ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Τάκης Ξουρής στο Newsbomb.gr: Ο «ηλικιακός ρατσισμός» στην ποδηλασία και η αδράνεια της Ομοσπονδίας

Η ελληνική αποστολή της Ποδηλασίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πολλές ελλείψεις και χωρίς καμία οργάνωση. Αθλητές που πλήρωναν τα έξοδά τους μόνοι τους ενώ ανήκουν στην ελληνική αποστολή και ένας «ηλικιακά μεγάλος» αθλητής που δεν μπορεί να συμμετέχει σε Βαλκανικό για να μην... «κράξουν» την Ομοσπονδία. Ο ποδηλάτης Τάκης Ξουρής μιλάει ανοιχτά στο Newsbomb.gr για τα προβλήματα της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και καταγγέλλει όσα είδε με τα μάτια του να συμβαίνουν στη Γλασκώβη.

Τάκης Ξουρής στο Newsbomb.gr: Ο «ηλικιακός ρατσισμός» στην ποδηλασία και η αδράνεια της Ομοσπονδίας
8'

Ο ποδηλάτης Τάκης Ξουρής με δύο αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κατάφερε να αναδείξει τις χρόνιες ελλείψεις και τα προβλήματα της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με περιστατικό ηλικιακού ρατσισμού όταν θέλησε να συμμετέχει στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, ενώ πριν λίγες ημέρες συνόδευε μια ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, με πολλές ελλείψεις αλλά και «μπάχαλο» από θέμα διοργάνωσης.

Ο ίδιος μιλάει σήμερα στο Newsbomb.gr και αναφέρει τα όσα συνάντησε τόσο στη Γλασκώβη, το περιστατικό με την αθλήτρια που τον έκανε να λυγίσει και να ξεσπάσει αλλά και τον λόγο που δεν φοβάται να μιλήσει έξω από τα δόντια.

Μιλώντας με λίγα λόγια για όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα στην ποδηλασία ανέφερε: «Είμαι αθλητής πολλά χρόνια στο ποδήλατο. Έχω επιλέξει να αγωνίζομαι στους άνδρες επειδή είμαι 52 ετών. Μπορώ να αγωνίζομαι με ελίτ αθλητές. Αυτό θεωρείται σε άλλους παράδειγμα προς μίμηση. Έχω δεχθεί εύσημα, όταν ανέβηκα τον Υμηττό 14 φορές. Γενικά ασχολούμαι με τον χώρο της ποδηλασίας».

Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών στην αντοχή. Ανάμεσα σε 230 αθλητές κατέκτησε την 10η θέση. Νικητής ο πρώην Ολυμπιονίκης Alexander Vinokourov.

Οι ελλείψεις, οι αδήλωτοι αθλητές και το «μπάχαλο» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γλασκώβη

Ο αθλητής έδωσε το παρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, όπου δυστυχώς ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις για τις οποίες ευθυνόταν η «ανοργάνωτη» Ομοσπονδία. Αθλητές που δεν είχαν δηλωθεί στους αγώνες, αθλητές που πλήρωναν για τα έξοδά τους, χωρίς αρχηγό αποστολής για κάποιες μέρες, χωρίς αυτοκίνητο. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που συνάντησε ο Τάκης Ξουρής.

«Πρόσφατα στο Παγκόσμιο αγωνίστηκα στην κατηγορία ερασιτεχνών και κατέλαβα την 10η θέση στην αντοχή και την 8η στην ατομική χρονομέτρηση. Παράλληλα επειδή είμαι προπονητής, ο αθλητής που προπονούμαι μαζί, ο Μιλτιάδης Γιαννούτσος έκανε την καλύτερη επίδοση. Επειδή δεν ήταν αρχικά στην Ομοσπονδία και δεν υπήρχε έρεισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συμμετέχει και αναγκάστηκα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο και να του πω να πάει να αγωνιστεί. Μου είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Είπα να τον φιλοξενήσω εγώ εκεί που είχα νοικιάσει και να τον βοηθήσω. Με αυτή τη λογική δέχθηκαν να συμμετέχει και ότι θα κάλυπταν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», ανέφερε αρχικά ο κ. Ξουρής για τον αθλητή που έμενε εκτός διοργάνωσης λόγω… οικονομικών της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο το «μπάχαλο» που επικρατούσε στο Παγκόσμιο δεν τελείωνε εκεί, αλλά μόλις ξεκινούσε.

«Ενώ είχαμε κανονίσει να πάω, με ρώτησαν αν μπορώ να βοηθήσω και άλλους αθλητές. Απάντησα ευχαρίστως πείτε μου ότι θέλετε. Πήγα εκεί και βρήκα μια αποστολή χαοτική. Έπρεπε να είχε οριστεί αρχηγός. Ορίστηκε η Γενική γραμματέας η οποία δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις στην ποδηλασία και στις 4 Αυγούστου έφυγε ενώ οι αγώνες ήταν ως τις 13 του μήνα. Ακέφαλη αποστολή, της οποίας η ομοσπονδία θα κάλυπτε τα έξοδα σε 8 άτομα, τέσσερις προπονητές και τέσσερις αθλητές. Αλλά ήταν 12… οι υπόλοιποι πλήρωναν μόνοι τους τα έξοδα ενώ η αποστολή ήταν κοινή», κατήγγειλε.

«Είδα ότι είχα οριστεί και βοηθός αρχηγός αποστολής. Μπάχαλο με διαπιστεύσεις και δηλώσεις αθλητών. Οι προπονητές δεν γνώριζαν τίποτα. Δεν είχαν διαβάσει καν τεχνικό οδηγό. Ως αποτέλεσμα δύο αθλητές που θα έτρεχαν Παρασκευή και Κυριακή να μην έχουν δηλωθεί. Αν δεν έπαιρνα εγώ τηλέφωνο τον Πέτσα, που είναι στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ως κριτής για να χρησιμοποιήσει κάποιες γνωριμίες και να τους δηλώσει δεν τα έτρεχαν», αποκάλυψε ο Τάκης Ξουρής.

Προϋπολογισμός στα ύψη

Σοκ προκαλεί και ο προϋπολογισμός της αποστολής, ο οποίος ήταν διαφορετικός από τα έξοδα που είχαν οι αθλητές που πλήρωναν από την τσέπη τους.

«Έχει βγει στη Διαύγεια το κόστος αποστολής. Πώς βγήκε ο προϋπολογισμός; Είχα κλείσει εισιτήρια από τον περασμένο Οκτώβριο. Η ομοσπονδία έβγαλε εισιτήρια τελευταία στιγμή, 1250 ευρώ το άτομο, ο Γιαννούτσος 650 ευρώ. Διατροφή αθλητή 120 ευρώ την ημέρα, ενώ εμείς νοικιάσαμε Airbnb για δεκαπέντε ημέρες με 1950 ευρώ και εκείνοι έβαλαν 250 ευρώ το άτομο σε ξενοδοχείο. Τεράστιες διαφορές. Δεν ξέρω αν τα έδωσαν αλλά με έναν σωστό προγραμματισμό θα είχε στοιχήσει το 1/3 από αυτά που αναγράφει ο τελικός προϋπολογισμός. Είχαν και συνοδούς οι αθλητές. Δεν είχαν νοικιάσει καν αυτοκίνητο. Τους δύο αθλητές τους μετακινούσα εγώ μαζί με συνοδό. Τους πήγα στην εκκίνηση, 50 χιλιόμετρα μακριά, τους έφερα πίσω και την άλλη μέρα έκανα πάλι το ίδιο. Τον Γιαννούτσο τον πήγα δύο φορές. Όλα αυτά με δικά μου έξοδα. Είναι ένα φιάσκο».

Δείτε τον αναλυτικό προϋπολογισμό της μετάβασης της ελληνικής αποστολής στη Γλασκώβη:

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Όταν λύγισε ο Ξουρής - Η κοπέλα που έμεινε μόνη της στον αγώνα: «Έκλαιγες φορώντας το εθνόσημο»

Αποκορύφωμα στη διοργάνωση που έφερε και το μεγαλύτερο ξέσπασμα του αθλητή; Η κοπέλα που δεν κατάφερε να τερματίσει και έμεινε μόνη της χωρίς κανέναν από την Ομοσπονδία να επικοινωνεί μαζί της ή να τη γυρίσει στο ξενοδοχείο.

«Αποκορύφωμα αυτό το περιστατικό με την κοπέλα. Γινόταν κυκλική διαδρομή. Περνάει χρονικό διάστημα και κάνει DNF. Φαινόταν δηλαδή ότι έχει σταματήσει ήδη εδώ και μια ώρα. Μια κοπέλα με κουβέρτα και το ποδήλατό της να ψάχνει που να πάει. Προφανώς αν και ο συνοδός της βρισκόταν στην περιοχή και πιθανά στη ζώνη τροφοδοσίας, η ίδια δεν γνώριζε που να πάει και έψαχνε ενώ δεν ήξερε καν τον δρόμο για το ξενοδοχείο, τον οποίο της δείξαμε εμείς.»

