Μπορούν οι άνδρες και οι γυναίκες να είναι μόνο φίλοι;
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, η απάντηση είναι καταφατική, με τους άνδρες ωστόσο να έλκονται περισσότερο...από τις γυναίκες φίλες τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες ανέφεραν περισσότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον προς τις γυναίκες φίλες τους, σε σύγκριση με το ενδιαφέρον που αυτές ανέφεραν προς αυτούς. Βρέθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να υπερεκτιμήσουν το ρομαντικό ενδιαφέρον των γυναικών φίλων τους προς αυτούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, η σεξουαλική έλξη ανάμεσα στους φίλους αντίθετου φύλου εκλαμβανόταν περισσότερο ως βάρος παρά ως προνόμιο. Οι ερευνητές μάλιστα ισχυρίζονται πως και τα δύο φύλα επιθυμούν την πλατωνική φιλία και προσπαθούν για αυτή, αν και η σεξουαλική έλξη μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποτελέσει εμπόδιο.
Για τους επιστήμονες η φιλία συνιστά ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο από τη στιγμή που δεν εμπλέκονται προφανή κίνητρα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία. Συχνά, οι ειδικοί της εξελικτικής ψυχολογίας εξετάζουν τις σεξουαλικές ή τις οικογενειακές σχέσεις υπό το πρίσμα της γονιδιακής εξέλιξης. Οι φίλοι όμως, αν και δεν μοιράζονται γονιδιακούς δεσμούς, μπορούν να διατηρούν μια σχέση ενδιαφέροντος, εμπιστοσύνης και υποστήριξης.
Το ενδιαφέρον των ερευνητών, λοιπόν, στράφηκε στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της σεξουαλικής έλξης στη φιλική σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα. Στη μελέτη αρχικά συμμετείχαν 88 ζευγάρια φοιτητών και φοιτητριών που συνδέονταν με φιλική σχέση. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν, σε ατομικό επίπεδο, ερωτήσεις σχετικά με τη φιλική τους σχέση και τα επίπεδα έλξης που οι ίδιοι νιώθουν. Οι ερευνητές, μάλιστα, καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες να κρατήσουν εμπιστευτικές τις απαντήσεις τους, έτσι ώστε να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε πίεση από τον ένα ή τον άλλον να μοιραστούν τις απαντήσεις μετά το τέλος της μελέτης.
Το βασικό εύρημα της μελέτης, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ότι οι άνδρες έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες φίλες τους, ενώ παράλληλα υπερεκτιμούν το ρομαντικό ενδιαφέρον που προσλαμβάνουν από αυτές. Ήταν μάλιστα το ίδιο πιθανό να δηλώσουν την έλξη τους, ακόμα και να αποκαλύψουν ότι θα ήθελαν να βγουν ραντεβού με τη φίλη τους, είτε διατηρούσαν οι ίδιοι μια ρομαντική σχέση είτε ήταν ελεύθεροι.
Από την άλλη, οι γυναίκες που διατηρούσαν σχέση ήταν το ίδιο πιθανό να εκφράσουν την έλξη τους προς τον φίλο τους, σε σύγκριση με τις ελεύθερες, αλλά λιγότερο πιθανό να βγουν ραντεβού μαζί του.
Οι ερευνητές στη συνέχεια ήθελαν να επεκτείνουν τα ευρήματά τους έξω από το πανεπιστημιακό περιβάλλον και για αυτό έστειλαν ερωτηματολόγια σε 107 νέους 18-23 ετών και 322 ενήλικες 27-55 ετών. Στους νέους αυτούς συμμετέχοντες δόθηκε επίσης η δυνατότητα να καταγράψουν τους λόγους για τους οποίους οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να είναι παράλληλα προνομιακές, αλλά και δύσκολες.
Αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ανέφεραν λιγότερους φίλους του αντίθετου φύλου, όλοι βρέθηκε να συμφωνούν ως προς το σημαντικό όφελος των φιλικών αυτών σχέσεων. Όταν όμως ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν την έλξη στα θετικά ή τα αρνητικά της σχέσης, όλοι σχεδόν την κατέγραψαν ως αρνητικό. Οι μισοί, μάλιστα, νέοι συμμετέχοντες ανέφεραν αυθόρμητα ότι η έλξη αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στις φιλικές τους σχέσεις. Οι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν την έλξη ως πρόβλημα σε σύγκριση με τις γυναίκες, χωρίς όμως να τη χαρακτηρίζουν ως θετικό στοιχείο της σχέσης.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ερμηνεία των ευρημάτων δεν θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δυσκολία που μπορεί να υπάρχει στη φιλική σχέση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, αλλά να τονίσει την εξελικτική διαδικασία της σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γρήγορες αλλαγές του σύγχρονου τρόπου ζωής δημιούργησαν νέες προϋποθέσεις και δυνατότητες για τη δημιουργία διαφορετικών τύπων σχέσεων. Για να λειτουργήσει όμως η φιλική σχέση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα χωρίς προβλήματα χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής.