Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η φλόγα σε φαντασμαγορική τελετή – Συγκίνηση για την ελληνική αποστολή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η φλόγα άναψε στο Παρίσι, έπειτα από μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης στον Σικουάνα – Πρώτη παρέλασε η Ελλάδα με Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να κρατούν περήφανα τη σημαία.

Ολυμπιακοί Αγώνες Olympic Games
Loic Venance/Pool Photo via AP
6'

Η 33η έκδοση των Ολυμπιακών Αγώνων άνοιξε την αυλαία σε μια ιστορική βραδιά την Παρασκευή (26/7).

https://www.instagram.com/reel/C95lQgBsfly/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε εκτός του σταδίου, με την καθιερωμένη παρέλαση να γίνεται με σκάφη μέσα στον Σηκουάνα! Οι αποστολές διένυσαν μια απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων, με την Ελλάδα να είναι φυσικά εκείνη που μπήκε πρώτη (όπως συμβαίνει κάθε φορά), σε μια άκρως συγκινητική στιγμή.

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη κι ακολούθησαν σε τρία κομμάτια κι οι υπόλοιπες χώρες με αλφαβητική σειρά. Τελευταία, φυσικά, ήταν η αποστολή της οικοδέσποινας Γαλλίας.

Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη κράτησαν περήφανα την ελληνική σημαία

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κράτησαν με περηφάνια την ελληνική σημαίας, έχοντας μαζί τους και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

«Αυτό το συναίσθημα που νιώθω, που είμαι σημαιοφόρος και εκπροσωπώ την Ελλάδα είναι τεράστιο. Από εκεί που ξεκίνησα και μέχρι εδώ που είμαι τώρα, δεν το πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο, αλλά έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά», δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και πάρα πολύ συγκινημένη».

Οι Γάλλοι επιστράτευσαν από τον θρυλικό Ζιναντίν Ζιντάν μέχρι τη Lady Gaga και τα… Minions, σε μια εκδήλωση που έγινε υπό βροχή, κάτι που ανάγκασε ορισμένους από τους 320.000 θεατές που έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες, να αποχωρήσουν νωρίτερα, όπως και αποστολές ομάδων υπό τον φόβο ιώσεων. Ο Ζιντάν πρωταγωνίστησε σε μια ταινία, όπου παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Stade de France από τον γνωστό κωμικό, Νταμέλ Ντεμπουζέ.

Ο Ζιντάν έδωσε τη φλόγα στον Ναδάλ

Το «παρών» στην εκθαμβωτική τελετή έδωσε κι ο πιο «Γάλλος» ξένος, ο «Βασιλιάς του Roland Garros», ο θρύλος του τένις, Ράφα Ναδάλ, ο οποίος παράλαβε τη δάδα από έναν άλλον θρύλο, τον Ζιντεντίν Ζιντάν.

Νωρίτερα, είχε γίνει η έπαρση της ολυμπιακής σημαίας κι είχε πραγματοποιηθεί η ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που κήρυξε την επίσημη έναρξη των αγώνων.

Ο Ναδάλ μπήκε σε σκάφος μαζί με τους Καρλ Λιούις, Νάντια Κομανέτσι και η Σερένα Ουίλιαμς. Οι τέσσερις τους κρατούσαν με τη σειρά την ολυμπιακή φλόγα, την οποία ο Ισπανός έδωσε στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποία έξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, Τόνι Πάρκερ.

Συναντήθηκαν με Παραολυμπιονίκες αθλητές (Κεϊτά, Χανκινκάν), ακολούθησε η σειρά του αθλητή χάντμπολ, Μικαέλ Γκιβού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης, αρκετοί ακόμα αθλητές, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία, ηλικίας 100 ετών, Σαρλ Κοστ για να φτάσουμε το εντυπωσιακό φινάλε.

Η ολυμπιακή φλόγα κατέληξε σε ένα αερόστατο – Μαγικό «κλείσιμο» με Σελίν Ντιόν

Το φινάλε μιας πολύ όμορφης τελετής είχε και μια τρομερή έμπνευση. Ο βωμός ήταν ένα αερόστατο που ανέβηκε στον ουρανού του Παρισιού, μόλις οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι άναψαν τη φλόγα.

Οι Γάλλοι είχαν κρατήσει σαν επτασφράγιστο μυστικό το ποιος θα άναβε την ολυμπιακή φλόγα. Τελικά, οι Μαρί-Ζοσέ Περέκ (πρώην αθλήτρια στίβου, κορυφαία ολυμπιονίκης της χώρας) και Τέντι Ρινέ (τζουντόκα) ήταν αυτοί που το έπραξαν από κοινού στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries).

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη Σελίν Ντιόν να τραγουδάει πάνω στον Πύργο του Άιφελ, 28 χρόνια μετά την ερμηνεία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Η Καναδή ντίβα ντυμένη στα λευκά, ερμήνευσε την «Ωδή στην αγάπη» της Εντίθ Πιάφ.

Από τη Lady Gaga μέχρι τα... Minions: Η τελετή είχε τα πάντα!

Η Lady Gaga ήταν το «αστέρι» που άνοιξε την αυλαία των σόου της τελετής, τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα, που μαζί με τη τραγουδίστρια της όπερας, Μαρίνα Βιότι ερμήνευσαν το επαναστατικό τραγούδι, «Ah! Ca ira».

Επίσης, στους θεατές προσφέρθηκαν απεικονίσεις της Γαλλίας που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, ενώ σε μία τεράστια σειρά στις όχθες του Σηκουάνα υπήρχαν χορευτές του Μουλεν Ρουζ.

Εντυπωσιακή ήταν κι η εμφάνιση της ποπ σταρ, Άγια Νακαμούρα, η οποία εμφανίστηκε με 60 μουσικούς από την ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού. Τραγούδησε τη γέφυρα «Pont des Arts», η οποία συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου.

Στην Παναγία των Παρισίων, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση. Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

Η mezzo soprano, Αξέλ Σεν Σιλέ έψαλε, σε μια διαφορετική εκτέλεση, τη Μασσαλιώτιδα (βλ. εθνικό ύμνο της Γαλλίας), ενώ εμφανίστηκαν δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί κι η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι θαυμαστές της ραπ της δεκαετίας του '90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim'K, ενώ απολαυστικό ήταν το video που έδειξε τα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα».

Το πρόγραμμα περιελάβανε και μια ιδιαίτερη επίδειξη μόδας, ενώ ακόμα μια iconic στιγμή ήταν το φλεγόμενο πιάνο πάνω σε πλωτή κατασκευή στον Σηκουάνα, με την τραγουδίστρια Ζουλιέτ Αρμανέ να τραγουδάει το «Imagine» του Τζον Λένον.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι – «Παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα. Ως εκ τούτου τα μέτρα ασφαλείας ήταν «Δρακόντεια».

Περίπου 45.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης, βρέθηκαν στην τελετή. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπήρχε σύστημα κατά των drone. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό ήταν κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν μπορούσε να πετάξει πάνω από το Παρίσι.

https://www.instagram.com/p/C95QYe4I2w5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή