτέψουν στην αυλή του σπιτιού τους.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας, το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου, την Αρχιεπισκοπή, την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, την Ένωση Θεσσαλονικέων και άλλους φορείς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών της Βικτώριας, Κώστας Δημαράς, δήλωσε ενθουσιασμένος από την επιτυχία της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου για την προώθηση της γλώσσας αλλά και της πολιτιστικής παράδοσης και σημείωσε ότι η μάθηση δεν γίνεται μόνο στις τάξεις.