Αταμάν: «Σκληροί οι τελικοί, σημαντική η διαχείρισή τους» - Σλούκας: «Ίσως ο πιο σημαντικός στόχος»

Εργκίν Αταμάν, Κώστας Σλούκας, Γιώργος Μπαρτζώκας και Κώστας Παπανικολάου σχολίασαν τους τελικούς της Basket League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό.
Αταμάν: «Σκληροί οι τελικοί, σημαντική η διαχείρισή τους» - Σλούκας: «Ίσως ο πιο σημαντικός στόχος»
Eurokinissi
12'

Οι τελικοί της Stoiximan Basket League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR και Ολυμπιακό ξεκινούν την Τετάρτη (5/6), ωστόσο το άτυπο τζάμπολ δόθηκε σήμερα με τη συνέντευξη Τύπου.

Οι προπονητής Εργκίν Αταμάν και Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά και οι αρχηγοί των ομάδων Κώστας Σλούκας και Κώστας Παπανικολάου μίλησαν για τη σημασία των αγώνων και το απαιτητικό πρόγραμμα που υπάρχει.

Αταμάν: «Θα είναι σκληροί τελικοί, σημαντικό το πως θα το διαχειριστούν οι παίκτες»

Για το αν θα κριθεί το πρωτάθλημα από τις μάχες των ψηλών: «Να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιαλκό γιατί σε όλη τη σεζόν ήταν στο πολύ υψηλό επίπεδο Συγχαρητήρια και στους φίλους του Ολυμπιακού για το Conference. Παίξαμε 7 ματς, αλλά χάσαμε τα 4. Αλλά πήραμε 3 ματς στη Βasket League. Οι ψηλοί παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως και οι γκαρντ στο δικό μου σύστημα. Θα είναι μια σκληρή σειρά όπως έχουμε δει στο παρελθόν. Ελπίζω όλοι να μιλάνε μετά τα ματς για το άθλημα του μπάσκετ. Το πιο σημαντικό είναι το πως θα διαχειριστούν τα ματς οι παίκτες».

Για το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα των τελικών και το τι αλλάζει στην προετοιμασία: «Δεν θα είναι εύκολο να έχουμε τις δύο καλύτερες ομάδες στην Ευρ΄ώπη, να παίξουν τόσα ματς σε αυτό το χρονικό διάστημα. Θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει μεγαλύτερο rotation. Εγώ πρέπει να κάνω ορισμένες προσαρμογές».

Για την μεταγραφολογία και τις μελλοντικές προσθήκες: «Δεν πιστεύω πως θα μας επηρεάσει η μεταφρολογία. Είμαστε ομάδα πρωταθλητών, προφανώς θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές. Η διοίκηση έχει κλείσει συμβόλαια με τους παίκτες για κάποια χρόνια. Ατυό ισχύει και για μένα»

Για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει ο κόσμος: «Όλα τα παιχνίδια που παίξαμε και στις 2 έδρες, μπορεί να συνέβησαν κάποιες κακές στιγμές, αλλά μικρής λεπτομέρειας. Να ευχαριστήσω τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που από την πρώτη μέρα που έφτασα στην Ελλάδα για το πολύ θερμό καλωσόρισμα που μου έδειξαν και τον σεβασμό που μου έδειξαν. Και ευχαριστώ τον κόσμο μας για την υποστήριξη. Ένας θα κερδίσει».

Για την καταπόνηση των παικτών και τους διεθνείς: «Συμφωνώ με τον κόουτς Μπαρτζώκα. Δεν χρειάζεται να μιλάμε σαν προπονητές των ομάδων γιατί κανείς δεν μας ακούει».

Σλούκας: «Ίσως ο πιο σημαντικός στόχος μας το Πρωτάθλημα, θέλουμε να καθιερωθούμε και στην Ελλάδα»

«Να ευχηθώ υγεία στις δύο ομάδες, γιατί το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό. Νομίζω αυτά (σ.σ. αν παίζει ρόλο το πλεονέκτημα έδρας) είναι δημοσιογραφικά. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα πολύ ποιοτική, μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε έδρα. Είναι σημαντικό να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το οποίο για δύο χρόνια παίρνει ο Ολυμπιακός. Εύχομαι να είμαστε τυχεροί και να κατακτήσουμε εμείς τον τίτλο του Πρωταθλητή»

Για το αν παίζει ρόλο ο ελληνικός κορμός: «Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο ελληνικός κορμός. Εδώ έχουμε ένα αβαντάζ έναντι του Ολυμπιακού, που αναγκαστικά πρέπει να επιλέξει 7 από τους 10 ξένους που έχει. Και σίγουρα οι Έλληνες, θα μιλήσω από τη δική μου πλευρά, ξέρουν τι σημαίνει Παναθηναϊκός».

Για το πως θα αντιμετωπίσει η ομάδα του το «άδειασμα» που συνήθως υπάρχει μετά από την κατάκτηση της EuroLeague: «Υπήρχε πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Αλλά οφείλουμε να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ο τίτλος του πρωταθλητή είναι από τους πιο σημαντικούς στόχους μας, ίσως και ο πιο σημαντικός. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης αλλά θέλουμε να καθιερωθούμε και στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα, οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εμφανιστούμε δυνατοί και να πάρουμε τον τίτλο».

Για τα μεταγραφικά σενάρια κι αν παίζουν ρόλο ενόψει τελικών: «Ήταν ο βασικός λόγος, όταν μίλησα κι εγώ με τον κ. Γιαννακόπουλο, να υπάρχει ελληνικός κορμός. Γιατί έχοντας Έλληνες παίκτες έχεις μια σημαντική βάση. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης οπότε κανείς δεν θέλει να φύγει. Το παζλ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, θα γίνουν λίγες προσθήκες φαντάζομαι, είναι κάτι που θα το χειριστούν ο προπονητής με τον πρόεδρο. Οπότε ευτυχώς για εμάς είναι λίγα τα σενάρια».

Για το τι πρέπει να αποφύγει μετά την κατάκτηση της Euroleague ο Παναθηναϊκός και το παράδειγμα του 2013 όταν ήταν στον Ολυμπιακό: «Το 2013 η χρονιά δεν τελείωσε με το καλύτερο τρόπο παρόλο που πήραμε το ευρωπαϊκό. Ζούμε το τώρα δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Όλοι οι παίκτες γνωρίζουν τι σημαίνει αυτός ο τίτλος και είναι έτοιμοι να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν».

Μπαρτζώκας: «Έχουμε χάσει την υπεροπλία στους ψηλούς, θα προσπαθήσω να μείνω ψύχραιμος παρότι είναι δύσκολο»

«Θα ήθελα να δώσω και εγώ συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση της Euroleague. Η σειρά των τελικών απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχουμε παίξει ήδη 7 φορές φέτος και θα παίξουμε τελικά 10 ή 11 ή 12, κρύβει διαφορετικές ιστορίες σε κάθε παιχνίδι. Το ομαδικό παιχνίδι πάντα παίζει ρόλο και δεν πιστεύω ότι παίζουν μόνο οι ψηλοί ή έκριναν τα παιχνίδια μόνο οι ψηλοί. Η ομάδα πρέπει κάπως να κατευθυνθεί από όλους. Και από τον προπονητή και από τους παίκτες έτσι ώστε να χτυπήσει τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου.

Εμείς δυστυχώς έχουμε χάσει τον Φαλ και αν κατά την κοινή γνώμη είχαμε μία υπεροπλία σε αυτή τη θέση, αυτή τη στιγμή έχει εξαφανιστεί, οπότε χρειαζόμαστε πολύ καλή ομαδική δουλειά.

Το γεγονός ότι ανέφερα πριν ότι έχουμε παίξει τόσες πολλές φορές δείχνει πόσο καλά ξέρει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Οι παίκτες ξέρουν την τακτική του αντιπάλου. Εγώ ξέρω έχω παίξει πάρα πολλές φορές εναντίων του Εργκίν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι κάποιες προσαρμογές τη μία μέρα ανάμεσα στα δύο παιχνίδια και βασικά να ελέγξεις τα αισθήματά σου. Αυτό που είπε πρόσφατα ο Κώστας για την κοντή μνήμη, συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να ξεχνάς γρήγορα, είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Πρέπει να είσαι πολύ σταθερός πνευματικά για να σταθείς σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι έχουμε παίξει πάρα πολλά παιχνίδια μέχρι αυτή τη στιγμή και με τον έξτρα γύρο που έγινε φέτος αλλά και με το ότι πήγαμε τόσο βαθιά οι δύο ομάδες στην Ευρωλίγκα. Νιώθω οτι υπάρχει κούραση, πνευματική και σωματική, το κίνητρο καταλαβαίνεται ότι είναι μεγάλο για το πρωτάθλημα οπότε όλοι θα δώσουμε μία σπρώξιμο για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Νομίζω όμως ότι με τα παιχνίδια να πέφτουν τόσο κοντά το ένα με το άλλο, σίγουρα θα ρίξουν την ποιότητα αλλά από την άλλη είναι καλό για την Εθνική καθώς πρέπει να προετοιμαστεί αλλά για εμάς δεν μπορεί να πάει μία σεζόν 11 μήνες και να παίζουμε συνέχεια μπάσκετ.

Τα σενάρια, η μεταγραφολογία, ποιος παίκτης έρχεται και ποιος φεύγει πάντα παίζουν ρόλο στη συνοχή μιας ομάδας. Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα, το Final Four είναι το μεγάλο παζάρι, στο οποίο όπως ξέρετε καλά γίνονται πολλές μεταγραφές. Πολλοί παίκτες κλείνουν τότε στις νέες ομάδες τους. Για αυτό συχνά βλέπετε, ιδίως σε πρωταθλήματα όπου η μάχη δεν είναι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ή Ερυθρός με Παρτιζάν και Ρεάλ με Μπαρτσελόνα, το έχω ζήσει στη Ρωσία, όταν τελειώνουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ιδίως οι ξένοι παίκτες θέλουν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Ο εγχώριος τίτλος δεν τους λέει τίποτα. Μην κρυβόμαστε, όλοι έχουμε αρχίσει και σκεφτόμαστε εδώ και 2-3 μήνες σίγουρα πως μπορούμε να κάνουμε την ομάδα μας καλύτερη του χρόνου και επίσης οι παίκτες έχουν αρχίσει και σκέφτονται σενάρια τέτοια. Νομίζω μετά τα Χριστούγεννα όλοι σκέφτονται. Δυστυχώς οι πρωταθλητές είναι αυτοί που συγκεντρώνονται στο στόχο τους και αρχίζουν να σκέφτονται όλα τα σενάρια μετά. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο και θέλει εξάσκηση.

Είναι τυχερός διότι ο Αταμάν μιλάει τούρκικα και δε καταλαβαίνει τι του λένε στο ΣΕΦ. Εγώ είμαι άτυχος οπότε θα προσπαθήσω και εγώ να μείνω ψύχραιμος παρότι είναι δύσκολο.

Εμείς είμαστε η ομάδα που επλήγη περισσότερο από αυτή τη διαδικασία γιατί είχαμε 8 διεθνείς που έπαιξαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτό μας στοίχισε πάρα πολύ αλλά υπάρχουν και προπονητές που απολύθηκαν στην Ευρωλίγκα. Είτε ήταν στις εθνικές ομάδες και έχασαν την προετοιμασία και μέσα στη χρονιά απολύθηκαν ή έχασαν κάποιους σημαντικούς παίκτες στο Παγκόσμιο, η ομάδα που είχαν στο μυαλό τους δεν βγήκε ποτέ στο γήπεδο και μετά έχασαν τη δουλειά τους αυτοί.

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πιο δυνατή η φωνή των προπονητών γιατί ίσως είναι οι μεγαλύτεροι γνώστες του αθλήματος. Αναγνωρίζω ότι οι εθνικές ομάδες είναι κάτι το πολύ σημαντικό, νομίζω όμως ότι έτσι όπως έχει η κατάσταση μειώνεται η καριέρα των παικτών όταν δεν έχεις χρόνο να κάνεις μεταβατική προπόνηση. Να ξεκουράσεις το σώμα και το μυαλό σου, μειώνεις τη διάρκεια της καριέρας σου. Στο NBA κάνουν 6 μήνες διακοπές. Μπορεί να έχουν πάρα πολλά παιχνίδια, σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά υπάρχουν 6 μήνες διακοπές. Υπάρχουν τα πάντα ώστε να βγαίνουν καλύτεροι οι παίκτες και να αποτοξινωθούν από αυτό που ζουν κάθε μέρα».

