ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το παιδί από τα Σεπόλια που κατέκτησε τον κόσμο
Στα 25 του έχει καταφέρει να ζήσει όσα άλλοι δεν θα είχαν σε δυο και τρεις ζωές. Από την απόλυτη φτώχεια στον πλούτο, από την αφάνεια στην δόξα. Από το δυάρι στα Σεπόλια στην έπαυλη στο Μιλγουόκι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι μόνο ο MVP της σεζόν 2018-2019 στο ΝΒΑ αλλά ο MVP της ζωής.
«Πριν από δύο χρόνια είχα ένα στόχο, να γίνω ο κορυφαίος του πρωταθλήματος. Ευχαριστώ τον πατέρα μου, αν και προφανώς δεν μπορεί να είναι εδώ μαζί μου. Πάντοτε, όταν περνάω στο παρκέ, θυμάμαι τον πατέρα μου, που μου έλεγε να παίζω και πιο σκληρά, ακόμη κι όταν πονούσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ, είστε τα πρότυπά μου, σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για μένα» είπε με τρεμάμενη φωνή και ξεσπώντας σε λυγμούς ενώ έπαιρνα στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο.
Ένα τρόπαιο που τον πέρασε στο Πάνθεον του ΝΒΑ, καθώς έγινε μόλις ο 4ος μη Αμερικανός που το κατακτά. Είχαν προηγηθεί οι Χακίμ Ολάζουον, Στιβ Νας (δυο φορές και μάλιστα συνεχόμενες) αλλά και ο Ντιρκ Νοβίτσκι.
Μαζί του πάντα η Ελλάδα. Σε κάθε του βήμα. Βλέπετε, στην φόδρα του σακακιού του ήταν ραμμένος ο Παρθενώνας. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως σε κάθε σακάκι του ο 25χρονος superstar έχει στη φόδρα ραμμένο κάτι από Ελλάδα για να «την κουβαλάω μαζί μου», όπως αναφέρει σε κάθε ευκαιρία.
«Ήμουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν. Ευχαριστώ το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί και μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα» είπε ο Γιάννης καταχειροκροτούμενος, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις για το μέλλον.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή για μένα, στόχος μου είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου, πάντα να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος».
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Ελλάδα
Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να περάσεις από δυσκολίες. Πρέπει να μάθεις να σκαρφαλώνεις και ο Greek Freak το έμαθε με τον σκληρό τρόπο. Δεν είχε την πολυτέλεια να αγοράσει αθλητικά παπούτσια, να κάνει προπονήσεις σε κλειστά γήπεδα.
Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εκπομπή του CBS «60 minutes» ο Γιάννης μίλησε για τα όσα πέρασε, καθώς και πώς από μία φτωχή γειτονιά στα Σεπόλια στο βρέθηκε στο ΝΒΑ.
Ο Γιάννης ήταν μέλος μια πολύ φτωχής οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία που ζούσε σε ένα διαμέρισμα στα Σεπόλια. Πολλές φορές η έλλειψη χρημάτων δεν επέτρεπε στους γονείς της οικογένειας ακόμη και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους. Το ρεύμα και το νερό στο σπίτι ήταν πολυτέλεια, ενώ οι ενοχλήσεις από τη σπιτονοικοκυρά λόγω των πολλών ενοικίων που χρωστούσαν, καθημερινό φαινόμενο.
Για να καταφέρουν μάλιστα να επιβιώσουν, έκαναν δουλειές του ποδαριού. «Δεν υπήρχε πάντα φαγητό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συνέντευξη για να εμφανιστεί ο Γιάννης να πει πως «ήταν δύσκολα. Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς».
Ο Γιάννης πουλούσε γυαλιά ηλίου και CD για να ζήσει και έβγαζε 25-30 ευρώ τη μέρα, με τον σταρ των Bucks να μην διστάζει να πει ότι ήταν ο καλύτερος πωλητής, επειδή – όπως και τώρα – ήταν επίμονος: «Πουλούσα γυαλιά, ρολόγια, CD και DVD. Ήμουν ο καλύτερος πωλητής. Το μυστικό μου ήταν ότι δεν τα παρατούσα. Θα συνέχιζαν να κάνω ερωτήσεις μέχρι να πουλήσω, ενώ ήμουν και χαριτωμένος επειδή ήμουν νεαρός».
