Νικόλας Κοντοκώστας: Ο 16χρονος που κέρδισε το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Brazilian Jiu Jitsu
Ο Νικόλας Κοντοκώστας κέρδισε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Brazilian Jiu Jitsu στο Καζακστάν και σήκωσε την ελληνική σημαία ψηλά! Στα 16 του εκτός από το χάλκινο έχει κατακτήσει και δύο χρυσά στο Πανελλήνιο και το Πανευρωπαϊκό. Ο νεαρός πρωταθλητής μας «ξεναγεί» στον κόσμο του jiu jitsu και μας μιλάει για όσα χρειάστηκε να κάνει για να φτάσει στο μετάλλιο.
Είναι μόλις 16 ετών και έχει καταφέρει να διακριθεί σε Πανελλήνιο, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα βραζιλιάνικου jiu jitsu. Ο Νικόλας Κοντοκώστας από την ηλικία των τεσσάρων ετών βρίσκεται μέσα στον χώρο των πολεμικών τεχνών ξεκινώντας τα πρώτα του βήματα με το τζούντο. Στα 12 του αποφάσισε να ενδυναμωθεί δοκιμάζοντας brazilian jiu jitsu και εκεί βρήκε αυτό που έψαχνε.
Αγάπησε το συγκεκριμένο είδος πολεμικής τέχνης και από τότε συλλέγει μετάλλια και διακρίσεις σε κάθε συμμετοχή του σε αγώνες κάνοντας υπερήφανη την οικογένειά του, τον αθλητικό του σύλλογο αλλά και όλη την Ελλάδα.
Ο Νικόλας μιλάει στο Newsbomb.gr και μοιράζεται τα συναισθήματά του από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, τους κόπους και τις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει και μας μαθαίνει τι είναι το jiu jitsu, για το οποίο ίσως λίγοι ξέρουμε, αλλά πλέον θα έχουμε έναν παραπάνω λόγο για να το γνωρίζουμε.
Πώς νιώθεις μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου στο Καζαξτάν;
Είμαι πολύ χαρούμενος και κατάλαβα ότι όλοι οι κόποι ανταμείφθηκαν και οι θυσίες όλον αυτό τον καιρό, η αυστηρή διατροφή που ακολουθούσα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που όλοι έκαναν διακοπές και εγώ ακολουθούσα αυστηρό πρόγραμμα. Ανέβηκα στο βάθρο και ένιωθα ότι δικαιώθηκα και οι κόποι ανταμείφθηκαν.
Δυσκολεύτηκες αρκετά στους αγώνες ή έβλεπες το χάλκινο να έρχεται;
Όταν ξεκίνησαν οι αγώνες, και μετά τον δεύτερο αγώνα που έχασα, σαν να απογοητεύτηκα για λίγο αλλά ακόμα το είχα μέσα μου. Ένιωθα ότι μπορώ να πάρω το χάλκινο και ότι δικαιούμαι να το κατακτήσω. Γνώριζα ότι η προπόνηση που είχα κάνει δύσκολα την είχαν κάνει και άλλοι αθλητές. Είχα πεισμώσει περισσότερο μετά την ήττα. Δεν είχα αμφιβολία, απλά είχα πεισμώσει και απαιτούσα από τον εαυτό μου να κερδίσω.
Πέρασες μια περιπέτεια με το στομάχι σου λίγο πριν τον αγώνα. Τι ακριβώς συνέβη;
Μετά τη ζύγιση, το στομάχι είχε κλείσει με τη διατροφή που έκανα. Αφού ζυγίστηκα μπήκε πολλή τροφή στο στομάχι και δεν μπορούσε να την συγκρατήσει. Ως αποτέλεσμα τα μεσάνυχτα έκανα εμετούς και είχα πονόκοιλο. Ήταν δίπλα μου ο πατέρας μου, ο οποίος χειρίστηκε με ψυχραιμία την κατάσταση. Παρόλο που πήγα με ελάχιστες ώρες ύπνο και άδειο στομάχι τελικά είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι θυσίες χρειάστηκαν για να φτάσεις στο Παγκόσμιο; Πώς συνδύαζες φροντιστήριο και προπονήσεις;
Εξαρτάται αν επιθυμείς να αγωνιστείς σε κατηγορία με λιγότερα κιλά. Εγώ επέλεξα να παίξω σε τέτοια κατηγορία και να χάσω κιλά. Υπάρχουν αθλητές που επιλέγουν να αγωνιστούν κοντά στα κιλά τους και να μην ακολουθήσουν αυστηρό πρόγραμμα από θέμα διατροφής και προπόνησης. Καθημερινά γυμναζόμαστε σε τεχνική όσο και σε αντοχή και δύναμη. Ειδικά το καλοκαίρι που η ζέστη ήταν ανυπόφορη. Κάναμε προπόνηση σε περίοδο διακοπών και καλοκαιριού. Οι άλλοι καλοπερνούσαν και εμείς είχαμε επικεντρωθεί στην προπόνηση. Πριν πάρω μάλιστα τη μοριοδότηση για τις πανελλήνιες ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθήσω το πρόγραμμα με φροντιστήριο – προπόνηση – διατροφή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχολογία του αθλητή. Σωματικά ο χρόνος ξεκούρασης ήταν ελάχιστος και επίσης είχα στο μυαλό μου ότι αν δεν καταφέρω να κερδίσω θέση λόγω μοριοδότησης μπορεί να συνεχιζόταν η πίεση της προπόνησης και των φροντιστηρίων.
Συνδυάζεις προσωπική ζωή και προπονήσεις;
Καταφέρνω και τα συνδυάζω, δεν λείπει κάτι από τη ζωή μου, οι έξοδοι με φίλους ή να περνάω χρόνο με τους γονείς μου, αλλά είναι σε μικρό βαθμό. Ακόμα και αυτό το λίγο με βοηθάει στην προπόνηση. Είναι απαραίτητοι οι έξοδοι.
Για να συμμετέχεις στους αγώνες και να ταξιδεύεις υπάρχουν έξοδα; Υπήρχε οικονομική ενίσχυση από χορηγούς;
Όταν είσαι μικρός, δύσκολα βρίσκεις χορηγούς για να σε στηρίξουν σε αυτούς τους αγώνες αλλά ευτυχώς σε εμάς είχαν βρεθεί. Είχα χορηγούς που με στήριξαν οικονομικά. Προσέφεραν ένα συγκεκριμένο ποσό με το οποίο κατάφερα να καλύψω τα έξοδα του ταξιδιού και το ποσό της συμμετοχής αλλά και τα έξοδα διατροφής και προπονήσεων.
Ξεκίνησες από το τζούντο. Πώς κατέληξες και πώς σε κέρδισε το βραζιλιάνικο jiu jitsu;
Κάνω τζούντο από όταν ήμουν τεσσάρων ετών. Στα 12 ξεκίνησα το Brazilian jiu jitsu για να με βοηθήσει περισσότερο στο τζούντο, γιατί επικεντρώνεται στο έδαφος με σκοπό να βελτιώσω την ικανότητά μου. Όλο και περισσότερο με τραβούσε το άθλημα, οι άνθρωποι και οι συναθλητές βοήθησαν και κατέληξα να επικεντρωθώ εκεί.
Εκτός από το χάλκινο είχες κι άλλες σημαντικές διακρίσεις φέτος. Θες να τις μοιραστείς μαζί μας;
Κέρδισα το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γαλλία και χρυσό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο μου έδωσε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο. Στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Άμπου Ντάμπι κέρδισα την 5η θέση και κατάφερα μαζί με αυτή να πάρω την απαλλαγή από τις πανελλήνιες.
Τι είναι το Brazilian jiu jitsu;
Θα το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται γιατί περιλαμβάνει πολλά στοιχεία ως πολεμική τέχνη. Είναι μια πάλη που ξεκινάει από τα όρθια και συνεχίζεται στο έδαφος. Ο αγώνας τελειώνει με εξάρθρωση ή πνιγμό. Σκοπός είναι η ακινητοποίηση του αντιπάλου στο έδαφος.
Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες;
Θα συμβούλευα να ασχοληθεί σίγουρα με τις πολεμικές τέχνες όχι για να φαίνεται ανώτερος προς τους συμμαθητές του, αλλά για να μάθει τις βασικές γνώσεις για αυτοάμυνα. Κατά δεύτερον επειδή βοηθάει να καλλιεργηθούν οι πνευματικοί ορίζοντες και η φυσική κατάσταση. Είναι ένας συνδυασμός μυαλού και σώματος.
Διαβάστε επίσης
Εμμανουέλα Κατζουράκη: Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σκοποβολής στο Newsbomb.gr
Ο Νίκος Παπαγγελής παραδίδει μαθήματα δύναμης: «Δεν επέτρεψα καμία δυσκολία στον εαυτό μου»