Τι γίνεται αν σπάσει το προφυλακτικό;
Μάθετε τα πάντα για το προφυλακτικό
Ο Μενέλαος Λυγνός, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος, Master of Science University College London & Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας, συμβουλεύει.
Τα πρώτα προφυλακτικά από καουτσούκ εμφανίστηκαν το 1855, ενώ τα πρώτα προφυλακτικά από latex εμφανίστηκαν το 1920.
Πόσο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό;
Με βάση τις διεθνείς στατιστικές ο δείκτης Pearl σε ό,τι αφορά τη συνήθη χρήση του κυμαίνεται από το 10 μέχρι το 18, ενώ σε ό,τι αφορά τη βέλτιστή του χρήση είναι περίπου 2.
Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση προφυλακτικού στην πρόληψη αφροδίσιων νοσημάτων;
Η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει μόνο έναντι μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και έναντι νοσημάτων, που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως η χρήση προφυλακτικού μειώνει τη μετάδοση του ιού το AIDS κατά 85%, ενώ υπάρχουν και μελέτες, οι οποίες «ανεβάζουν» το ποσοστό αυτό ακόμα και στο 95%.
Φαίνεται εξάλλου, πως η χρήση προφυλακτικού μειώνει τη μετάδοση του ιού HPV ακόμα και κατά 70%. Εδώ φυσικά τονίζουμε, πως η προστασία, που το προφυλακτικό παρέχει κατά της μετάδοσης του HPV δεν είναι απόλυτη.
Ανάλογα είναι και τα ποσοστά για προστασία από άλλα αφροδίσια νοσήματα, όπως είναι η γονόρροια, η σύφιλη και ο έρπης.
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι αποτυχίας του προφυλακτικού
- Μπορεί να βγει μόνο του μετά την εκσπερμάτιση
- Μπορεί να σπάσει εξαιτίας λανθασμένης τοποθέτησης
- Ρήξη κατά την αφαίρεση του περιτυλίγματος
- Ρήξη λόγω μειωμένης αντοχής (από χρήση μετά την ημερομηνία λήξης, κακής αποθήκευσης, έκθεσή του σε έλαια, που το διαβρώνουν)
Τα ποσοστά ρήξης του προφυλακτικού κυμαίνονται μεταξύ του 0,4% και 2,3%, ενώ το προφυλακτικό βγαίνει από μόνο του σε ποσοστά μεταξύ του 0,6% και 1,3%. Ακόμα και αν το προφυλακτικό δεν βγει και δεν σπάσει, στο 1% με 3% των γυναικών θα ανιχνευθεί σπέρμα στον κόλπο τους.
Τι γίνεται, αν σπάσει το προφυλακτικό;
Σε αυτήν την περίπτωση ίσως να χρειαστεί η λεγόμενη επείγουσα αντισύλληψη, η οποία όμως χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης είναι το ενδομήτριο σπείραμα (spiral) και το λεγόμενο «χάπι της επόμενης ημέρας».
Βέβαια, το προφυλακτικό δεν παρεμποδίζει μόνο την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά προστατεύει και από αφροδίσια νοσήματα. Ειδικά στην περίπτωση, που ο ερωτικός σύντροφος ήταν περιστασιακός και εν πολλοίς άγνωστος, ίσως να χρειαστεί ο σχετικός έλεγχος μετά από εύλογο χρονικό διάστημα.
Τι γίνεται εάν έχω αλλεργία στο υλικό του προφυλακτικού;
Το σύνηθες υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα προφυλακτικά είναι το latex. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, που έχουν αλλεργία στο υλικό αυτό.
Έτσι η επαφή των γεννητικών οργάνων με προφυλακτικά από το υλικό αυτό προκαλεί αίσθηση καύσους, κνησμό, ερύθημα και την εμφάνιση βλατίδων. Σε ακραίες δε περιπτώσεις ενδέχεται να προκληθεί ακόμα και αλλεργικό σοκ.
Αν και εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά από το υλικό πολυουρεθάνη.
Το προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνον, όταν υπάρχει κολπική διείσδυση;
Το προφυλακτικό δεν προστατεύει μόνο από το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά δεν μεταδίδονται μόνον με την κολπική διείσδυση, αλλά και όταν η διείσδυση είναι πρωκτική και κατά την στοματική ερωτική επαφή. Επομένως, η καλή πρακτική επιβάλλει η χρήση προφυλακτικού να επεκτείνεται και σε αυτού του είδους ερωτικών επαφών, ειδικά αν πρόκειται για περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους.
Τα «προς αποφυγήν» της χρήσης προφυλακτικού
- Μην κρατάτε τα προφυλακτικά στο πορτοφόλι σας, διότι η ζέστη και η τριβή, μπορεί να τους προκαλέσουν ζημιά. Τα προφυλακτικά αποθηκεύονται σε χώρο δροσερό και ξηρό
- Η χρήση σπερματοκτόνων ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί πως μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
- Μην χρησιμοποιείτε για λίπανση λάδι, ενυδατικές λοσιόν, βαζελίνη ή λάδι, διότι ενδέχεται να μειώσουν την αντοχή του προφυλακτικού. Για λίπανση χρησιμοποιείτε μόνο λιπαντικά, που είναι υδατοδιαλυτά και έχουν σαν βάση τους το νερό.
- Μη χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα προφυλακτικά ταυτόχρονα. Η μέθοδος αυτή όχι μόνο δεν μειώνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά αντίθετα – λόγω της τριβής μεταξύ των προφυλακτικών – αυξάνουν την πιθανότητα ρήξης.
- Μην επαναχρησιμοποιείτε σε καμία περίπτωση το προφυλακτικό. Το κάθε προφυλακτικό είναι μίας χρήσης.