Το όνειρο του NBA
Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουνίου του 2013. Το παιδί από τα Σεπόλια άκουσε το όνομά του 15ο από τους Μιλγουόκι Μπακς στα Draft του ΝΒΑ. Μιας ομάδας που δεν είχε αρκετά χρόνια να σκεφτεί έστω και την είσοδο στα play offs.
Φυσικά και είναι μέχρι και σήμερα η υψηλότερη θέση που έχει φτάσει ποτέ Έλληνας σε draft. Μάλιστα, όταν ανέβηκε στο πόντιουμ για να χαιρετήσει τον κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ήταν αγκαλιασμένος με την ελληνική σημαία.
Η ερώτηση που έχει κάνει κάθε Έλληνας φίλαθλος είναι φυσικά γιατί οι μεγάλες ελληνικές ομάδες δεν πήραν από τον Φιλαθλητικό ένα ατόφιο ταλέντο. Η απάντηση είναι χαμένη κάπου στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, καθώς το διαβατήριο του Greek Freak ως Έλληνας υπήκοος, βγήκε αφότου η Νιγηρία προσπάθησε να τον πάρει στην Εθνική ομάδα της!
Τον παρακολουθούσαν μάλιστα και ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Εφές Πίλσεν, η Μπαρτσελόνα και η Σαραγόσα. Η τελευταία μάλιστα συμφώνησε μαζί του προ μηνών και ο Γιάννης θα έπαιζε στην Ισπανία για τα επόμενα χρόνια εάν δεν προέκυπτε η πρόταση των ΗΠΑ.
Για την ιστορία, ο Γιάννης από την Α2 βρέθηκε στο ΝΒΑ και στην κορυφή του ως ο πολυτιμότερος. Κάτι που είχε πετύχει και ο θρυλικός Ντιρκ Νοβίτσκι.
Η πρώτη χρονιά και η συμμετοχή στο All Star Game
Το καλωσόρισμα στο ΝΒΑ δεν ήταν και το καλύτερο για τον Γιάννη. Ένα παιδί 18 ετών άλλωστε, από τα παρκέ της Α2 στις γιγάντιαιες αρένες με αντιπάλους πολλών... ετών φωτός μπροστά, ήταν σίγουρο πως θα είχε πρόβλημα.
Άγουρος όσο ένας 18χρονος που νιώθει ότι ταξίδεψε ξαφνικά στο φεγγάρι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέρασε την πρώτη του χρονιά δείχνοντας σημάδια από το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Ασχημάτιστος ακόμη, αλλά με απεριόριστες δυνατότητες. Το παρατσούκλι δεν άργησε να βγει: «The Greek Freak».
Ακολούθησαν μοναδικές στιγμές που θα έχει να θυμάται όχι μόνο ο Γιάννης αλλά όλη η υφήλιος. Τα ρεκόρ άρχισαν να καταρρίπτονται από τα πρώτα του κιόλας παιχνίδια, με μυθικές εμφανίσεις απέναντι σε μεγαθήρια του παγκόσμιου μπάσκετ. Αντάλλαγμα; Η αναγνώριση που άρχισε να λαμβάνει σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Η συμμετοχή του στο πρώτο All Star Game ήρθε τέσσερα χρόνια μετά. Στην rookie εμφάνιση του στη γιορτή των κορυφαίων, ο σουπερσταρ των Μπακς έπαιζε όπως έκανε πάντα, τελειώνοντας το ματς με 30 πόντους και μόλις τρία χαμένα σουτ, αναγκάζοντας όλους τους συμπαίκτες του να μιλούν για αυτόν.
Και μόνο η παρουσία του ανάμεσα στους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου, έφτανε για να κάνει τους πάντες υπερήφανους!
Ο θάνατος που τον «σημάδεψε»
Όσοι έζησαν από κοντά τον Γιάννη και την οικογένεια Αντετοκούνμπο, ξέρουν το μοναδικό τους δέσιμο. Επίσης, όσοι ξέρουν τον Γιάννη, ξέρουν πως το γεγονός που τον ατσάλωσε, δεν ήταν άλλο από τον αδόκητο και ξαφνικό θάνατου του πατέρα του, Τσαρλς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών.
Εναν χρόνο μετά, ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς αποφάσισε να γράψει μερικές συγκινητικές λέξεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram για τον άνθρωπο που είχε ως πρότυπο.
«Έχει περάσει ένας χρόνος μπαμπά, τόσα πολλά πράγματα έχουν συμβεί από την ημέρα που έφυγες για ένα καλύτερο μέρος και ξέρω ότι μας παρακολουθούσες με χαμόγελο, ακριβώς όπως αυτό στην φωτογραφία. Σε σκέφτομαι κάθε μέρα και μου λείπεις πολύ, αλλά η 29η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να είναι μια θλιβερή μέρα στο ημερολόγιό μου αλλά μια μέρα που θα σκέφτομαι πόσο σπουδαίος πατέρας και πρότυπο υπήρξες για εμένα και τα αδέρφια μου. Σε αγαπώ πολύ, ο γιος σου» έγραψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο λάτρευε τον αθλητισμό και παρά την φτώχεια και την ανέχεια, πέρασε στους γιους του την αγάπη για τα σπορ. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιζε μαζί τους στο ανοιχτό γήπεδο στα Σεπόλια.
«Τους πήγαινα στο πάρκο και τους μάθαινα, αφού ως πρώην ποδοσφαιριστής, είχα πολλά κόλπα και δεξιότητες να τους διδάξω! Ήξερα πως σίγουρα τα παιδιά θα στραφούν στον αθλητισμό. Προσωπικά, έπαιξα ποδόσφαιρο γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Μπορεί να ήμουν καλύτερος στο μπάσκετ. Ήμουν πραγματικά καλός στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ» είχε πει στην συνέντευξη του.
Λίγο πριν το βραβείο του ΜVP
Οι ειδικοί του ΝΒΑ περίμεναν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το All Star Game, ώστε να δουν αν ο ο Γιάννης ή ο Τζέιμς Χάρντεν θα πάρουν το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε μια εκ των δυο ομάδων. Μια διάκριση που... μυρίζει MVP.
Ο Γιάννης έγραψε για ακόμη μια φορά ιστορία, καθώς ήταν ο ένας από τους δύο αρχηγούς στο φετινό All Star Game του NBA. O «Greek Freak» σάρωσε στην ψηφοφορία της Ανατολής για τη φετινή γιορτή του ΝΒΑ, συγκεντρώνοντας 4.375.747 ψήφους.
Και μπορεί η Team Giannis να έχασε, ωστόσο ο Greek Freak έδειξε πως όχι μόνο είναι μέλος της ελίτ, αλλά είναι πλέον ο νέος της ηγέτης.
Ο Γιάννης έλαμψε, όχι μόνο επειδή αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 38 πόντους, αλλά και γιατί χάρισε στους φιλάθλους τη φάση του αγώνα. Ο Έλληνας φόργουορντ «απογειώθηκε» μετά από πάσα του Στεφ Κάρι και κάρφωσε με δύναμη τη μπάλα στο καλάθι της Team LeBron.
Και τώρα τι;
Ο MVP βρίσκεται στην Ελλάδα για να απολαύσει τον ήλιο που τόσο πολύ του λείπει, να συμμετάσχει στο τουρνουά AntetokounBros με τα αδέρφια του και να ξεκινήσει... προπονήσεις με την Εθνική Ελλάδας!
«Θέλω να παίξω, είμαι μπασκετμπολίστας. Θέλω να είμαι εκεί να βοηθήσω την χώρα μου να πετύχει κάτι καλό. Έχω ήδη μιλήσει με κάποιους συμπαίκτες για την προοπτική της συμμετοχής και είμαστε όλοι ενθουσιασμένος και ανυπομονούμε», ανέφερε ο Γιάννης στην συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για την παρουσίαση του νέου του παπουτσιού.
Μια δήλωση που γεννά ελπίδες για την «γαλανόλευκη» καθώς με τον MVP μπροστάρη, το όνειρο για ένα μετάλλιο είναι κάτι παραπάνω από απτό.
Εξάλλου, το παιδί από τα Σεπόλια μας έμαθε να κυνηγάμε τα όνειρά μας...