24h Le Mans: Ο αγώνας θρύλος, όπου άνθρωποι και μηχανές ξεπερνούν τα όρια! (videos+photos)

24h Le Mans: Οι 24 ώρες του Λε Μαν διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο (21-22/8) και το Newsbomb.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αγώνα θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
@24hoursoflemans

Στη Γαλλία θα χτυπάει η καρδιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού αυτό το διήμερο, καθώς θα διεξαχθεί ένας από τους πιο φημισμένους αγώνες στην ιστορία.

Ο λόγος φυσικά για το θρυλικό 24h Le Mans! Φέτος θα πραγματοποιηθεί ο 89ος αγώνας στην ιστορία, ενώ συμπληρώνονται 98 χρόνια από την πρώτη φορά που αγωνιστικά σπορ αμάξια έτρεξαν στο Circuit de la Sarthe, εκεί όπου πρέπει να ξεπεράσεις τα όρια για κερδίσεις!

Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα 24 ωρών του Λε Μαν δεν θα μπορούσε φυσικά να μην είναι οι υψηλές ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγωνιστικά φτάνουν τα 340 χλμ/ώρα, ωστόσο αυτό που τον κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι οι ιστορικές στροφές του. Από το σικέιν της Ντάνλοπ μέχρι τις συνεχόμενες γρήγορες στροφές Πόρσε, η πίστα μήκους 13.626 μέτρων μοιάζει με ένα «δώρο» του «Θεού της ταχύτητας» προς τον άνθρωπο. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι δρόμοι του Circuit de la Sarthe χρησιμοποιούνται τον υπόλοιπο χρόνο ως επαρχιακοί δρόμοι μέχρι και σήμερα.

«Γνωρίστε» τον αγώνα

Ο αγώνας του Λε Μαν είναι το σημαντικότερο κομμάτι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής (WEC) και φυσικά τραβάει τα βλέμματα όλο του πλανήτη. Συνήθως διεξάγεται τον Ιούνιο, αλλά όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα πράγματα ο κορονοϊός δεν τον έχει αφήσει ανεπηρέαστο. Το μεγάλο στοίχημα για τους διοργανωτές είναι το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση θα δώσουν το παρών φίλαθλοι.

Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής έχουν κι ομάδες που τρέχουν σε άλλα πρωταθλήματα αντοχής, αρκεί φυσικά να πληρούν όσα έχουν θέσει οι διοργανωτές. Η κάθε ομάδα έχει τρεις οδηγούς στη διάθεση της ανά αυτοκίνητο, οι οποίοι μοιράζονται τις 24 ώρες του αγώνα. Ο καθένας τους θα πρέπει να οδηγήσει τουλάχιστον 6 ώρες, ενώ κανένας δεν μπορεί να οδηγήσει πάνω από 14. Οι κανόνες είναι ιδιαίτερα αυστηροί κι η παραβίαση τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποκλεισμό!

Ο θρυλικός Τομ Κρίστενσεν μετράει εννιά νίκες ως οδηγός, έχοντας αποκτήσει το προσωνύμιο «mr. Le Mans»! Όσον αφορά στα αγωνιστικά η Porsche έχει τις περισσότερες πρωτιές, μετρώντας 19, ωστόσο τόσο η ίδια όσο κι η Audi αποφάσισαν να αποσυρθούν από το WEC (World Endurance Championship) το 2017. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Toyota να κυριαρχήσει την τελευταία τριετία, κάτι που θέλει να πράξει και φέτος, όπως έδειξε και στη διαδικασία της Hyperpole, σε έναν αρκετά διαφορετικό αγώνα που τον νικητή αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία.

Ομάδες και κατηγορίες

Στο 24h Le Mans υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αγωνιστικών αυτοκινήτων, με τη Hypercar να είναι η κορυφαία του θεσμού, από την οποία θα κριθεί η πρώτη θέση της γενικής κατάταξης. Αποτελείται από πρωτότυπα αγωνιστικά, με την WEC να έχει αναπτύξει ειδικό αλγόριθμο, ώστε να εξασφαλίσει ισοδύναμη απόδοση, κάτι που κάνει τον αγώνα ιδιαίτερα αμφίρροπο. Με δεδομένο, όμως, ότι η κατηγορία Hypercar βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της εξέλιξης της, κάνει την αξιοπιστία (όπως αναφέραμε και πιο πάνω) κυρίαρχο συστατικό για τη νίκη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2022 στη... μάχη θα μπει κι η Peugeot, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένονται κι άλλα σπουδαία ονόματα της αυτοκινητιστικής βιομηχανίας. Από την επιστροφή των Porsche και Audi ως την είσοδο των Ferrari και BMW. Φέτος, θα δούμε πέντε συμμετοχές...

Οι συμμετοχές στην κατηγορία Hypercar24h-lemans.com

Στην κατηγορία LMP2 λαμβάνουν μέρος 25 αγωνιστικά, με τα 24 να είναι της Oreca, ενώ ντεμπούτο θα κάνει η αμερικάνικη Risi Competizione, η οποία έχει πολυετή εμπειρία στις κατηγορίες GT. Η United Autosports με τη Jota Sport, ίσως, να είναι αυτές που ξεχωρίζουν ενώ το όνομα που τραβάει το μάτι είναι χωρίς αμφιβολία εκείνο του πρώην πιλότου της Formula 1, Κέβιν Μάγκνουσεν, ο οποίος θα τρέξει μαζί με τον πατέρα του Γιαν για την High-Class Racing. Αξίζει να σταθούμε και στη συμμετοχή του αγωνιστικού της Association SRT41, το οποίο θα οδηγήσουν άτομα με αναπηρία.

Οι συμμετοχές στην κατηγορία LMP224h-lemans.com

Η GTE-Pro κατηγορία είναι «φτωχή», όσον αφορά στις συμμετοχές, αλλά ιδιαίτερα «λαμπερή» όσον αφορά στα ονόματα! Porsche, Ferrari και Chevrolet υπόσχονται μια μεγάλη μάχη με τις εργοστασιακές συμμετοχές τους. Όσο για την GTE-Am είναι μια κατηγορία που εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και φέτος θα έχει 23 συμμετοχές με εκπροσώπους των Ferrari, Porsche και Aston Martin. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτή την κατηγορία οι ομάδες είναι ιδιωτικές κι ένας εκ των τριών οδηγών δεν είναι επαγγελματίας (συνήθως επιχειρηματίες με ταλέντο).

Οι συμμετοχές στην κατηγορία GTE-Pro24h-lemans.com
Οι συμμετοχές στην κατηγορία GTE-Am24h-lemans.com

Ιστορική πρωτιά για Κομπαγιάσι, κυρίαρχη η Toyota

Οι 24 ώρες του Λε Μαν αποτελούν μια γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ξεφεύγει από τα αγωνιστικά πλαίσια, έστω κι αν η πανδημία δεν επέτρεψε την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Οι διοργανωτές παρά τα περιοριστικά μέτρα έχουν διαθέσει 50.000 εισιτήρια, με την δράση να έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη (18/8). Στο πρόγραμμα υπάρχουν 10 ώρες ελεύθερων δοκιμών και δύο κατατακτήριες, με την pole position να προκύπτει με την Hyperpole της Πέμπτης (19/8). Εκεί, κυριάρχησε η Toyota Gazzo Racing έκανε το 1-2, με τον Καμούι Κομπαγιάσι να γράφει ιστορία!

Ο Ιάπωνας, άλλοτε πιλότος της Formula 1, έγινε ο πρώτος οδηγός που κέρδισε την pole position στη νέα εποχή αγωνιστικών, κάνοντας χρόνο 3:23.900 με την πρώτη του προσπάθεια στη διαδικασία που κρατάει 30 λεπτά. Στη δεύτερη θέση θα βρίσκεται ο Μπρέντον Χάρτλεϊ, ο οποίος έμεινε πίσω για μόλις 0.295 δευτερόλεπτα.

Τα ατυχήματα δεν λείπουν ποτέ από το Λε Μαν κι η εμφάνιση της κόκκινης σημαίας δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ο Κέβιν Έστρε έκανε λάθος σε μια στροφή και βρέθηκε στα προστατευτικά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο αυτοκίνητο του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ολοκληρώσει κάποιον γύρο. Επίσης, η διαδικασία σταμάτησε για 15 λεπτά.

Στην κατηγορία LMP2, poleman αναδείχθηκε ο Αντόνιο Φίλιξ Ντα Κόστα της Jota Sport, ενώ στην GTE-Pro ο Ντρις Βανθούρ με ιδιωτική Porsche της Hub Auto έκανε την έκπληξη και τερμάτισε πρώτος. Η Porsche ήταν κυρίαρχη και στη GTE-Am, κάνοντας το 1-2-3 και τον Ζουλιέν Αντλάουερ να ξεκινά πρώτος.

Η ώρα και το κανάλι

Το πρωί του Σαββάτου (21/8, 12:30) τα αγωνιστικά θα κάνουν «ζέσταμα», ενώ η έναρξη του αγώνα είναι προγραμματισμένη για τις 17:00. Ο 24ωρος αγώνας του Λε Μαν θα έχει και φέτος τηλεοπτική μετάδοση από τα κανάλια Eurosport, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσα από τη Nova και το Vodafone TV.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.