Τζέικ ΛαΜότα: Το «Οργισμένο Είδωλο» που... αποθέωσε ο Ντε Νίρο (photos+videos)
Τζέικ ΛαΜότα: Ο θρυλικός πυγμάχος του 1950 άφησε εποχή στο άθλημα, με τη ζωή του να αποτελεί έμπνευση για την ταινία «Οργισμένο Είδωλο» του Μάρτιν Σκορσέζε, η οποία χάρισε στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο το Όσκαρ.
Ο ΛαΜότα ήταν μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του επαγγελματικού μποξ, ο οποίος έζησε μια θυελλώδη και επεισοδιακή ζωή. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει κι ο Σκορσέζε που έκανε τη ζωή του ταινία: «Ο ΛαΜότα ζούσε σαν να πίστευε ότι η ίδια του η ζωή είναι ταινία».
Τον φώναζαν «Ταύρο του Μπρονξ» κι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, καθώς αν και δεν είχε ιδιαίτερα δυνατή γροθιά ήταν πολύ σκληρός και συνήθως έδερνε άσχημα τους αντιπάλους του. Έτσι σκληρός, βέβαια, ήταν κι εκτός ρινγκ...
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατάφερε να τον υποδυθεί εξαιρετικά στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Οργισμένο Είδωλο», κάνοντας την ιστορία του γνωστή στο ευρύ κοινό. Ως... αντάλλαγμα κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει για τον Σκορσέζε. Η ταινία ήταν υποψήφια για οκτώ Όσκαρ, αλλά το «καλύτερης σκηνοθεσίας» πήγε στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ για το δράμα Ordinary People, σε μια απόφαση που... χωράει αρκετή κουβέντα.
Ο ΛαΜότα πέθανε σε ηλικία 96 ετών από πνευμονία στο γηροκομείο, όπου έμενε, τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά αν ρωτούσε κάποιος όσους τον γνώριζαν καλά θα του έλεγαν ότι είχε «πεθάνει» αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ενδεχομένως, σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.
Έπαιζε... μπουνιές από παιδί, μαχόταν για τη ζωή του
Ο Τζακόμπε ή απλά Τζακ είχε γεννηθεί στις 10 Ιουλίου 1922 στη Νέα Υόρκη κι όπως προδίδει και το ονοματεπώνυμο του είχε καταγωγή από την Ιταλία. Από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβε ότι στη ζωή του θα φάει αλλά και θα ρίξει ξύλο με το τσουβάλι! Ο πατέρας του τον ανάγκαζε να παλεύει με άλλα παιδιά για να διασκεδάζουν και να τζογάρουν οι ενήλικες της γειτονιάς. Με αυτό τον τρόπο η οικογένεια πλήρωνε το ενοίκιο του σπιτιού, όπου διέμενε. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απορρίφθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο αφτί κι είχε επηρεαστεί η ακοή του κι έτσι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1941 σε ηλικία 19 ετών.
Ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές πυγμαχίας των ΗΠΑ, ο Ρέι Άρσελ είχε πει για τον ΛαΜότα ότι: «όταν ήταν στο ρινγκ, έμοιαζε σαν να ήταν σε ένα κλουβί και μαχόταν για τη ζωή του». Αυτή ήταν κι η πραγματικότητα. O «Ταύρος του Μπρονξ» έγινε διάσημος για το γερό πιγούνι του, καθώς μπορούσε να αντέξει πολλές γροθιές, μέχρι να εξαντληθεί ο αντίπαλος του και στη συνέχεια να εξαπολύσει μια... κόλαση! Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές οι αντίπαλοι του χρειάστηκαν φορείο για να αποχωρήσουν από το ρινγκ. Εκείνος ποτέ! Ο ΛαΜότα έδωσε 106 αγώνες και βγήκε νοκ άουτ μόλις μια φορά. Κέρδισε 83 αγώνες, εξ των οποίων τους 30 με νοκ άουτ κι έχασε 19 μαζί με 1-2 που παραδέχθηκε ότι είχε στήσει. Στέφθηκε World Middleweight Champion τον Ιούνιο του 1949, όταν νίκησε τον Γάλλο πρωταθλητή, Μαρσέλ Σερντάν.
Οι απειλές από τη Μαφία κι οι επικές μάχες με τον Σούγκαρ Ρέι
Από τη ζωή του ΛαΜότα δεν έλειψαν ούτε τα «μπλεξίματα» με τη Μαφία, η οποία τον ανάγκασε να στήσει 1-2 αγώνες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Το πιο γνωστό ματς, όπου έκατσε κι έχασε ήταν αυτό κόντρα στον Μπίλι Φοξ στις 14 Νοεμβρίου 1947. «Έχασα επίτηδες έναν αγώνα με τον Μπίλι Φοξ, επειδή δεσμεύθηκαν ότι το τίμημα της νίκης μου θα ήταν μία σφαίρα» είχε πει ο ίδιος, ο οποίος στην αυτοβιογραφία του είχε αναφέρει επίσης για το περιστατικό: «Στον πρώτο γύρο του έριξα ένα-δυο χτυπήματα στο κεφάλι και τον είδα να έχει θολό βλέμμα. Θεέ μου, θα «πέσει κάτω;» σκέφτηκα. Πανικοβλήθηκα λίγο. Υποτίθεται ότι θα έχανα από αυτόν τον τύπο κι έμοιαζε σαν να προσπαθούσα να τον κρατήσω στα πόδια. Στον τέταρτο γύρο, αν υπήρχε κάποιος στο Garden που δεν ήξερε τι γινόταν, τότε θα έπρεπε να ήταν απίστευτα μεθυσμένος».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κόσμος του μποξ δεν τον θυμάται γι' αυτά τα περιστατικά ή τουλάχιστον όχι μόνο γι' αυτά. Τον θυμάται κυρίως για τους απίστευτους αγώνες που έδωσε με τον Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, τον οποίο αντιμετώπισε συνολικά έξι φορές! Έχασε τις πέντε, αλλά εκείνη η μοναδική φορά (στις 5 Φεβρουαρίου 1943 στο Ντιτρόιτ) που κέρδισε, ήταν ιστορική καθώς ανάγκασε τον Ρόμπινσον στην πρώτη ήττα της καριέρας του. «Είναι ο πιο σκληρός τύπος που αντιμετώπισα ποτέ. Δεν ήξερα κανέναν που να είναι τόσο επιθετικός και ωμός στο παιχνίδι του» είχε πει ο Σούγκαρ Ρέι, ενώ ο ΛαΜότα είχε τονίσει αστειευόμενος ότι: «Τον είχα αντιμετωπίσει τόσες πολλές φορές που είναι θαύμα ότι δεν έπαθα διαβήτη».
Η αντιπαλότητα τους ολοκληρώθηκε με τη «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», στις 14 Φεβρουαρίου 1951, σε έναν αγώνα, όπου ο Ρόμπινσον είχε «διαλύσει» τον ΛαΜότα, αλλά εκείνος αρνιόταν να πέσει! Δεν το είχε κάνει ποτέ, δεν θα το έκανε ούτε σε αυτή την περίπτωση. Ο αγώνας ήταν 15 γύρων κι οι διαιτητές τον σταμάτησαν στον 13ο γύρο, βλέποντας «Ταύρο του Μπρονξ» στα σχοινιά.
Μια ταραχώδης ζωή γεμάτη υπερβολές
Με τις επικές μάχες κόντρα στον Σούγκαρ Ρέι, ο ΛαΜότα έγραψε εποχή, καθώς ήταν όλες στο... νήμα και του είχαν αποφέρει πολλά κέρδη, τα οποία έφτασαν σχεδόν το 1.000.000 δολάρια! Τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη, ωστόσο κατάφερε να χάσει όλη του την περιουσία, να μπει φυλακή, ακόμα και να γίνει παχύσαρκος, πριν αδυνατίσει ξανά. Μετά την απόσυρση του άνοιξε νυχτερινό κέντρο στο Μαϊάμι κι ασχολήθηκε ακόμα και με το stand up comedy.
Επίσης, έκανε εφτά γάμους, από τους οποίους απέκτησε έξι παιδιά, δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Το 1998 έχασε και τους δύο γιους του, τον Τζέικ Τζούνιορ σε ηλικία 51 ετών από καρκίνο και τον 49χρονο Τζο σε αεροπορικό δυστύχημα, έχει παραδεχθεί ότι χτυπούσε τις συζύγους του, ενώ λίγο έλειψε να ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου έναν άντρα κατά τη διάρκεια ληστείας. Με λίγα λόγια η ζωή του ήταν ταραχώδης και γεμάτη υπερβολές.
Έτσι γεννήθηκε το «Οργισμένο Είδωλο»
Όπως αναφέραμε ο ΛαΜότα σταμάτησε από την ενεργό δράσεις στις 10 Απριλίου 1954 και 26 χρόνια αργότερα ο θρύλος του αναβίωσε με το «Οργισμένο Είδωλο», μια από τις καλύτερες ταινίες που μας έχει προσφέρει το αμερικάνικο σινεμά. Κι όμως «μιλάμε» για μια ταινία που ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν ήθελε να σκηνοθετήσει, καθώς δεν του άρεσαν τα σπορ! «Να κάνω ταινία για έναν μποξέρ; Μποξέρ; Δεν μου αρέσει το μποξ. Ακόμη και όταν ήμουν παιδί, πάντα το θεωρούσα βαρετό και ανούσιο. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ και να το κατανοήσω. Εξάλλου, δεν μου αρέσουν γενικά τα σπορ» είχε πει, ωστόσο η επιμονή του Ντε Νίρο του άλλαξε γνώμη.
Ο – τότε – νεαρός ηθοποιός διάβαζε την αυτοβιογραφία του ΛαΜότα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Νονός: Μέρος ΙΙ» κι όπως αποδείχθηκε τον συνεπήρε ο χαρακτήρας του ήρωα. Ο Ντε Νίρο έπαθε... ψύχωση με τον ρόλο και πήρε σχεδόν 30 κιλά για να παίξει τον ξοφλημένο πρώην πυγμάχο και πρωταθλητή και τελικά παρουσίασε μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του. «Τελικά είδα ότι το μποξ μπορεί να είναι μια αλληγορία για τα όσα συμβαίνουν στη ζωή. Κάνεις ταινίες και βρίσκεσαι στο ρινγκ κάθε φορά», παραδέχθηκε ο Σκορσέζε, ο οποίος παρακολούθησε αρκετούς αγώνες πυγμαχίας για να μπει στο κλίμα και τελικά να δημιουργήσει ένα αριστούργημα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.