Ναόμι Οσάκα: Η τενίστρια που μας θύμισε ότι κι οι αθλητές είναι... θνητοί - Η μάχη με την κατάθλιψη

Ναόμι Οσάκα: Στα 23 της έχει κατακτήσει τέσσερα Grand Slam και βρίσκεται στο Νο2 του κόσμου, ωστόσο η απόσυρσή της από το Roland Garros έφερε στο φως της δημοσιότητας τη μάχη που δίνει με την κατάθλιψη.

Ναόμι Οσάκα
7'

Για όσους γνωρίζουν έστω τα βασικά για το παγκόσμιο τένις σίγουρα έχουν ακούσει τη Ναόμι Οσάκα. Η τενίστρια από την Ιαπωνία, άλλωστε, έχει βρεθεί και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο2 του κόσμου, έχοντας κατακτήσει στην καριέρα της από δύο φορές το Australian Open (2019, 2021) και το US Open (2018, 2020), ενώ τα συνολικά κέρδη της από χρηματικά έπαθλα πλησιάζουν τα 20.000.000 δολάρια. Κι όλα αυτά, ενώ είναι μόλις 23 ετών...

Επίσης, διακρίνεται σε ένα άθλημα που είσαι... μόνος σου και βλέπεις τον αντίπαλό σου κατάματα! Όσο κι αν μετράει η αθλητικότητα κι η ταχύτητα το τένις είναι κυρίως ένα άθλημα που σημαντικότερο ρόλο παίζει η πνευματική ετοιμότητα κι η ψυχική ισορροπία. Ως εκ τούτου, λοιπόν, το να λέει μια εκ των κορυφαίων αθλητριών ότι από το 2018 δίνει μάχη με την κατάθλιψη, αποτελεί σίγουρα μια είδηση που σοκάρει.

«Περνάω μεγάλες περιόδους κατάθλιψης»

Η Οσάκα πριν από την έναρξη του Roland Garros αποφάσισε να μην μιλήσει στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τα ματς, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα για την ψυχική υγεία των αθλητών. Αυτό έπραξε μετά το πρώτο της ματς, με αποτέλεσμα η διοργανώτρια αρχή να την τιμωρήσει με 15.000 δολάρια, ενώ υπήρξε η προειδοποίηση ότι κινδυνεύει όχι μόνο με αποβολή από το γαλλικό, αλλά κι από τα υπόλοιπα Grand Slam. Την επόμενη ημέρα, η Γιαπωνέζα με μια μακροσκελή ανακοίνωση ενημέρωσε για την απόφασή της να αποσυρθεί, αλλά κι ότι περνάει περιόδους κατάθλιψης.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στα social media...

«Δεν φανταζόμουν ούτε ήθελα αυτή την κατάσταση, όταν πόσταρα πριν από μερικές μέρες. Nομίζω πως το καλύτερο για το τουρνουά, τις υπόλοιπες παίκτριες και την υγεία μου, θα είναι να αποσυρθώ, ώστε όλοι να μπορέσουν να συγκεντρωθούν και πάλι στο τένις στο Παρίσι. Δεν ήθελα να δημιουργήσω αναστάτωση και δέχομαι ότι το timing δεν ήταν το ιδανικότερο, ώστε το μήνυμά μου να είναι ξεκάθαρο. Ακόμα πιο σημαντικό, δεν είχα καμία πρόθεση να καταχραστώ τον όρο της ψυχικής υγείας και να υποβαθμίσω το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως περνάω μεγάλες περιόδους κατάθλιψης από το US Open του 2018 και δυσκολεύομαι να το αντιμετωπίσω.

Όλοι όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως είμαι εσωστρεφής, φοράω τα ακουστικά κάθε φορά που βγαίνω στο court γιατί αυτό με βοηθάει να πνίξω το κοινωνικό άγχος. Παρόλο που οι δημοσιογράφοι του τένις ήταν πάντα ευγενικοί μαζί μου και θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη, δεν μου βγαίνει φυσικά να μιλάω και αγχώνομαι πολύ πριν μιλήσω στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Πάντα είμαι νευρική και στρεσαρισμένη και πάντα προσπαθώ να δώσω τις καλύτερες απαντήσεις που μπορώ.

Εδώ στο Παρίσι ένιωθα ήδη πολύ ευάλωτη, οπότε πίστευα ότι θα ήταν καλύτερο να μη δώσω συνεντεύξεις τύπου. Το ανακοίνωσα από πριν, επειδή θεωρώ πως μερικοί κανονισμοί είναι αναχρονιστικοί και ήθελα να το αναδείξω αυτό. Στο τουρνουά έγραψα μια επιστολή, στην οποία απολογήθηκα και ανέφερα πως θα ήθελα να τους μιλήσω μετά το τουρνουά, γιατί τα σλαμς είναι πολύ έντονα. Θα αποχωρήσω για λίγες μέρες από το court τώρα και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα επιστρέψω στο tour και στις συζητήσεις για το πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το τένις για τους παίκτες, τον τύπο και τους φιλάθλους».

Πρωτοφανής συμπαράσταση: «Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση»

Μετά την απόφαση της Οσάκα να «πετάξει» από πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, θρύλοι κι αθλητές του τένις, αλλά και διάσημοι από άλλους χώρους στάθηκαν στο πλευρό της. Γενικότερα, η νεαρή τενίστρια δέχεται μηνύματα αλληλεγγύης από παντού. «Συμπάσχω με την Ναόμι. Θα ήθελα να την πάρω αγκαλιά, γιατί ξέρω πώς είναι αυτό. Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση» ανέφερε η Σερένα Ουίλιαμς, ενώ η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η οποία είναι κάτοχος 18 τίτλων σε Grand Slam, έγραψε στο twitter: «Λυπάμαι τόσο για την Ναόμι Οσάκα. Πραγματικά ελπίζω να είναι καλά. Ως αθλητές, μας μαθαίνουν να φροντίζουμε το σώμα μας και ίσως η ψυχολογική και η συναισθηματική πλευρά παραμελείται. Καλή τύχη Ναόμι, σε στηρίζουμε όλοι». Μια άλλη θρυλική μορφή του τένις, η Μπίλι Τζιν Κινγκ, ανέφερε ότι: «Είναι απίστευτα γενναίο ότι η Ναόμι Οσάκα αποκάλυψε την αλήθεια της για τη μάχη της με την κατάθλιψη. Αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι να της δώσουμε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται».

Το δικό του μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και το Νο1 του κόσμου, Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό πρακτορείο APTN, ανέφερε: «Μπορώ να την κατανοήσω πολύ καλά. Βρέθηκα κι εγώ πολλές φορές στην λάθος πλευρά στην καριέρα μου με τα ΜΜΕ. Ξέρω τα συναισθήματα. Την στηρίζω. Ήταν πολύ γενναίο αυτό που έκανε. Λυπάμαι που θα πρέπει να περάσει τώρα δύσκολες στιγμές και θα υποφέρει ψυχικά. Δεν της μίλησα, αλλά φαίνεται ότι αγωνίζεται. Της εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να αναρρώσει. Είναι μια πολύ σημαντική τενίστρια. Χρειάζεται όμως τώρα χρόνο για να σκεφτεί και να δυναμώσει. Και το σέβομαι απόλυτα. Ελπίζω να επιστρέψει πιο δυνατή». Στο περσινό US Open, ο Σέρβος είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό επειδή, πάνω στον εκνευρισμό του, χτύπησε κατά λάθος μια επόπτρια με το μπαλάκι. Αποχώρησε με το αυτοκίνητο του δίχως να μιλήσει στους δημοσιογράφους, αλλά λίγο αργότερα απολογήθηκε μέσω μηνύματος στα social media.

Ένα ντροπαλό κορίτσι που εξελίχθηκε σε αθλητικό πρότυπο

Η νεαρή αθλήτρια είναι ένα ντροπαλό κορίτσι, το οποίο εξελίχθηκε σε αθλητικό πρότυπο, κάτι που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί ένα αντισυμβατικό άτομο, όπως η Οσάκα. Αυτή άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο για κάτι που δεν αφορά τις επιδόσεις της στα court.

Την περασμένη σεζόν είχε αποσυρθεί από τα ημιτελικά του Western & Southern Open, διαμαρτυρόμενη για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, κατά των Αφροαμερικανών. Επίσης, στο US Open φορούσε σε όλα τα παιχνίδια μαύρες μάσκες με τα ονόματα των θυμάτων. Είναι από τους αθλητές που τα λεγόμενά τους έχουν ειδικό βάρος, γι' αυτό και στην αρχή της καριέρας αποτελούσε τη... χαρά των δημοσιογράφων, καθώς δεν έδινε ποτέ κοινότυπες απαντήσεις. Το... τέρας της κατάθλιψης, όμως, την έκανε να κλειστεί ακόμα περισσότερο στον εαυτό της.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη σχέση των αθλητών με τα media, το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση της Οσάκα μας απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι ανεξάρτητα από τα χρήματα και τη φήμη που μπορεί να αποκτήσουν, οι αθλητές είναι... θνητοί, όπως όλοι μας. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας τους είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι ενδεχομένως να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Ναόμι Οσάκα
Η νεαρή αθλήτρια είναι ένα ντροπαλό κορίτσι, το οποίο εξελίχθηκε σε αθλητικό πρότυπο, κάτι που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί ένα αντισυμβατικό άτομο, όπως η Οσάκα.AP Images

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή