Παναθηναϊκός AKTOR - Ολυμπιακός 87-82: Στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης γράφοντας ιστορία

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 87-82 και τα... σάρωσε όλα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επιστρέφοντας από το 0-2 με τον Κώστα Σλούκα να... οργιάζει
Intime News
7'

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι εδώ. Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι στην κορυφή.

Δεν του έφτανε η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης, ήθελε και την κορυφή της Ελλάδας. Και την κατέκτησε πιο μαγικά, πιο μάγκικα και πιο δίκαια από ποτέ. Κόντρα σε έναν εξαιρετικό Ολυμπιακό και κόντρα σε ένα ολόκληρο σύστημα της ΚΕΔ και της ΕΟΚ που έκανε ότι μπορούσε για να του στερήσει αυτό που άξιζε.

Αλλά το έκανε και αυτό. Επέστρεψε από το 0-2, έκανε το 3-2 και πήρε το πρωτάθλήμα με Σλούκα αρχηγό. Ο Έλληνας παίκτης ήταν... διαστημικός τελειώνοντας την αναμέτρηση με 29 πόντους. Εξαιρετικοί και οι Ναν, Λεσόρ, Γκραντ και Χουάντσο.

Πάρα πολύ κακό το ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό, με τους “πράσινους” να κάνουν πολλά εύκολα λάθη και τον Ολυμπιακό να βρίσκει γρήγορους και εύκολους πόντους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο δίλεπτο οι “ερυθρόλευκοι” ήρα μπροστά με 2-10, έχοντας 5 πόντους από το τρανζίσιον, με τον Εργκίν Αταμάν να μη χάνει χρόνο και να καλεί άμεσα τάιμ άουτ.

Το τάιμ άουτ έπιασε τόποι για τον Παναθηναϊκό καθώς οι “πράσινοι” μόλις πάτησαν και πάλι παρκέ ήταν… εντυπωσιακοί. Έσφιξαν την άμυνα τους και με τον Λεσόρ να εκθέτει τον Μιλουτίνοφ “έτρεξαν” σερί 9-0 και μετέτρεψαν το 4-15 σε 13-15. Οι διαιτητές συνέχιζαν το έργο των συναδέλφων τους από το ΣΕΦ, αρνούμενοι να δώσουν το παραμικρό στους “πράσινους” με τον Ολυμπιακό να διατηρεί το προβάδισμα από τη γραμμή ων βολών. Οι “πράσινοι” τελείωσαν το δεκάλεπτο με 0/6 τρίποντα και οι φιλοξενούμενοι “έκλεισαν” το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 20-22.

One Sloukas Show και στο +11 ο Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά ο Κώστας Σλούκας από την πρώτη στιγμή που πάτησε παρκέ έδειχνε να είναι “ζεστός” και κρατούσε όρθιο τον Παναθηναϊκό. Ο Εργκίν Αταμάν θέλοντας να προστατέψει τον Λεσόρ ο οποίος δε μπορούσε να παίξει σωστή άμυνα με δύο φάουλ πάνω στον Μιλουτίνοφ, έβαλε στο “5” τον Μήτογλου και το “4” τον Χουλάντσο με τον αρχηγό του “τριφυλλιού” να έχει φτάσει τους 14 πόντους, στο 15’, με το σκορ να είναι στο 30-31, με τον Χουάντσο με 1/2 βολές να φέρνει το ματς στα ίσια, 31-31.

Ότι δεν έκανε Ισπανός, το έκανε ο Σλούκας αμέσως μετά, με τον Έλληνα παίκτη να έχει κάνει… κομμάτια την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός του “τριφυλλιού” ήταν κάτι περισσότερο από… καυτός οδηγώντας την ομάδα του σε μια μεγάλη ανατροπή. Οι “πράσινοι” με τον αρχηγό τους να μετράει 25 πόντους στο τέλος του πρώτου ημίχρονου (με 9/10 εντός πεδιάς) κατάφεραν να επιστρέψουν από το -11 (4-15) και να προηγηθούν με 11 πόντους, 48-37, με καλάθι του Ντίνου Μήτογλου και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με σκορ, 48-39.

Παρά το σπρώξιμο των “γκρι”, μπροστά ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στην επανάληψη χωρίς καθαρό μυαλό με τους “πράσινους” να δείχνουν πως έχουν επαναπαυτεί στο προβάδισμα τους. Αυτό ο Ολυμπιακός το τιμώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να χάσει χρόνο και με τον Πίτερς να δίνει συνεχώς λύσεις το 48-39 του ημιχρόνου έγινε 50-48, έπειτα από σχεδόν 3 λεπτά παιχνιδιού. Ο Αταμάν αναγκάστηκε να ρίξει και πάλι στο ματς τον Κώστα Σλούκα, με τους “πράσινους” να παίρνουν συνεχώς λάθος επιθέσεις και τον Μιλουτίνοφ με κάρφωμα να δίνει προβάδισμα με 54-56 και 57-58. Ο Παναθηναϊκός όμως για ένα ακόμα ματς, είχε να τα βάλει και με τους διαιτητές οι οποίοι έκλειναν τα μάτια τόσο στις προκλητικές διαμαρτυρίες του τεχνικού του Ολυμπιακού, όσο και σε φάσεις όπως τα πεντακάθαρα βήματα του Παπανικολάου, εξοργίζοντας ένα ολόκληρο γήπεδο. Με δύο τεράστια καλάθι του Γκραντ, το ένα με κάρφωμα στο πρόσωπο του Παπανικολάου, αλλά και ένα του Χουάντσο, ο Παναθηναϊκός “έκλεισε” το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 65-64.

Ο Χουάντσο ήταν ο παίκτης που στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έκανε όλη τη διαφορά, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, αφού με τρίποντο έκανε το 68-64 και ο Λεσόρ με δύο βολές έκανε το 70-64. Το ματς είχε γίνει αίμα κι άμμος με τους διαιτητές να μη μπορούν να το ελέγξουν και τον Κέντρικ Ναν να πετυχαίνει ένα τεράστιο τρίποντο από τα 8 μέτρα μπροστά στον Μιλουτίνοφ και να “γράφει” το 75-66, πέντε λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός έμενε ζωντανός με τον Γκος να είναι ο παίκτης που έδινε τις λύσεις και στο τελευταίο τρίλεπτο το σκορ ήταν 77-71, με τον ΜακΚίσικ 2:38 πριν το τέλος να “γράφει” το 77-72 και τον Ναν (ο οποίος είχε σπάσει τρία δόντια σε προηγούμενη φάση) έκανε το 79-72 με σουτ μέσης απόστασης. Ο Ολυμπιακός απάντησε άμεσα με τρίποντο του Πίτερς, ο οποίος έκανε το 79-75, 2 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ο Μήτογλου έδωσε και πάλι προβάδισμα 6 πόντων, αλλά ο Παπανικολάου με τρίποντο έκανε το 81-78 και ένα λάθος του Παναθηναϊκού έφερε τον ΜακΚίσικ τετ α τετ με το καλάθι του “τριφυλλιού” για το 81-80, με τον Ναν να κάνει το λάθος και να χάνει την επίθεση 34 δεύτερα για το τέλος. Στα 11 δεύτερα ο Γκος αστόχησε για τον Ολυμπιακό με τους “ερυθρόλευκους” να κάνουν άμεσα το φάουλ στον Χουάντσο. Ο Ισπανός τραυματίστηκε ο Μήτογλου πέρασε στη θέση του και εκτέλεσε τις δύο βολές του φάουλ, 11.7 για το τέλος. Ο Έλληνας παίκτης με 2/2 βολές έκανε το 83-80, με τους διαιτητές να χρεώνουν τον Μλήτογλου με φάουλ πάνω στον Γκος και τον Αμερικανό να πηγαίνει στις βολές, με 7.8 στο χρονόμετρο. Ο Γκος απάντησε για το 83-82 και ο Παναθηναϊκός πήρε τάιμ άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία του επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έβαλε την μπάλα στο παρκέ και στα 7.1 ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ στον Ναν ο οποίος έκανε το 85-82 και ήταν σειρά των φιλοξενούμενων να πάρει τάιμ άουτ για την τελευταία επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ καλή άμυνα στην επαναφορά η μπάλα έμεινε στα χέρια του Γκος και η κατοχή πέρασε στους “πράσινους”. Η μπάλα πέρασε στα χέρια του Γκριγκόνις που πήγε με τη σειρά του στις βολές, με 5.4 για το τέλος. Ο Λιθουανός πέτυχε και τις δύο για το 87-82 και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή ΚΑΙ της Ελλάδας.

Τα Δεκάλεπτα: 20-22, 48-39, 65-64, 87-82

Δειτε εδω τη στατιστική