Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Σολτ Λέικ Σίτι ανέλαβε τη διοργάνωση του 2034

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο Σολτ Λέικ Σίτι, το οποίο εξελέγη οικοδεσπότης της διοργάνωσης του 2034.
AP Photos /

Το Σολτ Λέικ Σίτι θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στην αμερικανική πόλη τη διοργάνωση του 2034.

Η πρωτεύουσα της Πολιτείας της Γιούτα είχε διοργανώσει τους αντίστοιχους Αγώνες του 2002 και θα χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, γεγονός που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή της από τη ΔΟΕ.

Κατά την ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη (24/7) στο Παρίσι, το Σολτ Λέικ Σίτι έλαβε 83 θετικές ψήφους, έναντι έξι αρνητικών και έξι αποχών.

«Πιστεύω ότι το Σολτ Λέικ Σίτι θα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αύριο», είπε ο πρόεδρος της μελλοντικής επιτροπής υποδοχής της ΔΟΕ, Καρλ Στος, τον περασμένο μήνα, επαινώντας την ετοιμότητα της περιοχής.

Στις γαλλικές Αλπεις «υπό προϋποθέσεις» η διοργάνωση του 2030

Παράλληλα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε «υπό προϋποθέσεις» στη Γαλλία τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030 και πλέον περιμένει από τη νέα γαλλική κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις εντός των επόμενων μηνών.

Η υποψηφιότητα των Γαλλικών Αλπεων είχε προκριθεί ως προτιμητέα επιλογή από τον Ιούνιο, όμως οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές και η ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν επέτρεψαν στη Γαλλία να παράσχει έγκαιρα τις απαιτούμενες οικονομικές εγγυήσεις, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στα μέλη της ΔΟΕ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και παρείχε ξεκάθαρη υποστήριξη στην υποψηφιότητα της χώρας του.

«Επιβεβαιώνω την πλήρη αφοσίωση του γαλλικού έθνους και σας διαβεβαιώ ότι θα ζητήσω από τον επόμενο πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του, όχι μόνο τις εγγυήσεις, αλλά και έναν Ολυμπιακό Νόμο. Πριν από επτά χρόνια αναλάβαμε την ίδια δέσμευση (σ.σ. για τους Αγώνες "Παρίσι 2024") και τα καταφέραμε. Θα κάνουμε το ίδιο», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα πρέπει να υπογράψει το αργότερο ως την 1η Οκτωβρίου τις οικονομικές εγγυήσεις, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από τη Βουλή, όχι αργότερα από την 1η Μαρτίου 2025.

Η υποψηφιότητα των Γαλλικών Αλπεων έλαβε 84 από τις 88 ψήφους στην ολομέλεια της ΔΟΕ. Η Γαλλία έχει διοργανώσει στο παρελθόν τρεις φορές Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1924 στο Σαμονί, το 1968 στην Γκρενόμπλ και το 1992 στην Αλμπερτβίλ.