«Την Ελληνίδα νέα αθλήτρια να κλαίει φορώντας το εθνόσημο και μια κουβέρτα ψάχνοντας το ξενοδοχείο της και να λες λέει εγώ τους είπα να μην έρθω, δεν είχα πια άλλες αντοχές. Αυτή η εικόνα έσπασε κάθε δεσμό και κάθε συναίσθημα κατανόησης που είχα στην παρούσα διοίκηση της ΕΟΠ. Δυστυχώς είναι πλέον προφανές ότι οι διοικούντες ασχολούνται με την Ομοσπονδία Ποδηλασίας και όχι με την Ποδηλασία.
Δεν θα μπορέσω να δικαιολογήσω άλλο όσα συνέβησαν.», περιέγραψε στην ανάρτησή του ο αθλητής για τα όσα είδε.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Τάκη Ξουρή:

Δεν τον άφησαν να συμμετέχει στο Βαλκανικό για να «μην κράξουν» την Ομοσπονδία

Ακόμα και ο ίδιος ο Τάκης Ξουρής βίωσε τον ηλικιακό ρατσισμό όταν θέλησε να συμμετέχει στο Βαλκανικό πρωτάθλημα.

«Μια σειρά από αθλητές που βρίσκονται ψηλότερα από εμένα στην κατάταξη δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν οπότε ανέμενα μετά και από την παρουσία μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα να κληθώ μιας και θεωρούσα ότι αγωνιστικά το άξιζα. Με έκπληξη είδα ότι παρότι σε παλιότερες συζητήσεις με την ηγεσία της Ομοσπονδίας μου είχε ειπωθεί ότι με την πρώτη ευκαιρία θα είχα μια τέτοια κλήση, καθότι πρεσβεύω την προσπάθεια του Ερασιτέχνη που γνώρισε ένα άθλημα στα 35 και αξίζει αγωνιστικά στα 53 να τιμήσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας, το όνομά μου δεν ήταν εκεί. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας - Hellenic Cycling Federation, ρωτώντας τον τι έχει να πει γι’ αυτό και για ποιο λόγο αν αξίζω δεν κλήθηκα. Ο ίδιος λοιπόν, παρουσία τρίτων στην επικοινωνία, είπε ότι σαφώς το αξίζω και αξιοκρατικά θα έπρεπε να κληθώ αλλά δεν το κάνουν για να "μην τους κράξουν" όπως μου είπε και για να μην ακούσει γκρίνια. Ενώ ως "μέση λύση" όπως ανέφερε, μου πρότεινε να τιμηθώ για την παρουσία μου στο Παγκόσμιο και για όσα πρεσβεύω σε μια τελετή εκεί και να μου απονεμηθεί η φανέλα της Εθνικής ομάδας αλλά χωρίς να μπορώ να αγωνιστώ, ουσιαστικά δείχνοντας μου έναν δρόμο εξόδου από την αγωνιστική ποδηλασία», είχε γράψει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Τάκης Ξουρής.

Δείτε την ανάρτησή του για τον ηλικιακό ρατσισμό:

Γιατί τα είπε όλα αυτά ο Τάκης Ξουρής;

«Γιατί τα κάνω όλα αυτά; Βλέπω νέα παιδιά που παρατάνε την ποδηλασία. Βλέπω γονείς που λένε για τα παιδιά τους και την ανοργανωσιά. Παράγοντες παλιάς κοπής που κοιτούν το συμφέρον του Σωματείου τους και να καλύψουν, αποκλείοντας τον ερασιτέχνη ποδηλάτη. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Είναι κρίμα σε ένα αγαπητό άθλημα να υπάρχουν αυτά τα στεγανά.»

Μετά τις δημόσιες αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τα προβλήματα και τις πολλαπλές ελλείψεις της Ομοσπονδίας στο άθλημα της ποδηλασίας, ο Τάκης Ξουρής περιμένει να δει αν θα ανταποκριθεί η διοίκηση ή αν θα τον τιμωρήσουν για όσα είχε το θάρρος να πει δημόσια. «Τιμωρία ή συγγνώμη;» αναρωτιέται ο ίδιος.

«Υπάρχει κόσμος που θέλει να με βοηθήσει. Θέλω να ενεργοποιηθεί η βάση. Να σταματήσουν οι περισσότεροι αθλητές να φοβούνται για την πορεία τους και να μην μιλάνε. Να αναλάβουν άτομα που γνωρίζουν. Ξεκίνησε μια διεργασία, ένας αναβρασμός», σημείωσε στο τέλος ο Τάκης Ξουρής.

xouris-6.jpg
Συμμετοχή σε τοπικό πρωτάθλημα στην Αττική το 2023 όπου ο Τάκης Ξουρής κατέκτησε την 4η θέση ανάμεσα σε νεότερους αθλητές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή