Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ έδωσε το «οκ» σε καταδικασμένο παιδοβιαστή να αγωνιστεί

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις η ΔΟΕ επιτρέπει σε Ολλανδό αθλητή του beach volley να λάβει μέρος στους αγώνες, παρότι έχει καταδικαστεί και εκτίσει ποινή για βιασμό 12χρονης.
epa08672320 Steven van de Velde of Netherlands in action during the men's first round match with compatriot Christian Varenhorst against Michal Bryl and Mikolaj Miszczuk of Poland at the 2020 CEV Beach Volleyball European Championships in Jurmala, Latvia, 16 September 2020. EPA/TOMS KALNINS

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει αναφορικά με την απόφαση τόσο της Ολλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής όσο και της ΔΟΕ, να επιτρέψουν τη συμμετοχή αθλητή του beach volley ο οποίος έχει καταδικαστεί ως παιδοβιαστής! Η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή εξήγησε πως όσα ανέφερε ως απολογία η Ολλανδική πλευρά, επαρκούν για να μην τεθεί θέμα αποκλεισμού του συγκεκριμένου αθλητή!

Ο αθλητής είναι ο Στίβεν Φαν Ντε Φέλντε. Το 2016 είχε κριθεί ένοχος και καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση στη Βρετανία, για βιασμός 12χρονου κοριτσιού το 2014, όταν και ο ίδιος ήταν 19 ετών. Έμεινε στη φυλακή για ένα διάστημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ολλανδία όπου και η ποινή του πέρασε στους κανόνες της χώρας του.

«Το να το χαρακτηρίσουμε άνετο και χαρούμενο δεν θα ήταν σωστό», είπε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η ΔΟΕ αισθάνεται άνετα με την κατάσταση του Φαν ντε Φέλντε.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας. Ένα έγκλημα συνέβη πριν από 10 χρόνια, έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη αποκατάσταση και υπάρχει ισχυρή προστασία. Ο αθλητής δεν μένει καν στο χωριό. Αισθανόμαστε ότι η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή εξήγησε την απόφασή της. Άνετα χαρακτηρίστε την όπως θέλετε, αλλά η δήλωση που μας έχουν δώσει είναι σωστή και θα συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει».

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, από αθλητές μέχρι και διάφορες οργανώσεις. Η ολλανδική ομάδα έβαλε τον καταδικασμένο παιδοβιαστή να μένει εκτός Ολυμπιακού χωριού, ενώ του έχει απαγορευτεί να μιλήσει στα Media.

Η επιλογή των αθλητών ανήκει πάντα στην Επιτροπή κάθε χώρας, αλλά η ΔΟΕ έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη διαπίστευση μελών των αποστολών αν το κρίνει σκόπιμο. Κάτι που τώρα δεν έγινε και γι’ αυτό έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις.