Σαν σήμερα, Ολυμπιακοί Αγώνες: Συμπληρώνονται 127 έτη από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση στην Αθήνα
Ολυμπιακοί Αγώνες: Συμπληρώνονται σήμερα 127 χρόνια, από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση που έγινε στην Αθήνα, το 1896, περισσότερο από 15 αιώνες μετά τους αρχαίους αγώνες στην Ολυμπία (μεταξύ 776 π.Χ. και 393 μ.Χ.).
Μία ημερομηνία (6/4) που συμπίπτει σήμερα, όχι τυχαία, με τον εορτασμό της Διεθνής Ημέρας του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2014, με μία απόφαση που λήφθηκε για την αναγνώριση της θέσης της Αθήνας στην Ολυμπιακή ιστορία.
Δημιουργώντας έναν ιστορικό σύνδεσμο -όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ- με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στην Αθήνα και άρχισαν στις 6 Απριλίου 1896, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακοίνωσε το 2013 ότι στις 6 Απριλίου θα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2014.
Την ιδέα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε πρώτος ο ο Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, και συνάντησε έντονη κριτική. Όμως, η αποφασιστικότητά του και η ανθεκτικότητα του ανταμείφθηκαν στο «Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων». Εκεί στη συνάντηση (23.6.1984), συμφωνήθηκε να αναβιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιλέγοντας την Ελλάδα, τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, για να τους φιλοξενήσει, από 6-15.4.1986 (25.3-3.4 με το τότε Ιουλιανό ημερολόγιο). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896 ήταν το μεγαλύτερο διεθνές αθλητικό γεγονός, με περίπου 241 αθλητές να αγωνίζονται από 14 χώρες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΟΕ.
Περίπου τα δύο τρίτα των αθλητών ήταν Έλληνες και με εξαίρεση τους Αμερικανούς και τον Αυστραλό Εντγουϊν Φλακ, οι άλλοι ήταν επίσης από την Ευρώπη. Στις 6 Απριλίου, ο 27χρονος Τζέιμς Κόνολι από τις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης, μετά από περισσότερα από 1.500 χρόνια, κερδίζοντας το τριπλούν (13,71), πριν τερματίσει τρίτος στο μήκος και δεύτερος στο ύψος.
Δίχως άλλο κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα, η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο. Τέσσερα χιλιόμετρα από τη γραμμή τερματισμού, πήρε το προβάδισμα για να κερδίσει με διαφορά περισσότερο από επτά λεπτά. Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Παρίσι το 1900.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / ΜΠΕ