Εθνική Ελλάδας μπάσκετ, Σπανούλης: «Υπάρχει μεγάλο κίνητρο, δεν θέλω να το δούμε σαν εκδίκηση»

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για τον σπουδαίο προημιτελικό της Εθνικής Ελλάδας με τη Γερμανία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Εθνική Ελλάδας μπάσκετ, Σπανούλης: «Υπάρχει μεγάλο κίνητρο, δεν θέλω να το δούμε σαν εκδίκηση»
INTIME SPORTS
5'

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την Γερμανία (6/8, 12:00, ΕΡΤ1) για τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για το κίνητρο που υπάρχει στην Εθνική Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε πως κανείς δεν σκέφτεται τον αποκλεισμό στο EuroBasket 2022.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Αυτό που θέλαμε, να αντιδράσουμε με την Αυστραλία και να παίξουμε ακόμα καλύτερα από τα δύο πρώτα ματς, το καταφέραμε. Είμαστε στις 8 καλύτερες ομάδες, πάιζουμε με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, τη Γερμανία. Υπάρχει ανυπομονησία. Όλα τα παιδιά έχουν τρομερή θέληση και συγκέντρωση. Είναι πανέτοιμοι να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν σε αυτόν τον σπουδαίο αγώνα. Εμείς θα τον αντιμετωπίσουμε σαν κάθε άλλο αγώνα. Είμαστε πολύ έτοιμοι, γιατί ήμασταν σε έναν όμιλο που αντιμετωπίσαμε μόνο σπουδαίες ομάδες, που είναι πάντα στα μετάλλια. Το ίδιο είναι και η Γερμανία, μία σπουδαία ομάδα, οπότε λίγο ή πολύ θα συναντήσουμε το ίδιο.

Πρέπει να κρατήσουμε τα καλά, μέσα από όλο αυτό το τουρνουά και να διορθώσουμε κάποια άλλα πράγματα. Η τελευταία προπόνηση πήγε πολύ καλά και το σημαντικό είναι να είμαστε πιστοί στο πλάνο μας. Να το διασκεδάσουμε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει λόγος για άγχος. Μόνο κίνητρο και ενθουσιασμός για αυτή την καινούργια πρόκληση που μας παρουσιάζεται.

Η Γερμανία έχει μεγάλο βάθος σε όλες τις θέσεις. Έχει δύο παίκτες, τον Σρούντερ και Φραντς Βάγκνερ, που είναι βασικοί πυλώνες στην επίθεσή της. Όπως βλέπουμε μονοπωλούν τις επιθέσεις, ιδίως ο Σρούντερ, και είναι οι πρώτοι της σκόρερ. Όμως και οι άλλοι παίκτες είναι καλοί. Έχουν χημεία, όπως και εμείς έχουμε πολύ καλή ομάδα και χημεία. Πιστεύω ότι θα παίξουμε όπως πρέπει.

Αν μπορούμε να ακολουθήσουμε το δικό τους τέμπο; Αφού μπορέσαμε να ακολουθήσουμε το τέμπο του Καναδά, θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και το δικό τους. Όπως και με την Ισπανία και την Αυστραλία. Παίξαμε με σπουδαίες ομάδες. Το θέμα δεν είναι να ακολουθήσουμε το τέμπο τους ή να έχουμε αυτό το σκεπτικό. Ας προσπαθήσουν οι Γερμανοί να ακολουθήσουν το δικό μας τέμπο και το δικό μας physicality.

Το πιο σημαντικό και αυτό που λέγαμε από την αρχή της προετοιμασίας, είναι ότι βάλαμε ξανά τη νοοτροπία και την κουλτούρα στα παιδιά, τη χαρά της Εθνικής ομάδας. Πιστεύω ότι όλοι το διασκεδάζουν που βρίσκονται εδώ, το ευχαριστιούνται. Αυτές είναι αναμνήσεις που θα τις έχουν μια ζωή. Πάνω από όλα είναι μία σπουδαία παρέα. Εγώ τους βλέπω και τους καταλαβαίνω. Και στις ήττες που κάναμε, είδα πόσο πολύ το ήθελαν.

Προσπάθησαν να το βρουν μεταξύ τους. Αλλά και στις νίκες είναι ταπεινοί. Πλέον, έχει ανοίξει η όρεξή τους για τα καλά. Καταλαβαίνουν ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση, γιατί οι Ολυμπιακοί είναι οι μεγαλύτεροι αγώνες που μπορούν να συμμετέχουν. Δεν θέλω να δουν το παιχνίδι σαν εκδίκηση (σσ. για το EuroBasket 2022).

Δεν υπάρχει η λέξη εκδίκηση στο λεξιλόγιό μας. Εμείς πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας, να είμαστε σοβαροί για 40 λεπτά, να ακολουθήσουμε το πλάνο μας και να πάμε να πάρουμε το παιχνίδι.

Για να πω κάποια πράγματα. Μετά το ματς με την Αυστραλία δεν ήμουν σε ένταση. Είπα την πραγματικότητα. Προσπάθησα με τις λέξεις μου και με τις σκέψεις μου να περάσω κάποια πράγματα που ο κόσμος μπορεί να μην ξέρει. Αλλά τα παιδιά πονάνε πραγματικά. Κανείς δεν θέλει να χάσει. Όλοι θέλουν να κερδίσουν και να πετύχουν. Για ακόμα μία φορά, δεν μιλάμε για έναν σύλλογο, αλλά για την Εθνική. Για ακόμα μία φορά, όλοι οι αθλητές που είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ήδη πετυχημένοι.

Από εκεί και πέρα αν το δούμε ότι παίζουμε έναν μεγάλο αγώνα, ότι παίζουμε τη ζωή μας, τότε δεν πρόκειται να έχουμε τύχη. Εμείς πρέπει να συγκεντρωθούμε. Να πάμε φάση, φάση, κατοχή, κατοχή και να παίξουμε ένα καλό παιχνίδι και στο τέλος να δούμε τι έχουμε κάνει.

Πολλές φορές, αν αφήσεις τα συναισθήματα να σε συνεπάρουν, θα σταματήσει να λειτουργεί το μυαλό, κάτι που είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο στο μπάσκετ που παίζουμε. Οπότε εμείς θέλουμε να έχουμε κίνητρο, δίψα, τεράστια θέληση, αλλά πρέπει να έχουμε μυαλό και συγκέντρωση, για να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και ένα τεράστιο κίνητρο για εμάς, το γεγονός ότι δεν έχουμε παίξει ποτέ σε ημιτελικά Ολυμπιακών Αγώνων. Το κίνητρο είναι αυτό που σε οδηγεί συνέχεια και σε κάνει να ξεπερνάς τα όριά σου.

Πρώτη χρονιά, σε αυτή την καινούργια προσπάθεια που κάνουμε, καταφέραμε να πιάσουμε το ταβάνι της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και όταν πέρναμε μετάλλια και όταν είχαμε εκπληκτικές ομάδες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μέγιστο που είχαμε κάνει ήταν να πάμε στον προημιτελικό. Και βλέπουμε ότι αυτή η ομάδα, στην πρώτη της χρονιά, κατάφερε να φτάσει στα Προημιτελικά και όχι με το παλιό σύστημα, αλλά με το καινούργιο, που ξέρουμε πολύ καλά τι ομάδες είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά έχουν πιστέψει στις δυνατότητες αυτή της ομάδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κανένα 'αν, ίσως, μήπως' πλέον σε αυτή την ομάδα. Υπάρχει τρομερή αυτοπεποίθηση, τεράστιο κίνητρο και τεράστια δίψα για καινούργιες προκλήσεις».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή