Τραγωδία: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος, Κέλβιν Κιπτούμ
Βαρύ πένθος για τον παγκόσμιο αθλητισμό και ειδικά το χώρο του στίβου. Σε ηλικία μόλις 24ων ετών, έχασε τη ζωή του ο σπουδαίος μαραθωνοδρόμος, Κέλβιν Κιπτούμ. Ο κορυφαίος αθλητής σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Μαζί του σκοτώθηκε και ο προπονητής του, Ζερβέ Χακιζιμάνα.
Ο Κιπτούμ είχε προλάβει να γίνει παγκόσμιος ρέκορντμαν. Όπως μετέδωσε το «Sky News» το δυστύχημα πραγματοποιήθηκε στη δυτική Κένυα. Η παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή της:
«Η World Athletics με βαθιά θλίψη ενημερώθηκε ότι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο Κέλβιν Κίπτουμ πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή (11/2) σε ηλικία 24ων ετών.
Ο προπονητής του Kiptum, Gervais Hakizimana, ο οποίος βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τον Κενυάτη δρομέα απόστασης, σκοτώθηκε επίσης στο δυστύχημα κατά μήκος της οδού Eldoret-Kaptagat.
Ο Kiptum ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές νέες προοπτικές που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Έγινε πρωτοσέλιδο όταν έκανε το ντεμπούτο του στον μαραθώνιο τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας 2:01:53 για να κερδίσει στη Βαλένθια. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, μόλις στον τρίτο του μαραθώνιο, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 2:00:35 για να κερδίσει στο Σικάγο.
Αυτή η επίδοση, μαζί με τη νίκη του νωρίτερα τη χρονιά στον Μαραθώνιο του Λονδίνου με ρεκόρ διαδρομής 2:01:25, τον οδήγησαν να ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Αθλητής της Χρονιάς για το 2023 σε αγώνες εκτός γηπέδου ανδρών.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο χωριό Chepsamo, 30 χιλιόμετρα από το Eldoret στην κοιλάδα Rift, ο Kiptum εργάστηκε στη φάρμα βοοειδών της οικογένειάς του στα νιάτα του. Άρχισε να τρέχει σε ηλικία περίπου 13 ετών και ακολουθούσε ντόπιους μαραθωνοδρόμους.
Αμέσως μετά, μπήκε στον πρώτο του ημιμαραθώνιο – τον Ημιμαραθώνιο Eldoret – και κατετάγη 10ος στη γενική. Μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 2018 σε ηλικία 18 ετών, κέρδισε τον αγώνα.
Έκανε το διεθνές ντεμπούτο του το 2019 ενώ ήταν ακόμη έφηβος και σημείωσε 59:54 για να τερματίσει πέμπτος στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας. Πριν προχωρήσει στην κλασική απόσταση, ο Kiptum μείωσε το προσωπικό του ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο σε 58:42 στην Βαλένθια 2020. Μεταξύ 2019 και 2021, ο Kiptum έκανε λιγότερο από 60 λεπτά στον ημιμαραθώνιο σε έξι περιπτώσεις.
Αλλά ήταν σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπου διέπρεψε και αυτό έγινε σύντομα εμφανές στον Μαραθώνιο της Βαλένθια το 2022. Έτρεξε με το μεγάλο πακέτο οδηγών στο μισό σημείο του δρόμου, το οποίο πέρασε σε 1:01:42, αλλά άρχισε να ανεβάζει το ρυθμό περίπου στα 30 χιλιόμετρα.
Λίγα χιλιόμετρα αργότερα, ο Kiptum ήταν μόνος μπροστά. Αφού κάλυψε το δεύτερο σκέλος με απίστευτο 1:00:11, πέρασε τα όρια με ρεκόρ διαδρομής 2:01:53 – το ταχύτερο ντεμπούτο σε μαραθώνιο στην ιστορία.
Ένα γρήγορο δεύτερο σκέλος έγινε σύντομα η προσέγγιση σήμα κατατεθέν του Kiptum στο μαραθώνιο. Στον Μαραθώνιο του Λονδίνου του 2023, έκανε για άλλη μια φορά μια αποφασιστική κίνηση στα 30 χιλιόμετρα και κάλυψε το δεύτερο σκέλος σε 59:45 για να κερδίσει με ρεκόρ διαδρομής 2:01:25.
Ακολούθησε μια παρόμοια προσέγγιση στον Μαραθώνιο του Σικάγου μόλις έξι μήνες αργότερα, όπου έτρεξε σε 1:00:48 και 59:47 για να περάσει τη γραμμή με παγκόσμιο ρεκόρ 2:00:35, μειώνοντας 34 δευτερόλεπτα το παγκόσμιο ρεκόρ του Kipchoge. από το 2022.
Δεν είχε αγωνιστεί από τον περσινό Μαραθώνιο του Σικάγο, αλλά επρόκειτο να αγωνιστεί στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όπου ήλπιζε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα έσπαγε τις δύο ώρες για τον μαραθώνιο σε μια διαδρομή ρεκόρ.
“Είμαστε συγκλονισμένοι και βαθιά λυπημένοι που πληροφορηθήκαμε την καταστροφική απώλεια του Kelvin Kiptum και του προπονητή του, Gervais Hakizimana”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Sebastian Coe.
“Εκ μέρους του World Athletics, στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους φίλους, τους συναθλητές και το έθνος της Κένυας. Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Σικάγο, το μέρος όπου ο Kelvin σημείωσε το εξαιρετικό παγκόσμιο ρεκόρ του στον μαραθώνιο, μπόρεσα να επικυρώσω επίσημα την ιστορική του στιγμή. Ένας απίστευτος αθλητής που αφήνει μια απίστευτη κληρονομιά, θα μας λείψει πολύ”».