Παπανικολάου: «Το πλεονέκτημα έδρας μετράει μόνο στον πέμπτο τελικό»

«Να συγχαρώ τον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση της Euroleague. Να ευχηθώ να έχουμε 3-5 όμορφους αγώνες μέσα στα πλαίσια που αρμόζει στον αθλητισμό και το μπάσκετ και να συμφωνήσω ότι στο κλίμα των τελευταίων ημερών, της χαράς και της γιορτής που ισχύει και στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, να απολαύσουμε τους τελικούς.

Έχω πει και πιο παλιά ότι πλέον έτσι όπως έχει γίνει το μπάσκετ και το επίπεδο που έχει φτάσει, νομίζω ότι το πλεονέκτημα έδρας είναι πλεονέκτημα σοβαρό αν και εφόσον τα παιχνίδια φτάσουν στον πέμπτο τελικό. Έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και στο πρωτάθλημα μας ότι σπάνε οι έδρες, γίνονται εκτός έδρας νίκες. Οπότε θεωρώ ότι το πλεονέκτημα έδρας είναι άρα πολύ σημαντικό για αυτόν που θα έχει στο πέμπτο παιχνίδι τους φιλάθλους του στο πλευρό του. Σίγουρα ο κόσμος είναι μεγάλη ώθηση για όποιον παίζει εντός έδρας αλλά το επίπεδο πλέον είναι πάρα πολύ υψηλό και νομίζω ότι έχουν αποδείξει και οι δύο ομάδες ότι μπορούν να νικήσουν τον αντίπαλό τους στην έδρα του.

Έχουμε έναν κορμό τα τελευταία χρόνια που για εμένα δεν ξεχωρίζει από Έλληνες. Σίγουρα το να έχεις έναν ελληνικό κορμό και να ξέρει την ελληνική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στα αποδυτήρια αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να δώσει νίκες. Εμείς έχουμε έναν κορμό από παιδιά που είναι αρκετά χρόνια στην ομάδα που ξέρουν την πραγματικότητα, που ξέρουν τι σημαίνει για όλους στον οργανισμό και για τον κόσμο η κατάκτηση και δεν νομίζω ότι κάνει διαφορά αν είναι Έλληνες ή ξένοι αλλά νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται, τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε.

Σίγουρα περνάς έντονα συναισθήματα, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί το άδειασμα αλλά δεν μιλάμε για ένα απλό παιχνίδι. Μιλάμε για το πρωτάθλημα και μία χρονιά όταν τελειώνει με νίκη είναι πάντα πιο όμορφη οπότε θέλουμε να πάρουμε την τελευταία νίκη και να πάρουμε το τρόπαιο.

Το τελευταίο χαμόγελο είναι του τελευταίου νικητή. Αυτό από μόνο του, το κίνητρο να κατακτήσουμε έναν τίτλο που είναι τεράστιος. Το θέλουμε πάρα πολύ να τελειώσουμε με ένα χαμόγελο. Όσων αφορά ότι δεν αντιμετωπίσαμε τον Παναθηναϊκό στο Final Four, είτε γινόταν είτε όχι πάλι ο τίτλος είναι τίτλος και θες να πας να τον διεκδικήσεις και μέσα στις τέσσερις γραμμές παλεύεις για αυτόν.

Στο δικό μου το μυαλό είναι πιο απλά τα πράγματα. Είτε είσαι παίκτης είτε είσαι δημοσιογράφος είτε κάνεις οποιαδήποτε δουλειά και δουλεύεις εκεί έξω, έστω για το μεροκάματο, αν σέβεσαι τον εαυτό σου πάνω από όλα πρέπει να τιμάς αυτό που σου δίνεται και δεν υπάρχει πιο σημαντικό από το να είσαι επαγγελματίας σε αυτό που κάνεις. Ειδικά στη δικιά μας περίπτωση σου προσφέρει αγαθά που μπορείς να συντηρείς τα παιδιά σου, τους οικείους σου, όλους σου τους αγαπημένους σου. Από αυτό και μόνο για εμένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αν θες να σέβεσαι τον εαυτό σου πάνω από όλα, όταν θέλεις να λέγεσαι επαγγελματίας, λέγεσαι επαγγελματίας είτε παίζεις στον τελικό της Ευρωλίγκας είτε στους τελικούς της Basket League είτε παίζεις με οποιαδήποτε ομάδα που μπορεί να θεωρείς πιο χαμηλά από εσένα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή