Παναθηναϊκός AKTOR: Βερολίνο σημαίνει νίκη για τους πρωταθλητές Ευρώπης!

Πρεμιέρα με νίκη για τον Παναθηναϊκό AKTOR στην Euroleague, επικράτησε 87-77 στην έδρα της Άλμπα που θύμισε ΟΑΚΑ - Δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα οι "πράσινοι"! 
INTIME SPORTS
7'

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τη φετινή Euroleague ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πέρασε σχετικά εύκολα από το Βερολίνο, επικρατώντας της Άλμπα με 87-77. Οι "πράσινοι", που δεν είχαν στη διάθεσή τους τον Ιωάννη Παπαπέτρου, είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι τους (απόλυτα φυσιολογικό για την εποχή) αλλά η πολυφωνία και οι πολλές προσωπικότητες του "τριφυλλιού" έδωσαν στους πρώταθλητές Ευρώπης τη πολύ σημαντική νίκη.

Πρώτος σκόρερ για τους "πράσινους" ήταν ο Κέντρικ Ναν που είχε 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Ματίας Λεσόρ πρόσθεσε 14 και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είχε 11 πόντους. Από 10 σημείωσαν Σλούκας και Γκραντ με τον πρώτο να έχει και 5 ασίστ.

Από πλευράς Άλμπα 13 πόντους είχε ο ΜακΝτάουελ Ουάιτ και 12 ο Χέρμανσον που ήταν ο κορυφαίος για τους ηττημένους.

Εξαιρετικό το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με τους “πράσινους” να προσπαθούν να παίξουν καλή άμυνα και να περάσουν την μπάλα στο “ζωγραφιστό”. Και τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο. Στο πρώτο μισό του δεκαλέπτου ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ο παίκτης που “οδήγησε” την ομάδα του στο 5-11, ενώ εν συνεχεία την σκυτάλη πήρε ο Ματίας Λεσόρ που δύο λεπτά αργότερα είχε κάνει το 7-19, τελειώνοντας τη μία φάση μετά την άλλη μέσα στη ρακέτα της Άλμπα. Ο Γκριγκόνις έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα έξω από τα 6.75, 11-22, με τον Ομέρ Γιούρτσεβεν να περνάει και αυτός στο παρκέ, να γίνεται… αποδέκτης της δημιουργίας των γκαρντ των πρωταθλητών Ευρώπης και να “υπογράφει” το 17-26 του πρώτου δεκαλέπτου.

Πεντάδα με την οποία δεν περνούσε τίποτα

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Εργκίν Αταμάν έριξε στο παρκέ πεντάδα που αμυντικά… προκαλούσε τρόμο. Σλούκας, Γκραντ, Οσμάν, Χουάντσο και Γιούρτσεβεν, με τον πρώτο και τον τελευταίο να κλέβουν την παράσταση. Ο Τούρκος σέντερ τελείωνε για πλάκα τις φάσεις που του έφτιαχνε ο Έλληνας playmaker, ενώ την ίδια στιγμή ο Χουάντσο με τρίποντο έκανε το 25-35. Η άμυνα του “τριφυλλιού” είχε αρχίσει να χαλαρώνει και ο Μπιν με τρίποντο έκανε το 32-37, λίγο μετά το 15ο λεπτό, με τον Τούρκο τεχνικό να καλεί άμεσα σε τάιμ άουτ. Γκριγκόνις, Λεσόρ και Μπράουν πέρασαν στο παρκέ, ο Οσμάν πήγε στο “4” και με δικό του τρίποντο έκανε το 32-40, δίνοντας και πάλι αέρα 8 πόντων στην ομάδα του. Για ένα μικρό διάστημα ο Αταμάν αποφάσισε να παίξει με… δίδυμους πύργους, Γιούρτσεβεν και Λεσόρ, με τον Ναν να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων για το 34-45 και το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 36-45 για τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Άστοχος και… βραχυκυκλωμένος

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε όπως και στο πρώτο προσπαθώντας να “χτίσει” μια διαφορά ασφαλείας. Η μπάλα συνέχιζε να περνάει στο “ζωγραφιστό” με τον Λεσόρ να “γράφει” το 38-49, αλλά οι “πράσινοι” άρχιζαν να παρουσιάζονται νωθροί στην άμυνα τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ολίντι να μειώσει σε 40-49, ο Κουμάντζε σε 44-51 και λίγο αργότερα ο σέντερ της Άλμπα με εντυπωσιακό κάρφωμα έκανε το 47-51, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Εκεί όμως “μίλησε” η κλάση των “πράσινων”. Το μυαλό και η δημιουργία του Μπράουν, τα τρεξίματα του Οσμάν και η εκτελεστική δεινότητα του Ναν ο οποίος έκανε το 47-56, μετά από ένα λεπτό από τη στιγμή που οι γηπεδούχοι έριξαν τη διαφορά στους 4 πόντους.

Ο Χέρμανσον κρατούσε την Άλμπα “ζωντανή”

Η Άλμπα όμως ήταν και πάλι εκεί, με τον Χέρμανσον να σκοράρει για τρεις πόντους, να φτάνει τους 10 προσωπικούς (όλους στο τρίτο δεκάλεπτο) και οι Γερμανοί έριξαν τη διαφορά και πάλι στους 4, 52-56. Ο Σπανιόλο με ένα… μαγικό μείωσε ακόμα περισσότερο, 54-56, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε άμεσα με γκολ-φάουλ και έκανε το 54-59, 1:23 πριν το τέλος της περιόδου. Ακολούθησε μαγική ασίστ του Μπράουν στον Χουάντσο και αυτός με σουτ τριών πόντων (1/9 στην τρίτη περίοδο) έκανε το 54-62, αλλά ο ΜακΝτάουελ Ουάιτ με… τυφλό τρίποντο έκανε το 57-62 που ήταν το σκορ δεκαλέπτου.

Έφτασε στο +14 και αντί να το τελειώσει το έκανε ντέρμπι

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος. Με περισσότερη ενέργεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου οι “πράσινοι” “έτρεξαν” σερί 9-0 σε σχεδόν τρία λεπτά αγώνα και προηγήθηκαν με 14 πόντους, 57-71 με τρίποντο του Τζέριαν Γκραντ. Ο Κέντρικ Ναν είχε συνδεθεί για τα καλά με το αντίπαλο καλάθι, η κυκλοφορία της μπάλας ήταν εξαιρετική, η κίνηση χωρίς αυτήν ακόμα καλύτερη και πλέον η πλάστιγγα είχε γείρει στην πλευρά του “τριφυλλιού” για τα καλά. Και όμως οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι να “πουλήσουν” ακριβά το τομάρι τους και με σερί 8-0 άλλαξαν και πάλι το σκηνικό. Δύο τρίποντα από τους Ουίλιαμς και Μάτισεκ και ένα καλάθι στον αιφνιδιασμό από τον Μπιν έφεραν τη διαφορά και πάλι στους 5 πόντους, 68-73, με τον Εργκίν Αταμάν να καλεί τάιμ άουτ, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.

Χουάντσο και Σλούκας έβαλαν την υπογραφή τους

Τρίποντα εσείς; Τρίποντα κι εμείς είπαν στον Παναθηναϊκό και με δύο “βόμβες” από Χουάντσο και Σλούκα αποκατέστησαν την τάξη για τους “πράσινους” διαμορφώνοντας το 68-79 και σειρά του Γκοζάλες για τάιμ άουτ. Η ματσάρα συνεχιζόταν με τον Ουίλιαμς να πετυχαίνει ένα ακόμα τρίποντο και να κάνει το 73-79 και τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα ακόμα λάθος στην επίθεση του, 2:30 πριν τη λήξη του αγώνα που από το πουθενά είχε αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον. Ο Ναν έδωσε τρεις… φθηνές βολές στον Ολίντι με τον παίκτη της Άλμπα να μειώνει ακόμα περισσότερο, σε 75-79, με 2/3 ελεύθερες βολές. Εκεί όμως το πήρε πάνω του ο… συνήθης ύποπτος, Κώστας Σλούκας. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού με σουτ τριών πόντων έκανε το 75-82 και αμέσως μετά μια ακόμα καλή άμυνα του “τριφυλλιού” έφερε τους “πράσινους” μια ανάσα από την νίκη. Πολύ καλή κυκλοφορία από τον Παναθηναϊκό, τρίποντο από τον Γκραντ με το οποίο οι “πράσινοι” “σφράγισαν” την πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση.

Τα Δεκάλεπτα: 17-26, 36-45, 57-62, 77-87

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Ισραελ Γκονζάλες): Σπανιόλο 8, Βέτσελ 6, ΜακΝτάουελ-Γουάιτ 13 (3), Μάτισεκ 6 (1), Χέρμανσον 12 (1), Ολιντέ 6, Κουμάντζε 8, Ραπικέ 2, Μπιν 5 (1), Γουίλιαμς 11 (3).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Μπράουν 5, Σλούκας 10 (2), Όσμαν 5 (1), Γκραντ 10 (2), Ναν 16 (1), Λεσόρ 14, Γκριγκόνις 3 (1), Ερνανγκόμεθ 11 (3), Μήτογλου 5 (1), Γιούρτσεβεν 8.